Bild
Nästa artikel
Frågeställaren undrar om det är bra för bilen att tvätta den i en automattvätt.
Frågeställaren undrar om det är bra för bilen att tvätta den i en automattvätt.

Bilfrågan: Ska jag automattvätta?

Bilfrågan

"Svårt att veta vad man ska tro på. Kan man använda sig av automattvättar med gott samvete eller ska man undvika dem?" Vi Bilägare svarar.

På vardagar svarar Vi Bilägare på läsarfrågor om bilar och trafik. Vill du att vi ska svara på din fråga? Fyll i formuläret eller mejla till bilfragan@vibilagare.se.

Fråga:
Kan man använda sig av automattvättar med gott samvete eller ska man undvika dem? Ute på nätet hittar man både förespråkare och motståndare och det är svårt att veta vad man ska tro på.
Daniel Andersson

Svar:
De första snabbtvättarna hade borstar av nylonstrån och de var inte särskilt skonsamma mot lacken. Men dagens tvättar har helt andra borstar. Stråna ser grova ut och piskar hårt mot plåten, men de repar inte. Snarare polerar de lacken. Handtvätt kan göra mer skada om man inte använder rikligt med vatten och slarvar med att skölja svampen ren från grus och smuts mellan svepen. Snabbtvätten är också skonsam mot miljön. Den är utrustad med reningsverk och oljeavskiljare som fångar upp miljöskadliga ämnen. För de som är extra rädda om sin lack finns snabbtvättprogram utan borstar.
Marianne Sterner, Vi Bilägare

Diskutera: Vad tycker du om automattvättar?
 
Taggar: Bilfrågan

Kommentarer

#1
2018-03-02 07:20

"Snarare polerar de lacken" Där är jag tveksam, men hoppas det är sant.

#2
2018-03-02 08:52

Om man inte är en putsnörd, så är det bara att automattvätta hela tiden under bilens livslängd.

#3
2018-03-02 08:59

Njaa, så där enkelt är det inte. Det är väl bara att gå till sina egna erfarenheter med automattvätt. I många anläggningar blir faktiskt inte bilen helt ren. Tvätten kommer inte åt överallt. I en del anläggningar blir det repor i lacken i hörnen på bilen, just där som borstarna kalibrerar trycket mot karossen.
Jag skulle inte följa VXC90 råd.

#4
2018-03-02 09:20

Annars finns det numera tvättar utan borstar.

#5
2018-03-02 10:10

Jag har tvättat mina tjänstebilar varannan vecka i automattvätt hela tiden jag haft dem och efter 24 månader när jag lämnar tillbaks syns absolut inte nå´t att gnälla över. Sen är det som nån skrev att det inte alltid blir helt rent om man fått lite skit som sitter extra hårt på dumt ställe...

#6
2018-03-02 10:34

Man kan gå in i en automattvätt och känna på "borstarna". De ska vara väldigt mjuka och skonsamma. Är de inte det - åk vidare.

#7
2018-03-02 10:38

Det händer att jag automattvättar, men störs varje gång av de ställen som inte blir rena. Trist.
Dessutom brukar jag tvätta i dörröppningarna också för att inte skita ner kläderna, där tar ju inte automattvätten alls.

#8
2018-03-02 11:01

Eftersom det saltas på våra vägar här och där, tom.gruset innehåller en del salt.Därmed innehåller skiten på våra bilar en del salt.Och där går den så kallade reningsprocessen bet. Så vattnet som återanvänds om och om igen innehåller en hel del salt och ja det förstår ju vem som helst att det är inte så bra. Så automattvätt för mig blir bara i undantagsfall (nästan aldrig) bara för att vara på den säkrare sidan av rostträsket.

#9
2018-03-02 11:07

Först manuell högtrycksspolning med tvättmedel, sedan automattvätt med borstar för sex euro. Den 14 år gamla lacken ser fortfarande ut som ny.

