Bild
Nästa artikel
Bilfrågan

Bilfrågan: Sprickor i de tre år gamla däcken

Publicerad 2021-03-17 07:00 (uppdaterad 2021-03-17 07:00)
"Jag har förvarat dem mörkt och svalt vintertid. Ska det verkligen vara så här?" Vi Bilägare svarar.
På vardagar svarar Vi Bilägare på läsarfrågor om bilar och trafik. Vill du att vi ska svara på din fråga? Fyll i formuläret eller mejla till bilfragan@vibilagare.se.

Fråga
Jag köpte nya sommardäck för drygt tre år sedan och valde Dunlop Sport Maxx, eftersom jag ville ha lägre bullernivå. Nu uppmärksammade jag att alla däcken har små sprickor. Jag har förvarat dem mörkt och svalt vintertid och kör mellan 1 000-1 500 mil per år. Jag bedömer mönsterdjupet till omkring 7 mm. Jag tycker det är konstigt för jag har andra riktigt gamla däck och de är visserligen hårdare men utan sprickor? Ska det verkligen vara så här?
M Hallingstam

Svar
Nej det tycker vi förstås inte. Vi tog kontakt med STRO som svarade att om däcken hanteras korrekt så spricker de inte. Risker är fuktig, varm miljö eller att man svetsar i samma lokal och får en ökad ozonhalt i garaget. Det händer att husbilars däck får sprickbildning, om de står still mycket och på soliga platser, samtidigt som ägaren tvättar bilen utan att köra den så att däcken återfår sin skyddande vaxhinna. Vi rekommenderade en reklamation med bifogade bilder. Den hanterades snabbt av Nordic Goodyear Sverige, som menade att det handlade om så kallade vädersprickor. Men eftersom de är koncentrerade till ett av ytterspåren i slitbanan kan de bero på att undergummit inte flutit ut som det ska vid produktion varför en liten ojämnhet bildats. Sprickorna påverkar inte däckets hållbarhet. Men Goodyear (som marknadsför Dunlop) lämnar en 5 årig garanti och godtar reklamationen efter kontroll av däcken, med avdrag för ägarens slitage.  
Erik Rönnblom, Vi Bilägare
 

Ämnen i artikeln

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.