Nästa artikel
Bilfrågan: Suv eller crossover?
Bilfrågan

Bilfrågan: Suv eller crossover?

Publicerad 22 augusti 2018
Frågeställaren har en Kia Sportage från 2017 och tycker att den är mer lik en suv än en crossover.
”Den kallas för crossover men är i mitt tycke mer lik en suv. Finns det en tydlig definition?” Vi Bilägare svarar.
På vardagar svarar Vi Bilägare på läsarfrågor om bilar och trafik. Vill du att vi ska svara på din fråga? Fyll i formuläret eller mejla till bilfragan@vibilagare.se.

Fråga:
Jag är lite frustrerad över begreppet ”Crossover”. Jag har i dag en Kia Sportage 2017. Jag gillar höjden på bilen och markfrigången. Den kallas för crossover men är i mitt tycke mer lik en suv. Kia Niro kallar ni också för crossover. Den är inte alls så hög, är i mitt tycke mer en ”vanlig” bil. Finns det en tydlig definition på crossover och suv?
Stefan Hjelm

Svar:
Begreppet är en aning flytande. Crossover Utility Vehicle var från början en beteckning på bilar som inte direkt hänförs till kategorin suv eller vanlig personbil. Men de var inledningsvis oftast baserade på en vanlig personbilsplattform. Bland de första crossoverbilarna hittar vi Subaru Outback och Volvos 850 CrossCountry. Andra tidiga crossovers var Talbot-Matra Rancho och AMC Eagle. 
Numera kan bilar som kallas crossovers vara mycket olika, baserade antingen på en typisk personbilsplattform med höjd fjädring, eller från början vara byggd som en suv. Båda typerna kan ha drivning på en eller två hjulaxlar och ha olika avancerad drivning. 
Vi får nog vänja oss vid att tillverkaren sätter beteckningen. Jag kan hålla med om att din bil är mer lik en suv än en crossover. Möjligen kan man säga att en modern suv oftast är lättare och har enklare drivteknik än de första generationerna som var mer av terrängbilar – en anledning till att biltyperna närmat sig varandra.
Erik Rönnblom, Vi Bilägare 

Diskutera: Tycker du det är förvirrande med begreppen crossover och suv?

Ämnen i artikeln

Kommentarer

#1 • Uppdaterat: 2018-08-22 09:59
saabnisse

Ja, det är ju ingen direkt skillnad. Jag tycker man kunde slopa en av benämningarna.

#2 • Uppdaterat: 2018-08-22 10:18
Skodaägare

Den strikta defintionen är väl egentligen att alla högbyggen som har självbärande kaross är crossovers och de rambyggda är SUVar.

#3 • Uppdaterat: 2018-08-22 10:26
Stefan Eriksson

det kan vara förvirrande, jag kallar dem alla för var de är-hur de används av de flesta-Stadsjeep.

#4 • Uppdaterat: 2018-08-22 10:27
Raphael

Crossover eller SUV... Renault Espace är en crossover och en Renault Kadjar är en SUV. Där ser man skillnaderna tydligt.

Espace är en minibuss som har högre markfrigång och lägre takhöjd än en traditionell minibuss, den försöker omfamna både att vara en minibuss och samtidigt ha viss SUV-känsla, alltså en crossover för den är en "korsning" mellan flera biltyper.

Kadjar däremot är en renodlad SUV då det är en personbil med hög markfrigång utan några minibuss-ambitioner, det är en halvkombi med stort bagageutrymme och den har en kupéhöjd som motsvarar en vanlig personbil.

Peugeot 3008 första generationen var en crossover, men 3008 andra generationen är en SUV.
Första generationen hade minibuss-ambitioner, och med förhöjd markfrigång. Andra generationen har lägre kupéhöjd och saknar minibuss-stuket, samtidigt som markfrigången höjts ytterligare.

Renault Scenic X Mod eller fösta generationen av C3 Aircross var crossovers, minibussar med förhöjd markfrigång.

AMC Eagle var en crossover, en korsning mellan vanlig personbilsbilskombi och en jeep med förhöjd markfrigång och fyrhjulsdrift.

#5 • Uppdaterat: 2018-08-22 10:32
Hackenbush

kanske bättre att ha ett gemensamt namn på dessa som t.ex. Crossuver

#6 • Uppdaterat: 2018-08-22 10:41
IngoS

Det är ganska flytande. Ett viktigt kriterium är markfrigången. Bör vara minst 17 cm, även om det är ganska snålt, borde nog vara åtminstone 20 cm + oöm undersida för att vara en "riktig" SUV.. I Indien har man en SUV-definition (med annan skatteklass) med just gränsen 17 cm. Sen bör nog höjden för att känslan av SUV ska infinna sig vara minst 160 cm. En Opel Mokka blir med dessa kriterier, markfrigång 16 cm och trots höjden 165 cm en crossover, en Kia Niro, Mercedes GLA, Mazda CX-3 med höjd ca 155 cm är crossovers, men Kia Sportage med markfrigång 17 cm och höjd 160 upplever jag som en SUV. Peugeot 3008 med markfrigång över 20 cm är definitivt en SUV, om än med crossoverframtoning.

#7 • Uppdaterat: 2018-08-22 10:46
Skodaägare

Om jag förstår Raphaels definition rätt så är en SUV alltså en personbil, med normal kupéhöjd, med höjd markfrigång. Vet inte om jag håller med riktigt. Enligt den definitionen så skulle ju Volvo V90 CC vara en SUV. Den har ju exakt samma kupéhöjd som en V90, men högre markfrigång. Och Land Rover Discovery har betydligt högre kupéhöjd än de flesta personbilar, men räknas av de flesta som en SUV.

#8 • Uppdaterat: 2018-08-22 10:49
Skodaägare

Kanske kan man säga att en bil som har en kupéhöjd som en minibuss, men med längre motorhuv och högre markfrigång är en SUV.

#9 • Uppdaterat: 2018-08-22 10:56
Raphael

Skodaägare, en SUV kan vara baserad på en personbil (ha personbils chassi) men måste inte vara det. En Crossover är en korsning mellan olika biltyper. SUV är en egen biltyp. Volvo V90 CC är en crossover, ingen SUV. Det är en crossover för det är en vanlig personbils-kombi, fast bara med en förhöjd markfrigång. Som en AMC Eagle, som jag också gav exempel på som en crossover. AMC Eagle är föregångaren till Volvo V90 CC.

En Suzuki Vitara är en SUV, Peugeot 3008 II är en SUV. De har kupehöjd som en vanlig personbil, men förhöjd markfrigång. Deras fyrkantiga stuk innebär en SUV. De är inte rymliga som en kombi, men rymligare är vanliga halvkombis. SUV innebär goda utrymmen invändigt inklusive ett anständigt bagageutrymme för man ska kunna få med sig sina sportprylar.

Nissan Qashqai, X-Trail... alla dessa är SUV:ar. De har ett annat stuk än en vanlig personbils kombi.

Men Volvo V90CC har samma stuk som en vanlig personbilskombi, fast med förhöjd markfrigång. Därför är den en crossover.

Crossover är en korsning mellan olika biltyper. Det kan vara en korsning mellan en minibuss och en SUV (som Renault Espace) eller en korsning mellan en personbilskombi och en SUV (som Volvo V90 CC).

Men SUV:ar har lägre kupéhöjd än minibussar och de har inte minibussars flexibilitet.

#a • Uppdaterat: 2018-08-22 11:12
Pi

Men är det inte så att Nissan faktiskt använde crossover-begreppet när de lanserade Qashqai - eller minns jag fel ?

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.