Bild
Nästa artikel
Bilfrågan: Sluta tanka?

Bilfrågan: Sluta tanka?

Bilfrågan

"Kör en Peugeot 307 1,6 HDI -07 och tankar Evolution diesel hos Preem. Ska jag sluta med det?" Vi Bilägare svarar.

På vardagar svarar Vi Bilägare på läsarfrågor om bilar och trafik.

FRÅGA:
Läste om Eolys i nr 13/12. Kör en Peugeot 307 1,6 HDI -07 och tankar Evolution diesel hos Preem. Ska jag sluta med det?

Hans Swedmark

SVAR:
Du kan lugnt köra vidare på detta och andra dieselbränslen. Problemen uppträder i första hand på bilar från Volvo och Ford och där hos bilar som körs lite. Från PSA-gruppen redovisas inga sådana problem.

Bengt Dieden, Vi Bilägare

Diskutera: Hur skulle du svara på frågan?

Taggar: Bilfrågan,

Kommentarer

#1
2013-02-20 17:02

De dieselmotorer som Volvo och Ford använder är visserligen i grunden från PSA-gruppen men både Volvo och Ford använder sin egen motorstyrning, sin egen databox. De är alltså inte identiska i specifikation till de motorer som PSA-gruppen använder själva. Tydligen så har Volvo och Ford snålare inställningar i motorn vilket gör dem känsligare än den styrning som PSA-guppen använder. PSA-gruppens dieslar, för PSA-gruppens egna fordon, har en motorstyrning anpassad för en inblandning av biodiesel upp till 30 procent. I Frankrike är det lag på minst 7 procent biodiesel i pumparna. Med Volvo och Fords inställning kan bilen uppvisa något snålare värden i EU's bränsledeklaration, men motorn blir också känsligare för bränslet.

#2
2013-02-21 15:26

Kom bara ihåg att 1.6:an kräver att man byter ut oljan tillräckligt ofta så fuska inte med det.

Hej!

Vi har förståelse för att du använder adblocker, men hoppas att du kan stänga av den för vår sajt. Annonser är en förutsättning för att vi ska kunna fortsätta att driva sajten.