Bild
Nästa artikel
Bilfrågan: Tillåtet knappa på skärmen?

Bilfrågan: Tillåtet knappa på skärmen?

Bilfrågan

”Om man blir ertappad med att hålla i en mobil i bilen så betyder det böter. Hur är det då med alla pekskärmar?” Vi Bilägare svarar.

På vardagar svarar Vi Bilägare på läsarfrågor om bilar och trafik. Vill du att vi ska svara på din fråga? Fyll i formuläret eller mejla till bilfragan@vibilagare.se.

Fråga:
Alla vet nog nu att om man blir ertappad med att hålla i en mobil i bilen så betyder det böter. Hur är det då med alla pekskärmar och navigationsutrustning? 
Rolf Nilsson


Svar:
Det är inte lämpligt att när man kör, göra inställningar på navigator eller i menyer för bilens inställningar oavsett vad det gäller. Därför är det viktigt när det gäller klimatanläggning och telefonhantering till exempel, att det är mycket enkelt att ändra temperatur eller luftfördelning, respektive att svara eller avsluta ett samtal. I många fall är möjligheten att göra bilinställningar låst vid körning. Dessutom är utvecklingen av röststyrning av godo. Men det ställer förstås krav på att bilägaren också lär sig hur infotainment fungerar. 
Det är, som du påpekar, ingen större skillnad på att trixa med en telefon eller en pekskärm. Vårt råd är att inställning av navigator och telefonanslutning görs innan man börjar köra precis som att man ställer in stol, ratt och backspeglar.
Erik Rönnblom

Diskutera: Vad tycker du om svaret?

 
Taggar: Bilfrågan

Kommentarer

#1
2018-05-22 11:49

Det är inte ett svar på frågan. Jag tror nog tanken var att få klart svart på vitt att det är tillåtet att peta på skärmarna när man kör.

#2
2018-05-22 13:26

Med risk för att svära i kyrkan -Volvos "Sensus" är skräckexemplet när man talar pekskärmar. Att behöva gå in i displayen för att t.ex. justera värme/ventilation är bara så fjolligt. Förstår inte varför alla biltestare bara köper detta, men att utdela kritik mot nya Volvo är väl att trampa på helig mark.

#3
2018-05-22 13:44

Dsign: För det första behöver du inte alls gå in i displayens menyer för att justera värmen på Volvos nya Sensus, det går utmärkt att använda röststyrningen och då petar du bara till knappen på ratten och ger ett kommande så är allt klart!
För det andra, om du inte vill använda röststyrningen så är av de bilar med pekskärm jag kört, Volvos uppbyggnad av menyerna det bästa. 2 klick på skärmen så är det ändrat. Och har man kört några dagar så är det knappt man behöver ta ögonen av vägen, det sitter i handen vart man ska...
Kört snart 8000 mil med min V90 nu och har aldrig mer än första veckan upplevt Sensus som "pillrigt" eller trafikfarligt.

#4
2018-05-22 13:51

Erik Rönnblom på ViB skulle bli politiker. I stället för ett kort: Ja, det är tillåtet! Så länge du inte skruvar loss displayen, och håller den i handen. Så blir det ett utlägg på 10 meningar, som inte svarar på frågan.

#5
2018-05-22 14:01

Och om man speglar mobilen till infotainment systemet. Då är det plötsligt tillåtet att pilla på mobilen, fast där nere istället, istället för, om man höll i mobilen, framför ansiktet? Det är ju, om möjligt, ännu mer trafikosäkert. Kanske dags att förbjuda infotainment system?

#6
2018-05-22 16:24

Jag tycker det är kul att Henrik M fått fem Bromsa - när han troligen är en av få här som ens använt ett sånt system så mycket.

Klarsyn : Ja förbjud allt! Till att börja med sitter infotaintmentsystemen sällan "där nere" För det andra så går de ofta att styra med bilens styrreglage ("puck" motsvarande).

#7
2018-05-22 16:38

Henrik M..möjligt att du aldrig upplevt det pillrigt...hm...men jag vet att många andra gjort det. Det är absolut en brist men våra svenska mororjournalister verkar se över det i detta fallet. En del bilmärken hade förmodligen fått anmärknig på ett sådant system och med all säkerhet vissa andra.

#8
2018-05-22 18:11

Frågeställaren skrev: "Alla vet nog nu att om man blir ertappad med att hålla i en mobil i bilen så betyder det böter. Hur är det då med alla pekskärmar och navigationsutrustning?"

Snälla, man håller inte pekskärmar och navigationsutrustning i handen ... Det var ju precis det som den nya lagen förbjöd: Att sitta med en hand upptagen med mobilen mot örat - samt att fortsätta att hålla den i handen och messa och Facebooka med blicken rakt ner i knät. Jag tycker att den här lagen är utmärkt och det gläder mig att trotsiga motvalsjönsar åker på böter. Synd att böterna inte är lite högre. I alla fall 3 000 kronor hade varit lämpligare.

