Bild
Nästa artikel
Bilfrågan

Bilfrågan: Ska jag ha fyrhjulsdrift?

Publicerad 15 oktober 2015 (uppdaterad 28 april 2021)
Frågeställaren undrar om det är läge att gå över till fyrhjulsdrift.
"Blir det mycket dyrare att köra en fyrhjulsdriven bil och vad är egentligen fördelen om man inte åker mycket på oplogade eller allmänt dåliga vägar?" Vi Bilägare svarar.
På vardagar svarar Vi Bilägare på läsarfrågor om bilar och trafik. Vill du att vi ska svara på din fråga? Fyll i formuläret eller mejla till bilfragan@vibilagare.se.

Fråga:
Jag funderar på att byta bil och har tittat på Skoda Octavia och VW Golf Sportscombi. Båda finns att få antingen framhjulsdrivna eller med fyrhjulsdrift. Blir det mycket dyrare att köra en fyrhjulsdriven bil och vad är egentligen fördelen om man inte åker mycket på oplogade eller allmänt dåliga vägar?
Sune S
 
Svar:
De fyrhjulsdrivna versionerna är dyrare i inköp, men det kan också ligga en hel del utrustning i merpriset. Bakhjulsdrivningen adderar förstås en del extra vikt – det handlar om cirka 100 kilo – och detta innebär en högre förbrukning med någon halv deciliter per mil. Skatten baseras på koldioxidutsläppen och blir högre för en fyrhjulsdriven version.
Om du bara kör på välhållna, större vägar klarar du dig säkert lika bra med en framhjulsdriven bil. Men fyrhjulsdriften är en extra säkerhet i alla väglag, förutsatt att man inte använder det bättre greppet till att öka farten.
De fyrhjulsdrivna versionerna av både Octavia och Golf får också dra lite tyngre släp än de framhjulsdrivna.
Den som har vant sig vid att köra med fyrhjulsdrift vill sällan byta tillbaka till en tvåhjulsdriven bil.
Marianne Sterner, Vi Bilägare
 
Diskutera: Vad tycker du; två- eller fyrhjulsdrivet?

Ämnen i artikeln

Kommentarer

#1 • 2015-10-15 07:38
trasten

Men ta en cykel utan en massa bling -bling som extra växlar eller skivbromsar. En rostskyddad gammal postcykel duger nog.

#2 • 2015-10-15 08:18
Styrbjörn

Köp en med riktig fyrhjulsdrift i så fall, har Haldex v4 på en bil och oljepumpen rasade 1 månad efter att nybilsgarantin gått ut. Kostade 60,000kr att byta det som havererade vid oljepumpsraset, nu hade jag tur och fick det på goodwill men kunde lika gärna fått betala 60000. Så ska du köpa en ny bil och äga i tre år funkar Haldex, annars satsa på "riktig" fyrhjulsdrift. Jag drar som föregående hästsläp och jag antar att det blev lite för stor påfrestning på systemet. Jag vet att jag inte är ensam om detta :)

#3 • 2015-10-15 08:54
Onehp

Det som är mest oroande är att man mycket senare märker att det är sämre fäste på vägen, men när man ska bromsa så stannar man inte ett dugg snabbare, särskilt inte om man kör snabbare. Till det kommer att många ägare till fyrhjulsdrivna bilar i större utsträckning slarvar med bra vinterdäck av samma anledning. Farlig kombination av bättre start och - förhållandevis - (mycket) sämre bromsförmåga.

#4 • 2015-10-15 08:58
1storstark

Ju längre du har till ICA, dess mer sparar du när du tar cykeln. Jag vet en by som fick 8 mil enkel väg, när den lokala butiken konkade.

#5 • 2015-10-15 09:01
Deeds

Jag har haft fyrhjulsdrift tidigare och jag måste säga att jag saknar det och jag kommer att ha det på min nästa bil. Precis som Marianne skriver så är det svårt att gå tillbaka till tvåhjulsdrivet efter att man haft fyrkrafs. Detta måste ju bero på mer saker än en "falsk säkerhet"?!'De som oftast är emot fyrhjulsdrift är de som inte haft det.

#6 • 2015-10-15 09:29
L West

Håller med Deeds, funderar starkt på fyrhjulsdrift till min nästa bil...

#7 • 2015-10-15 09:31
VW Polo 2012

Hej Antifeministen #1 Jag är ännu smartare, jag går till ICA så slipper jag köpa en cykel. Och fortsätter jag att köra tvåhjulsdrivet. Förresten kanske skulle ta och sälja bilen det blir ju ännu billigare. Och när jag ändå är på ICA så handlar jag ju enbart deras basicvaror, inte för att jag tycker dom är så goda, men dom är ju billigare ;)

#8 • 2015-10-15 09:52
Bortom

AWD är värdelös ur framkomlighetssynpunkt ty det räcker att ETT hjul spinner för att drivningen ska upphöra, precis som på en vanlig tvåhjulsdriven bil. På bra underlag känns dock AWD stabilare.
4WD där mellandiffen kan låsas är en bra kompromiss ur framkomlighetssynpunkt ty om ett hjul spinner driver den andra axels hjul fortfarande.

#9 • 2015-10-15 09:58
ksoderlund

Nästa bil ska ha awd. Så länge man anpassar farten efter väglaget så är det extra tryggt att ha ännu mer säkerhetsmarginal. Nu kör jag själv dock på väldigt olika vägar. Mellan "Volkswagenkusinerna" skulle jag ha valt en OctaviaScout. Eller Octavia med dåligt vägpkt. Skönare insteg också.

#a • 2015-10-15 10:53
muskorv

Tror att många som helt plötsligt börjat se fyrhjulsdrift som ett måste många gånger upplever att den fyrhjulsdrivna bilen i alla lägen går bättre, trots att bilen större delen av tiden faktiskt bara driver på två hjul. Vissa modeller (t ex Honda CR-V) har dessutom leksaksfyrhjulsdrift som lätt tackar för sig när det blir lite jobbigt, något de flesta ägare förmodligen skulle vara lyckligt ovetande kring om det inte uppmärksammats i diverse biltester.

Har inget emot AWD, men jag tror att den ökade försäljningen mer handlar om mode och falsk trygghet än faktiskt behov. Ett mode som (även om det är hyfsat marginellt, men många bäckar små) ökar förbrukningen rimmar illa med både miljö- och energifrågor och allt gnäll över drivmedelspriserna.

Handen på hjärtat, hur ofta – i normal trafik – är en tvåhjulsdriven bil med bra köregenskaper inte fullt tillräcklig? Om man måste fråga om man behöver fyrhjulsdrift behöver man det definitivt inte.

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.