Nästa artikel
Bilfrågan: Solglasögon krav i Astra?
Bilfrågan

Bilfrågan: Solglasögon krav i Astra?

Publicerad 3 mars 2011 (uppdaterad 4 mars 2011)
"Jag har problem med instrumentbelysningen i min Opel Astra. Den går inte att dimma ner tillräckligt." Vi Bilägare svarar.

Vi Bilägare svarar varje vardag på en läsarfråga om bilar eller trafik.

FRÅGA:
Jag har nyligen köpt en Opel Astra Sport 1,4 T (2011) där jag har ett problem med instrumentbelysningen. Bilen är utrustad med automatiskt ljus. Det innebär att när halvljuset släcks och endast varselljusen är tända lyser instrumentbelysningen med full effekt. Man kan inte reglera detta med reostaten.
 
Vid mulet väder är det snudd på att man behöver använda solglasögon. Min märkesverkstad har kikat på detta men gått bet. Finns det möjligtvis någon lösning?
 

Magnus Ohlsson, Kristianstad

SVAR:
Enligt importören ska det gå att reglera belysningen med reglaget (reostaten) oavsett belysningsinställning.Det borde finnas angivet i instruktionsboken var du hittar reostaten.

Prova en gång till eller åk tillbaka till verkstaden. Hjälper inte detta då återstår nog bara solglasögonen.

Bengt Dieden, Vi Bilägare

Diskutera: Hur skulle du svara på frågan?

Vi tycker

1, Volvo är i sitt livs form. Både hemma i Sverige och runt om i världen går försäljningen som tåget. Att S60 låg bra till för testseger kanske inte var så förvånande, när vi för knappt ett år sen testade V60 mot Audi A4 och VW Passat avgick V60 med segern. S60 lockar med karaktärsstark karossform och samma genomtänkta interiörkoncept och påkostade materialval som vi ser i övriga 60- och 90-serien. I S60 har Volvo fått till en lyckad kompromiss mellan spänstiga och trygga vägegenskaper utan att komforten har blivit alltför lidande. Motor och växellåda har inte samma skärpa som 3-serien och interiören är inte lika nyskapande som Teslas, men helheten övertygar.

2, Tesla utmanar de etablerade premiumtillverkarna, men det märks att Model 3 är en produkt av programmerare mer än bilbyggare. Elektronik och elbilsteknik är förstklassig, men för att stå överst på pallen behöver Tesla få ordning på det mekaniska finliret.

3, En tredje plats för BMW:s trea. Den gör inte bort sig, tvärtom. 330i är en mycket kompetent bil med vettiga utrymmen, fina kör-egenskaper och en inte orimlig milkostnad. Med ett mer ekonomiskt motoralternativ kan den mycket väl bli en vinnare.

Kommentar från Calle Carlquist, testförare: Tesla är min vinnare, trots dess brister och finnar. Somligt är undermåligt, finishen inte minst, och priset är bort i tok. Samtidigt är mycket imponerande bra. Tesla är kul och säker att ratta och har godkänd fjädringskomfort utom i riktigt tvära slåar. Accelerationen är bedövande men lätthanterlig. Utrymmena räcker. Volvo hamnar tvåa, hög nivå utan överraskningar. BMW är kalas att ratta och motorn förträfflig men helheten är inte riktigt homogen.

Kommentar från Anders Helgesson, testledare: Model 3 är inte samma genomtänkta bygge som Volvo och BMW, men med tanke på att Tesla byggde sin första bil 2008 går det inte annat än att bli imponerad över resultatet. Model 3 blir mitt val, lika mycket för den tekniska prestationen som köregenskaperna och märkets klacksparksattityd. För vilken annan tillverkare skulle komma på tanken att kombinera sportbilsacceleration, inbyggd pruttkudde och farthållare med referenshumor?
 

Ämnen i artikeln

Kommentarer

#1 • Uppdaterat: 2011-03-03 11:46
Lennart s (ej verifierad)

Är det inte lika bra att tända huvudbelysningen vid sämre väder?

#2 • Uppdaterat: 2011-03-03 12:43
Tygrysek (ej verifierad)

Dåligt att det inte går att reglera

#3 • Uppdaterat: 2011-03-03 15:26
ADAC (ej verifierad)

Ett rätt innehållslöst svar - "det borde finnas angivet i instruktionsboken var du hittar reostaten"

Den frågande skriver ju tydligt att han visst har hittat reostaten, men att den inte klarar av att lösa hans problem.

#4 • Uppdaterat: 2011-03-03 18:54
Christian Hollmann (ej verifierad)

Jag har lite svårt att förstå varför denna sajt har frågor & svar när svaren håller ett så lågt vattenmärke som i t.ex. denna tråd. Nog borde VB och Bengt begripa att bättre svar än denna tafflighet efterlyses?

#5 • Uppdaterat: 2011-03-04 10:40
nanana (ej verifierad)

Jag har suttit senaste veckorna och valt mellan nya Golfen A3 och Astra Sport.. beställde sport igår. Märker att VI Bilägare skriver subjektivt negativt om Astran.

1. Det finns i numera digitala mittkonsolen (BMW kopian) ställa in Ljus, GAMMLA GUBBAR bör undvika detta

2. Sluta skriva Neg. om Astra och hylla SAAAB ..Hallåå!?!? ASTRA har Insignias framvagn = SAAB platta + bakvagn Watt-länk som inte bara nya Passaten kommer med liknande.

3. Subjektiv Tidning = Mindre läsare. Ha det!

#6 • Uppdaterat: 2011-03-04 13:13
mattea (ej verifierad)

Får man köra omkring med bara varseljus tända?
Är det inte halvljuslag i sverige?

#7 • Uppdaterat: 2011-03-04 15:46
Jager (ej verifierad)

ja det får man .
nej det är det inte.

#8 • Uppdaterat: 2011-03-04 15:48
Vis (ej verifierad)

På toyota med Skymningsrelä ställer man in detta via färddatorn (valet finns endast när man står stilla) separat för dagsljus och natt.
jag gissar att det kan vara liknande lösningar på andra då det inte finns så många tillverkare av elektronik

#9 • Uppdaterat: 2011-03-04 22:56
Nithin01 (ej verifierad)

Jag gillar inte SAAB.

Men det här har dom f*n koll på.

Trist att det lilla goda inte spillt över på OPEL som är rätt kass på det mesta. ;-)

#a • Uppdaterat: 2011-03-06 03:34
Roger Skagerström (ej verifierad)

En effekt av ett i efterhand påtänkt varselljus-system kanske? Finns det inget halvljusläge där man kan justera? På min Mazda så har jag ett läge för halvljus på dagen, instrumentbelysningen är i princip släckt helt. Ett läge för mörker där dimmern är aktiverad. Klickar jag på dimmerratten så ändrar den mellan fullt blås och "dimmerläget" där jag kan ändra från liiite till fullt.

Så BORDE den fungera i Opeln i halvljusläget med kan man tycka. Om den nu har ett halvljusläge.

Förresten - jag har Auto skrivet på spaken för nattläget, men det är inte automatiskt, pga att det inte var tillåtet i Sverige enligt säljarna. Är detta något de dragit ur röven eller har reglerna ändrats i och med varselljus-lagen?

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.