Bild
Nästa artikel
Bilfrågan

Bilfrågan: Ska jag automattvätta?

Publicerad 2 mars 2018 (uppdaterad 6 november 2020)
Frågeställaren undrar om det är bra för bilen att tvätta den i en automattvätt.
"Svårt att veta vad man ska tro på. Kan man använda sig av automattvättar med gott samvete eller ska man undvika dem?" Vi Bilägare svarar.
På vardagar svarar Vi Bilägare på läsarfrågor om bilar och trafik. Vill du att vi ska svara på din fråga? Fyll i formuläret eller mejla till bilfragan@vibilagare.se.

Fråga:
Kan man använda sig av automattvättar med gott samvete eller ska man undvika dem? Ute på nätet hittar man både förespråkare och motståndare och det är svårt att veta vad man ska tro på.
Daniel Andersson

Svar:
De första snabbtvättarna hade borstar av nylonstrån och de var inte särskilt skonsamma mot lacken. Men dagens tvättar har helt andra borstar. Stråna ser grova ut och piskar hårt mot plåten, men de repar inte. Snarare polerar de lacken. Handtvätt kan göra mer skada om man inte använder rikligt med vatten och slarvar med att skölja svampen ren från grus och smuts mellan svepen. Snabbtvätten är också skonsam mot miljön. Den är utrustad med reningsverk och oljeavskiljare som fångar upp miljöskadliga ämnen. För de som är extra rädda om sin lack finns snabbtvättprogram utan borstar.
Marianne Sterner, Vi Bilägare

Diskutera: Vad tycker du om automattvättar?
 

Ämnen i artikeln

Kommentarer

#1 • 2 mars 2018
VW Polo 2012
"Snarare polerar de lacken" Där är jag tveksam, men hoppas det är sant.
#2 • 2 mars 2018
Optimus
Njaa, så där enkelt är det inte. Det är väl bara att gå till sina egna erfarenheter med automattvätt. I många anläggningar blir faktiskt inte bilen helt ren. Tvätten kommer inte åt överallt. I en del anläggningar blir det repor i lacken i hörnen på bilen, just där som borstarna kalibrerar trycket mot karossen. Jag skulle inte följa VXC90 råd.
#3 • 2 mars 2018
Axa
Annars finns det numera tvättar utan borstar.
#4 • 2 mars 2018
Henrik M
Jag har tvättat mina tjänstebilar varannan vecka i automattvätt hela tiden jag haft dem och efter 24 månader när jag lämnar tillbaks syns absolut inte nå´t att gnälla över. Sen är det som nån skrev att det inte alltid blir helt rent om man fått lite skit som sitter extra hårt på dumt ställe...
#5 • 2 mars 2018
pinjong
Man kan gå in i en automattvätt och känna på "borstarna". De ska vara väldigt mjuka och skonsamma. Är de inte det - åk vidare.
#6 • 2 mars 2018
hultarn
Det händer att jag automattvättar, men störs varje gång av de ställen som inte blir rena. Trist. Dessutom brukar jag tvätta i dörröppningarna också för att inte skita ner kläderna, där tar ju inte automattvätten alls.
#7 • 2 mars 2018
AMGStar
Eftersom det saltas på våra vägar här och där, tom.gruset innehåller en del salt.Därmed innehåller skiten på våra bilar en del salt.Och där går den så kallade reningsprocessen bet. Så vattnet som återanvänds om och om igen innehåller en hel del salt och ja det förstår ju vem som helst att det är inte så bra. Så automattvätt för mig blir bara i undantagsfall (nästan aldrig) bara för att vara på den säkrare sidan av rostträsket.
#8 • 2 mars 2018
Gunnar Lindberg
Först manuell högtrycksspolning med tvättmedel, sedan automattvätt med borstar för sex euro. Den 14 år gamla lacken ser fortfarande ut som ny.
#9 • 2 mars 2018
adzam
ett beslut som var och en måste ta själv
#a • 2 mars 2018
Simon no1
Jag kör med keramiskt lackskydd och har valt att automatvätta och det har funkat klockrent, inga tendenser till tvättrepor, sen får man alltid fixa till fälgar och sånt lite extra för där missar tvätten lite

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.