#10
2018-03-02 11:32

ett beslut som var och en måste ta själv

#11
2018-03-02 12:24

Det är stor skillnad på automattvättar idag och förr. De automattvättar som har "borstar" (alltså typ gummistroppar) gör faktiskt ingen skada på lacken, men på många ställen kan man välja program som bara högtryckstvättar. Det sistnämnda alternativet duger mycket bra, men man bör tvätta bilen ordentligt för hand - eller i borsttvätt - någon gång emellanåt.

Det är helt riktigt att bilarna inte blir helt rena på alla ställen (men huvudsaken är att bilen ändå "byter skit"), men ett gott tips är att ha med sig en flaska avfettning och spraya på svårtvättade ställen innan man kör in i tvätthallen. På min bil är det - som vanligt - fälgarna och kombiluckan ovanför registreringsskylten. I övrigt blir bilen helt ren. Men som sagt: En ordentlig handtvätt emellanåt med ögat som "tvättmedel" är att rekommendera!

#12
2018-03-02 12:28

Jag kör med keramiskt lackskydd och har valt att automatvätta och det har funkat klockrent, inga tendenser till tvättrepor, sen får man alltid fixa till fälgar och sånt lite extra för där missar tvätten lite

#13
2018-03-02 12:41

Bilfan blir ju aldrig ren i en automattvätt, speciellt inte med alla asfaltsfläckar. Vad är poängen med automattvätten om man ska gå runt och putsa efteråt?

#14
2018-03-02 13:31

En automat-tvätt skulle jag jämföra med att spruta ned bilen med avfettning och därefter enbart spola av den med högtryck grovt. Bilen blir således inte ren, men renare än innan.Vill du vara säker på en att bilen är ren, så är det tyvärr fortfarande handtvätt som gäller.

Tittar man på bilen som har tvättats i automat (vilket majoriteten faktiskt gör) så har alla lackrosor överallt. De personer som tvättar i automat-tvättar tenderar inte heller vaxa eller vårda sina bilar speciellt bra.

Värsta är väl att automat-tvättarna även återanvänder vattnet, vintertid är detta mindre bra då du i princip spolar av bilen med saltvatten, även underspolningen, där det är mindre bra att få saltindränkt vatten...

Sett flertalet bilar, bland annat min svärmors, som gått under 2000 mil, men är i skick både utvändig och invändigt som en bil i min ägo som gått över 20 000 mil. Så du rädd min din bil, tvätta för hand...

#15
2018-03-02 13:40

Det är klarta att man kan automattvätta så länge man bara har en dussinbil som ändå ska destrueras inom en femtonårsperiod. Den tiden håller lacken utan att ta nämnvärd stryk av tvätten.
Har man däremot en värdefull bil som av någon anledning är eller kan förväntas bli en värdefull samlarbil är det en annan sak.
Men en sådan bil används nog inte som bruksbil!

#16
2018-03-02 14:53

Frågan är ställd eftersom folk fortfarande hävdar att de får repor i lacken av automattvättar medan många hävdar att det inte är möjligt med dagens automattvättar som använder ett annat material till borstarna som inte repar.

#17
2018-03-02 15:06

Man får till 100% "repor" i alla automattvättar med fysisk kontakt. Det är en annan sak ifall alla ser dom...

#18
2018-03-02 17:28

Att köra bilen genom en automattvätt får ändå anses som ett bättre alternativ än att tvätta själv om man inte vet hur man ska göra. Jag tänker i synnerhet på alla dessa tvättbås som har ploppat upp. Dom borstarna är verkligen bessynnerliga! Det är smått underhållande att se på när människor tvättar sina bilar när man väntar på sin tur. Folk irrar runt med den där borsten planlöst; tvättar fälgarna med den för att sedan gå över och gnugga sönder både tak och motorhuv.. Själv använder jag endast högtrycken på dessa ställen.

Smuts och vägfilm tas bort med passande kemikalier, inte genom fysisk nötning!

Sen vill jag även passa på att kommentera vibilägares uttalande. Om man får grus och smuts i svampen gör man fel från första början. Använd petroleumbaserad avfettning samt en omgång alkalisk över det (ex. BVE grön) och spola sedan av bilen systematiskt ^nerifrån^ och upp. Då är bilen i stort sett 99% ren och redo för att schamponeras (använd hellre tvätthandske än svamp). Perfekt och repfritt resultat! Varannan tvätt räcker det med alkalisk och noggrann högtryck.

