Bild
Nästa artikel
Släpvagnar måste ha bakljusen tända. Har man en bil med varsellyktor utan inkopplade bakljus måste man komma ihåg att tända halvljuset, även dagtid.
Släpvagnar måste ha bakljusen tända. Har man en bil med varsellyktor utan inkopplade bakljus måste man komma ihåg att tända halvljuset, även dagtid.

Bilfrågan: Släckt släp okej?

Bilfrågan

”Verkar ju vara okej med släckta bakljus på bilen, men när man kopplat släp efter bilen då?” Vi Bilägare svarar.

På vardagar svarar Vi Bilägare på läsarfrågor om bilar och trafik. Vill du att vi ska svara på din fråga? Fyll i formuläret eller mejla till bilfragan@vibilagare.se.

Fråga:
Det verkar ju vara okej med släckta bakljus på bilen, men när man kopplat släp efter bilen är det fortfarande tillåtet att bakljusen är släckta?
Tomas Lindberg
 
Svar:
I trafikförordningen gör man undantag från kravet på tända baklyktor dagtid endast för de nyare EU-typgodkända bilar som godkänts med obligatoriska varsellyktor utan inkopplade baklyktor. Det finns inget sådant undantag för släpvagnar. Har man en bil med varsellyktor utan inkopplade bakljus måste man komma ihåg att tända halvljuset, även dagtid.
Bo Göingberg, Transportstyrelsen
 
Diskutera: Vad tycker du om svaret?
 
Taggar: Bilfrågan

Kommentarer

#1
2017-09-05 09:31

Duktigt jobbat av lagstiftarna! I princip ingen bil med DRL lär ha släpets lampor tända om de skall styras manuellt, utan låta dessa funka som bilens baklyktor. Det enda som funkar är att automatiken även ser till att släpet lyser när det skall.

#2
2017-09-05 12:28

Och hur gör folk då? Jo de tänder parkeringsljuset - Problemet löst... Bra där

#3
2017-09-05 14:28

Såg senast igår en bil som på kvällen körde utan bakljus- Detta är ej ovanligt !

#4
2017-09-05 17:58

Nu på hösten när dimman ligger tät på morgonen är det också ett problem med bilar som har släckta bakljus.

#5
2017-09-05 18:32

Hur skall man komma ihåg det när man inte kommer ihåg att slå till blinkersen vid sväng?

#6
1
2017-09-05 19:58

Mörk bakände är inget problem om den som kommer ikapp håller rätt hastighet.

#7
2017-09-05 20:08

1: noll koll? den utan belysning kanske kör sakta?

#8
2017-09-06 02:47

Jag tycker det är mer regel än undantag att alla lampor och blinkers inte fungerar, speciellt på hyrsläp. Någon som tänker det samma?

#9
2017-09-06 08:16

Ytterligare ett resultat av en idiotisk EU-paragraf, jag kan inte förstå varför man ska ha släckta bakljus överhuvudtaget!

#10
1
2017-09-06 17:42

Håller man rätt hastighet hinner man anpassa farten till framförvarande fordon även om det fordonet har släckta bakljus i dagsljus. Klarar man inte det har man noll koll och är inte lämplig som förare. Men nu säger visst lagen att det inte är samma då man har släp, och om inte det tänds automatiskt så får man tända själv, inget konstigt med det, och om någon glömmer detta så sker knappast någon olycka orsakad av att baklampor inte lyser. Alltså finns inget problem att gnälla om.

#11
2017-09-06 20:26

Idiotiskt med släkta bakljus överhuvudtaget även om EU säger det är okej i röven,så borde dom vara på.Det är många saker som gått bakåt tack vare EU och bakljus är en.Påbudet som vsrt innan var en bra ide då äkerheten var bättre.sånt himla trsms att ha släkta ljus bak det är enbart själviskt.

#12
2017-09-06 22:14

Problemen med släckta bakljus handlar inte om dagtid med bra ljusförhållanden. Då behövs varken fram- eller bakljus. Problemen uppstår när det är dåligt väder då många automatiker inte känner av att det är dimma, regn eller snö. Många tror de kör med automatik men har ingen aningom att de kör runt utan bakljus eftersom många bilar saknar automatilen. Ser detta dagligen även i beckmörker och då är det farligt. Så antingen får bilföretagen lära bilköparna vad de köper för bilar eller så skulle man kunna låta bakljusen vara tända dygnet runt.
Kom i vintras ikapp en bilskolebil som körde i skymning o kraftig snö utan bakljus. Ringde upp firman o blev kopplad till körläraren i bilen. Han sa att det var helt ok att köra runt som de gjorde eftersom bilen hade automatik och då hade inte han eller föraren ngt ansvar för om han syntes i trafiken eller inte. Blev mörkrädd av den inställningen.
/Krister

#13
2017-09-11 16:13

Mellanmjölk Sverige!

Hej!

Vi har förståelse för att du använder adblocker, men hoppas att du kan stänga av den för vår sajt. Annonser är en förutsättning för att vi ska kunna fortsätta att driva sajten.