Bild
Nästa artikel
Frågeställaren undrar om det behövs extra rostskyddsbehandling på Mercedes C-klass från 2014.
Frågeställaren undrar om det behövs extra rostskyddsbehandling på Mercedes C-klass från 2014.

Bilfrågan: Ska jag behandla?

Bilfrågan
På vardagar svarar Vi Bilägare på läsarfrågor om bilar och trafik. Vill du att vi ska svara på din fråga? Fyll i formuläret eller mejla till bilfragan@vibilagare.se.

Fråga:
Jag har en Mercedes C-klass årsmodell 2014 och undrar om jag ska kosta på en underredsbehandling och i så fall vilken typ av behandling som ska användas.
Bo Wennberg
 
Svar:
Mercedes C-klass tillhör de få bilmodeller som har fått högsta betyg, en femma, för sitt rostskydd och någon ytterligare behandling ska inte vara nödvändig.
Om du ändå vill ge bilen ett extra skydd bör du konsultera någon av de större rostskyddsfirmorna där man vet vilken produkt som ska användas.
Marianne Sterner, Vi Bilägare
 
Diskutera: Håller du med om svaret?

Kommentarer

#2
2017-04-14 10:34

Ordet "underredsbehandling" ger vibbar till 60-talet, då rostskyddet bara bestod av kletig smörja under bilen. Dagens rostskyddsbehandling består av specialprodukter insprutade i hålrum och yttre slitskydd, vilket ger ett helt annat rostskydd än forna dagars tjära och spillolja.

#3
2017-04-14 19:29

Till skillnad från bilar av de flesta andra fabrikat så har denna modell enligt god Mercedes-standard ett ypperligt rostskydd från fabrik, extra behandling är således onödig såvida man inte bor på de saltstänkta yttre Hebriderna och dessutom har som vana att regelbundet sandblästra lacken.

#5
2017-04-15 11:55

Tycker man kan vänta tills bilen är 4 år gammal med tanke på hur bra grundskyddet är. Tänker man sig behålla bilen längre då så kan man göra en kompletterande behandling. Sen igen efter 4 år kan man upprepa. Sen när bilen då är 12 år gammal kan man nog avstå vidare behandlingar. Så totalt 2 behandlingar kommer hålla bilen i perfekt skick skulle jag tro. Det här med repetering av behandling verkar sällan nämnas men rostskyddsmedel slits i huvudsak bort efter ca 4-5 år.

#6
2017-04-18 22:36

Bästa Sterner!
I normal svenska heter det inte "Mercedes C-klass tillhör de få bilmodeller som har fått högsta betyg", utan "Mercedes C-klass är en av de få bilmodeller som har fått högsta betyg"

#7
2017-06-30 19:07

Mercedes har 30 års rostskyddsgaranti så varför bekymra sig?

Hej!

Vi har förståelse för att du använder adblocker, men hoppas att du kan stänga av den för vår sajt. Annonser är en förutsättning för att vi ska kunna fortsätta att driva sajten.