#19
2018-03-02 19:39

Jag tvättar alltid för hand i tvätthall, men i hallen så ser man alldeles för många skräckexempel på hur man inte ska tvätta - då hade det varit mycket bättre om personen valt en automattvätt. Så är du pedant OCH vet vad du gör så tvätta för hand, om inte så använd automattvätt.

#20
.
2018-03-02 21:14

Kloka gubbar finns det gott om.
En modern automattvätt gör ett gott jobb. Lite försiktig efterjustering Och min 40-åriga Bentley är åter som ny i lacken.
Tack för det Cirkel-k.

#21
2018-03-02 21:36

Dem nya tvättarna tvättar så skonsamt som det går. dvs att det duger gott åt en vanlig dödlig då små mikro-repor uppstår hur man än gör för att inte tala om dessa förbannade stenskott.
Jag har under tio år till största del tvättat våra bilar i snabbtvätt och kan inte se annan skillnad än att jag själv slipper stå o gno.
Bara mängden vatten som sköljer i en snabbtvätt och hur bra som det kommer åt, och bara detta då jag tvättade hemma att direkt som jag spolat med vatten som kom all världens kryp flygandes och satte sig på bilen och direkt som att man vände ryggen till så släppte ett fjäderfä sitt tarv ifrån högan höjd.

#22
2018-03-03 09:54

"Snarare polerer de lacken" - men allvarligt... Det finns ju ingen som helst sanning i det.
Jag tycker automattvättar är bra för äldre, som inte orkar eller kan böja sig ner och tvätta bilen. Sedan har de också halvtaskig syn så de ser inte reporna.

#23
2018-03-03 10:56

Isoderlund: Att din svärmors bil ser ut som den gör,speciellt invändigt som du skriver torde väl knappast kunna skyllas på automattvätten,eller har det kommit nått nytt på marknaden som jag missat ? I så fall tänker jag avstå den med :-)

#24
2018-03-03 11:19

Mc Tar. Märkligt att allt sedan jag valde att tvätta på ortens nya typ och omskrivna snabbtvätt så ser mina bilar ändå omtalat fina ut.
Det är få som går fram och synar plåten i motljus...det är så förgängligt ändå detta med dussinbilar...du sliter o gnor o polerar din bil o vem fan bryr sig?
Jag har låtit en bil gå kvar i släkten och som nu är inne på det sjunde året och att den bilen tvättas enbart i snabbtvätt.
Står man bara så o tittar så hur fin som helst o att det räcker för en vanlig dödlig, den går lätt att sälja om man vill och jag vågar påstå att jämfört så äger du inget större tjän på ditt pedanteri.
Jag brukar inte använda ordet förlegad men i det här fallet så att tvätta för hand det är förlegat.

#25
2018-03-03 12:13

Jag kan hålla med Tvärnit. Dessutom spar man tid och svett att lämna in bilen för handtvätt. Inte så dyrt är det heller. När man väl säljer bilen så funkar det med rekond på firma så den ser bra ut.

Jag skulle vilja påstå att det är viktigare att hålla rent invändigt än utvändigt. Ingen mat eller dryck i bilen. Har man småbarn kan man skydda säten osv. Därför att det är betydligt svårare att få fint invändigt än utvändigt.

#26
2018-03-03 12:21

För mig är det nog viktigast att det blir rent i skärmar och underrede och särskilt där tycker jag att automattvättarna gör ett dåligt jobb. De sprutar mest på måfå.

#27
2018-03-03 13:33

Har man tjänstebil som byts vart tredje år och ändå har tid över att handtvätta, har man för lite att göra.
Ett företag med sådana anställda bör se över personalen så de utnyttjas företagsekonomiskt bättre.
Fritiden ska utnyttjas till rekreation ( där ingår inte biltvätt!) för att kunna prestera mer under arbetstid!

#28
2018-03-03 13:38

saabnisse, tvärtom, vi är på väg till en värld där alla har kortare arbetstider. Tjänstebilar borde förbjudas för få tyck bry om sej bilen alls?

