Nästa artikel
Bilfrågan: Tätning av XC60:s bakdörrar?
Bilfrågan

Bilfrågan: Tätning av XC60:s bakdörrar?

Publicerad 29 mars 2022
"Känner ni till någon Volvohandlare, eller för den delen privatperson, som lyckats lösa problemet?" Vi Bilägare svarar.

På vardagar svarar Vi Bilägare på läsarfrågor om bilar och trafik. Vill du att vi ska svara på din fråga? Mejla till bilfragan@vibilagare.se.


Fråga:
Tog del av ert reportage i ViB nr 7 2020 om ”Allvarlig designmiss i Volvo XC60 – som ökar risken för rost”. Jag köpte min Volvo XC60 (begagnad) av årsmodell 2021 hos en Volvohandlare i Dalarna i februari 2021. Bilen hade rullat cirka 900 mil. Jag upptäckte ganska snart efter att ha kört på grusväg att damm läckte in nedanför baksätets kortsidor. Kontaktade handlaren som kontaktade Volvo Cars. Det landade i att konstruktionen ser ut som den gör och Volvo gör inget för att åtgärda problemet. Känner Vi Bilägare till någon Volvohandlare, eller för den delen privatperson, som lyckats med att täta bakdörrarna och på så sätt löst problemet? I så fall vore jag tacksam för att få veta!
Jan-Ove Höglund

Svar:
Vi har inte meddelats någon ny lösning för att få bukt med problemet sedan vi skrev om det i maj 2020. Försöket att med en extra list fäst vid innerskärmens framkant lät ju fiffigt, men anses tydligen inte fungera tillräckligt bra. Enligt Volvo Cars, kan man på vår förfrågan om problemet nu i januari, tydligen få den monterad om man vill och utan kostnad.  
På Sveriges Volvoforum har ägare av XC60 sökt egna lösningar, bland annat montering av en liten skyddslist som ser ut att sitta på dörrens bakkant. På samma forum beskrivs också att en klurig Volvo-verkstad har stoppat in en rund gummilist som styvar upp listen närmast hjulhuset, antagligen för att göra den hårdare för att då kunna täta och stå emot smutsstänk bättre. Okänd effekt.
Det verkar dessvärre inte finnas någon patentlösning för närvarande – i vart fall inte sanktionerad av Volvo Cars.
Erik Rönnblom, Vi Bilägare

Ämnen i artikeln

Kommentarer till artikeln (11)

  • 6 april 2022 Nej det räcker inte med det…
  • 4 april 2022 Dana skrev: Alla bilar blir…
Läs kommentarer och diskutera

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.