#9
2018-05-22 22:32

Vilket PK svar från vib!

#10
2018-05-23 10:18

Dsign : Det kan inte vara så enkelt att de som INTE upplever det som pillrigt troligen klarar av det - och de som UPPLEVER DET som pillrigt kanske borde avstå? Är man typen som tex måste hålla en telefon 10 cm från ansiktet och lägga 110% fokus på att ens slå ett nummer (exempel för att sätta nivån av teknikvana hos vissa) så kanske man själv känner var gränsen går, medans någon som är van vid skärmar och kan trycka på knappar "i blindo" kan få göra det?

Dessutom är det ju inte så att man programmerar om motorns mappning under färd. Att ändra vy från stereon till gps'n, dra fram färddatorn etc är knappast något som kräver full fokus. Det mesta i ett sånt system går att göra med ett halv öga på skärmen.

#11
2018-05-23 13:36

Många här kommenterar utifrån att de själva disponerar bilen hela tiden. Klart att man lär sig då. Men vi som hyr bilar ofta får alla möjliga märken och funktioner. Förr i tiden kunde man hoppa in i vilken bil som helst och direkt hitta de reglage som behövdes, även under färd. Nu måste man sitta still och få upp en meny, sen hitta reglagen för värme/kyla och kanske annat beroende på vilken årstid det är. Varje tillverkare anser sig ju ha den bästa lösningen. Alternativt så kör man vidare och fryser eller svettas. Är det mörkt ute så hittar man ju ibland inte ens hur man får fart på displayen. Sen har ju vissa bilar en funktion för att följa vita streck så att man håller sig på rätt sida vägen. Har ni provat det på smala och krokiga vägar med fint målade vita streck på båda sidor? Man tror man har punktering när bilen drar i ratten hela tiden. Att sen hitta funktionen hur man stänger av eländet är en prövning. Särskilt om menyerna är på ett språk man inte är så vass på. Röststyrning dessutom, hur tusan ska man få bilen att känna igen nya förare hela tiden? På olika språk. Ja attans hur modernt kan det bli.

#12
2018-05-23 16:05

Många vill inte acceptera eller förstå det faktum att "knappa på skärmen" stjäl uppmärksamhet från körningen, kommer ni inte ihåg från trafikteorin vad som påverkar reaktionstid?
Gilla läget!

#13
2018-05-23 19:22

Skagerström -ok, en del kanske inte upplever det som besvärligt, eller kanske man inte vill erkänna det. I alla händelser stjäl pekskärmarna ett visst mått av uppmärksamhet, i större eller mindre grad beroende på utförande. Och just Volvos i större grad. Enligt ditt resonemang kan tydligen en blind hitta rätt i menyerna bara han/hon är tillräckligt teknisk.

#14
2018-05-23 20:32

Det är alltså inte förbjudet att pilla på något som är fast monterat. Naturligtvis skall det inte störa bilkörningen.
Det var svaret VIB skulle ha gett frågeställaren. Men det blev ett PK svar istället

#15
2018-05-24 08:06

Dsign: Blir nyfiken, varför skulle just Volvos system stjäla mer uppmärksamhet än nå´t av de andra märkenas system?

Som sagt jag fann det med lite pillrigt första veckan men sen sitter det som med allt annat man gör ofta, med automatik.....
Jag har vänner som kör andra märken med andra pekskärmssystem och vill nog påstå Volvos utan tvekan är ett av de smidigast uppbyggda. Och utan tvekan har Volvo det bäst fungerande röststyrningssystemet av de jag testat iaf.

#16
2018-05-24 13:07

Men allt kräver ju uppmärksamhet. För en kass förare kräver en manuell växling uppmärksamhet. För någon med progressiva glas kräver justeringen av bågarna på näsryggen uppmärksamhet. Att klia sig på magen kräver uppmärksamhet. Förbjud allt!

MEN då ska vi fan förbjuda manuella reglage också! För en person som aldrig kört bilen kanske vrider på volymen istället för AC'n! Och så kan vi ju inte ha det!

Bilen får inte ha några reglage alls. Bara blinkers, gas och broms - bara för att vissa har så kass simultanförmåga att de inte kan hantera två saker samtidigt. Alla andra får anpassa sig till de dummaste i samhället helt enkelt. Eller så åker vi buss.

#17
2018-05-24 23:41

Vi som är intelligenta förstår att det är fel att binda upp ena handen med handhållen mobiltelefon vid örat (när man minst anar det behövs båda händerna). För er andra är det förbjudet!

Hej!

Vi har förståelse för att du använder adblocker, men hoppas att du kan stänga av den för vår sajt. Annonser är en förutsättning för att vi ska kunna fortsätta att driva sajten.