Nästa artikel
Bilfrågan: Stör vår V90 fåglar?
Bilfrågan

Bilfrågan: Stör vår V90 fåglar?

Publicerad 17 september 2018
Frågeställaren undrar om moderna bilars utrustning med laser och radar kan förvirra fåglar. Illustration: Johan Isaksson.
”Sänder kameror/sensorer ut signaler som desorienterar fåglarna?” Vi Bilägare svarar.
På vardagar svarar Vi Bilägare på läsarfrågor om bilar och trafik. Vill du att vi ska svara på din fråga? Fyll i formuläret eller mejla till bilfragan@vibilagare.se.

Fråga:
Jag har sedan cirka en månad kört knappt 400 mil med vår nya Volvo V90 D3 business som ju som standard har Adaptiv farthållare, City Safety och Pilot Assist.
Under denna korta tid så har vi (jag och min fru), kört över mellan fem och tio fåglar, som tyvärr helt enkelt inte flyttat på sig när vi närmat oss dem. En tanke som slagit mig är om det kan vara kameror/sensorer som sänder ut några signaler framåt vilket desorienterar fåglarna?
Mikko 

Svar:
Intressant fråga. Jag har kört flera tusen mil med såväl Volvo som andra bilfabrikat med den här utrustningen och inte upplevt det problemet. Visst händer det ibland att fåglar reagerar sent för den framrusande faran och jag har vid ett antal tillfällen bromsat en aning för att ge dem mer tid. Men det har hänt också innan den här tekniken infördes. 
Jag har sökt lite bland det som skrivs om fåglar och laser. Då har jag funnit att såväl grön som röd laser i vissa situationer snarare används för att skrämma bort fåglar. Arlanda flygplats har till exempel testat en speciell laser för att få bort fåglar från start- och landningsbanor. 
Svenska Jägareförbundet har använt grön laser mot skarv. I USA har man testat en svag och för människor ofarlig röd laser i områden där stora mängder fåglar är ett problem. De försvinner omgående och kommer inte tillbaka, eftersom det röda ljuset får dem att tro att rovfåglar närmar sig.
Bilars laser och radar måste uppfylla internationella krav för att inte skada eller störa omgivningen, så jag hoppas och tror att fåglar inte heller störs av dem.
Erik Rönnblom, Vi Bilägare

Diskutera: Hur skulle du svara på frågan?

Ämnen i artikeln

Kommentarer

#1 • Uppdaterat: 2018-09-17 09:39
Styggavargen

Kråkor på vägen? En svängde han dit... Ibland flyttar sig inte fåglar, fick bittert erfara det när dimljuset gick sönder då en kråka inte flög iväg i en kurva, han dunsade upp och över ett räcke vid sidan av vägen och genast var man två tusen kronor fattigare. Intressant om det kan vara så att tekniken stör fåglars sinne. Fåglar har störts innan, och flyger fel mm pga människan. Så det är inte omöjligt.

#2 • Uppdaterat: 2018-09-17 10:37
L West

Kan det vara en massa oerfarna ungfåglar I farten på sensommaren och hösten som inte lärt sig att flytta på sig I tid?

#3 • Uppdaterat: 2018-09-17 11:57
Minimats1

Man ska vara snabb på att tuta för att få bort fåglar och andra djur. Exempelvis helljus hjälper inte utan snarare tvärtom blir dom paralyserade och blir stående kvar eller springer längs ljuset. Givetvis snabb på bromsen också och bromsa hårt. Skiljde inte mer än några millimeter mellan mig och ett rådjur på väg mot Arlanda och semester. ABS-Bromsarna kopplades in i 130 km/h och jag hann få ned farten till 70 km/h mitt på motorvägen vid en bro dessutom. Man kan ju undra vad rådjuret gör där uppe på bron mitt i natten eftersom flyget gick 06:00. Tuta hann jag dock inte.

#4 • Uppdaterat: 2018-09-17 15:27
StarClass

Jag skulle tro att det är tillfälligheter, förmodligen med årstidsanknytning. Under vissa perioder på året förekommer fler fåglar av den mer hjärndöda modellen ute på våra vägar. Brukar vara en väldigt liten sort som är grönaktig i färgen. I alla fall här där jag bor upplever jag det mycket under vår/försommar och sedan under hösten igen. Är det däremot olika arter av fågel ni håller på å kör ihjäl titt som tätt är det ju lite knepigare ^^)

#5 • Uppdaterat: 2018-09-17 16:51
bgl

Dom tycker nog att bilen ser ut som ett skatbo och känner sig hemma!
/Förlåt om någon tar illa vid sig/

#6 • Uppdaterat: 2018-09-17 19:44
Världens vackraste man

Jag undrar vilken sorts strålar en Fiat Multipla sänder ut. Jag mår nämligen illa varje gång jag ser en sådan bil.

#7 • Uppdaterat: 2019-07-16 07:38
VW Polo 2012

Så VIB, hoppas och tror!

#8 • Uppdaterat: 2020-08-12 09:00
Thommys

"eftersom det röda ljuset får dem att tro att rovfåglar närmar sig." Sänder rovfåglar ut rött ljus? Nej.

#9 • Uppdaterat: 2020-10-26 09:59
Svenne60

detta är en försumbart problem jämfört med de antal fåglar som vindkraftverken tar livet av, för att inte tala om katter

#a • Uppdaterat: 2018-09-17 10:57
milkylainen

Väldigt intressant fråga. Aldrig hört talas om det. Men det är nog inte alls omöjligt.
Kan tänka mig att om man har en stark led-laser eller liknande som är osynlig för människan men synlig för andra djur så ser man helt enkelt inte fordonet, för det blinkar så jädrans starkt från led-lasern.
Inte alls olikt att bli bländad. Även en svag laser är riktigt obehaglig om den är i det synliga spektrat.

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.