#29
2018-03-03 16:40

Tvärnit: vad bra att du är nöjd med resultatet. För mig duger det inte. Och att bara veta att den nya tvättarna återanvänder massor av vatten (villet innebär saltvatten på vinern) som spolas på bilen gör att jag avstår. Men att påstå att bilen poleras av borstarna är magstarkt.

#30
2018-03-03 18:15

McTar. Nöjd duger gott för mig. Givetvis så uppskattar även jag helst lite mer o bättre men att hur ser det ut i kring oss?
Fick i förra helgen ett redig stenskott på taket precis ovanför vindrutan som kippade bort till plåtrent i storlek toppen av en tändsticka x 2 och är det inte det så blir det på en parkering att någon skickar ut dörren...
Det är nog faktiskt på grund av att jag orkar numer inte med att bli arg och besviken...utan att jag lallar på med dreglet rinnande ur mungipan...lallalalla.. äsch nej då det gjorde ingenting!
Man ska idag inte bli fäst vid och då duger (bra) och att ingen annan bryr sig heller.

#31
2018-03-03 18:23

Kanske man kan sammanfatta med att bruksbilar som ändå körs på vinterhalvåret när det är salt och sten på vägarna kan man lika gärna tvätta i automat. Du vinner sannolikt ingenting på att tvätta för hand, särskilt inte innan bilen iaf är värd max 10000kr.

Entusiastbilar som sommarkörs och verkligen synas i lacken kan det däremot finnas fog att undvika automattvättar med.

#32
2018-03-03 20:19

Att tvätta tjänstebilen för hand är bortkastad tid, jag får inte en krona för det, den tiden kan jag lägga på trevligare saker.
Jag jobbade som biltvättare en gång i historiens gryning och jag tvättar inte gärna nu, inte ens den egna pärlan, men det måste jag ändå ibland och det blir automat om det måste göras på vintern, annars blir det för hand på gräsmattan.
Men för en standardbil är det meningslöst om man tänker på andrahandsvärdet, man får inget extra betalt för att man sliter med bilen!

#33
2018-03-03 22:37

Det är nästan bättre att skita i att tvätta bilen och sedan efter 10 år lacka om den helt. Du sparar tid, pengar samt får en bil utan en repa efter 10 år. (;

#34
2018-03-04 18:54

Än en gång skriver notariuspublicus ungefär det jag själv nu slipper att skriva. Det finns även andra vettiga kommentarer.
För många år sen jämförde Teknikens Värd automattvätt med handtvätt och konstaterade att rena borstar som det inte fastnat skit i var skonsammare än en handtvätt – om man inte använde 20 hinkar vatten, vilket motsvarade vad dåtidens tvättar använde.
De borstar som finns idag är bättre.

Ja, adzam, vem skulle annars göra det? (#10.)

CEAT gör ett tappert försök att skämta.

#35
2018-03-06 09:01

Jag har nåt svagt minne av att jag nånstans sett att man inte får ha med sig egen avfettning till automattvätten. Endast deras eget skulle användas, men det är ofta inte effektivt. Jag brukar använda Prickbort, vilket är väldigt effektivt.
Frågan är ju om det är enbart för de vill sälja sitt dyra medel...?

#36
2018-03-28 19:42

Tvätta själv med slang och egen borste hemma på tomten, det tror jag är bäst. Tror inte på svampar, ett svep och de är smutsiga. (Nej jag använder inga tvättmedel och bilen släpper inte ifrån sig varken tungmetaller eller olja ,som man felaktigt brukar påstå.)

#37
2018-11-10 15:43

*Skonsam mot miljön* ja de kanske de är
men inte mot bilen.
vattnet som används går i retur efter en del rening
men de som är kvar efter reningen i vattnet är saltet.
Att tvätta bilen i saltvatten kan aldrig vara bra !!

Hej!

Vi har förståelse för att du använder adblocker, men hoppas att du kan stänga av den för vår sajt. Annonser är en förutsättning för att vi ska kunna fortsätta att driva sajten.