Nästa artikel
Bilfrågan: Svagare lyse på kall bil?
Bilfrågan

Bilfrågan: Svagare lyse på kall bil?

Publicerad 4 april 2018 (uppdaterad 6 november 2020)
Frågeställaren äger en Saab 9-3 från 2006 och har märkt att ena framlyktan lyser svagare än den andra, trots glödlampsbyte.
”Ser en tydlig skillnad i ljusbild/intensitet mellan vänster och höger strålkastare. Måste hela insatsen bytas?” Vi Bilägare svarar.
På vardagar svarar Vi Bilägare på läsarfrågor om bilar och trafik. Vill du att vi ska svara på din fråga? Fyll i formuläret eller mejla till bilfragan@vibilagare.se.

Fråga:
När jag startar bilen kall ser jag mot den ljusa väggen en tydlig skillnad i ljusbild/intensitet mellan vänster och höger strålkastare. Jag har bytt glödlampa (H7) men med samma resultat. När jag kört en stund och bilen/lyktan är ordentligt varm blir ljusbilden bättre med i stort sett samma intensitet på båda sidor.
På min verkstad tror de att det är linsen som reagerar för värmen på något sätt. Kan man byta bara linsen eller måste hela insatsen bytas? Jag har en Saab 9-3 2006 som gått 11 000 mil.
Egil, Sigtuna

Svar:
Be en bilelektriker kontrollera att du inte har ett spänningsfall beroende på bristfällig kontakt, krånglande ljusrelä eller ej perfekta anslutningar – innan du byter något så dyrt som en strålkastarinsats.
Erik Rönnblom, Vi Bilägare

Diskutera: Vad tror du att det svaga ljuset kan bero på?
 

Ämnen i artikeln

Kommentarer

#1 • 2018-04-04 09:25
PREVIA

Byt plats på lamporna och se om problemet följer med. Lampor kan skilja i uppvärmningstid.
https://www.testfakta.se/sv/product/ge-lighting-h7-standard
Små skillnader i spänning som bara några tiondels volt ger stor förändring i ljusutbyte.

#2 • 2018-04-04 12:33
hultarn

Bra svar från ViB denna gång. :-)

#3 • 2018-04-12 15:48
jete

På bilar med spänningsfall fram till hel/halvljus lamporna, kan man som förr montera in reläer som tar ström direkt från batteriet. På så sätt "vann" jag 1V på ena sidan och 0,5V på andra på min splitternya Volvo 740. Den bilen hade klena ledningar på andra ställen också.

#4 • 2018-04-04 12:08
milkylainen

Jag brukar nästan alltid byta båda lamporna samtidigt. Iaf när jag hade halogen och xenon.

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.