Bild
Nästa artikel
Frågeställaren har en personlig registreringsskylt och undrar om det är tillåtet att skifta mellan den och den vanliga skylten. Illustration: Johan Isaksson.
Frågeställaren har en personlig registreringsskylt och undrar om det är tillåtet att skifta mellan den och den vanliga skylten. Illustration: Johan Isaksson.

Bilfrågan: Tillåtet med ”flipperskylt”?

Bilfrågan

”Kan jag byta mellan min personliga och ordinarie registreringsskylt?” Vi Bilägare svarar.

På vardagar svarar Vi Bilägare på läsarfrågor om bilar och trafik. Vill du att vi ska svara på din fråga? Fyll i formuläret eller mejla till bilfragan@vibilagare.se.

Fråga
Jag har en personlig skylt och undrar om jag skulle kunna använda en nummerplåt typ flipper för att byta mellan min personliga och ordinarie registreringsskylt?
Marijn Janssen 

Svar:
Vi har noterat att det finns en hel del varianter av anordningar, som antingen kan vinkla registreringsskylten så att bokstäver och siffror inte är synliga, eller visa en helt annan skylt. De här anordningarna är precis som exempelvis radarvarnare tillåtna att marknadsföra, sälja och att för all del även köpa – men inte att använda! Tanken med de här i vissa fall finurliga apparaterna är nog inte lika oskyldig som din. 
Att mixtra med registreringsskyltarnas synlighet för att undvika identifikation är förbjudet, meddelar Monica Näslund på Transportstyrelsen. 
I ditt fall handlar problemet mer om att skylten ska sitta fast och inte vara löst monterad, vilket den troligen skulle bedömas som. I Transportstyrelsens föreskrift om besiktning finns en kontroll av att registreringsskylten sitter fast monterad och inte är lös. Vid flygande besiktning bötfäller polisen om de upptäcker något fel.
Vidare rekommenderar Transportstyrelsen att bilister som avser att köra utomlands att då använda den ordinarie registreringsskylten, eftersom Wienkonventionen säger att skylten ska ha både bokstäver och siffror. Det har hänt att andra länder i Europa ifrågasatt privata skyltar med enbart bokstäver eftersom de enligt dem inte uppfyller kraven.
Erik Rönnblom, Vi Bilägare

Diskutera: Vad tycker du om svaret?

Taggar: Bilfrågan

Kommentarer

#1
2019-05-15 08:17

Förbjud personliga skyltar. Såg en löjlig igår "Nykter"

#2
2019-05-15 09:37

@GRP. Kanske ännu bättre att förbjuda personlighet?

Har för övrigt sett en Tesla med "OIL LOL".

#3
2019-05-15 09:46

Visste inte om det fanns sådana saker som "flipperskyltar". Har sökt på ordet och den sökaren jag använder (DuckDuckGo) kunde inte finna någon sida förutom ViBilägares.

#4
2019-05-15 10:01

Att VIB ens tar upp "problemet". Och rubriken (Bilfrågan: Tillåtet med ”flipperskylt”?) löjligt!

#5
2019-05-15 11:08

Det är lagligt att ha personlig skylt på kontinenten, fördel är att fartkameror och annat inte kan veta vad det är...men räkna med att bli stoppad av polisen eller vid gränsen emellanåt och förklara saken. De flesta personliga skyltar är rätt löjliga, det sämsta jag sett är ägarens namn "Kullin" som på finska betyder något otryckbart...

#6
2019-05-15 15:31

Såg en skylt häromdagen med: BBB BBB
För övrigt har jag sett en (BMW) med: XIX Vilket jag tolkar som XI=11 IX=9. Alltså nine eleven, vilket jag tycker är provocerande, att den gick igenom!?

#7
2019-05-15 15:52

Axel
Googlar man på XIX så hittar man inget som refererar till just ”nine eleven” och förmodligen är det dina fördomar som spelar in.
Annars kan XIX referera till en låt av dödsmetallgruppen Slipknot eller till den armékår som Hitler bland annat använde för invasionen av Polen. Det finns även andra betydelse men inget gällande 9-11

#8
2019-05-15 18:27

@Axel61
XIX är korrekt sätt att skriva 19 på. Hade det stått "XIIX" (inkorrekt 18) eller "XI IX" (11, 9) så hade det varit skillnad.

#9
2019-05-15 19:44

@kanske
+1 till oil lol
Det är faktiskt humor, och till er som undrar, jag har ingen Tesla:P

#10
2019-05-16 03:51

Är det tillåtet att ta loss nummerskylten fram och istället lägga den löst på instrumentpanelen? Har sett en del som kör omkring på detta sätt.

#11
2019-05-16 13:07

Jag brukar använda mina personliga skyltar när jag är utomlands. Det är ju tillåtet. Jag har blivit stoppad av polisen i Tyskland en gång, men de var helt klart mer intresserade av att titta på bilen än att kolla skylten, de frågade bara vad det var för skylt. Jag hade en Tesla då och det fanns inte många av dem i Tyskland vid den tiden.

#12
2019-05-16 15:27

Flipperskylt är bara tillåtet om du kör en Aston Martin DB5 från 1964.

#13
2019-05-20 10:06

Herregud! Vad är det för fel på folk? Är detta verkligen en seriös fråga? Hur vore det om folk tänkte efter lite grand själva innan man ställer en fråga som denna.

Hej!

Vi har förståelse för att du använder adblocker, men hoppas att du kan stänga av den för vår sajt. Annonser är en förutsättning för att vi ska kunna fortsätta att driva sajten.