Nästa artikel
Bilfrågan: Se mellan fingrarna?
Bilfrågan

Bilfrågan: Se mellan fingrarna?

Publicerad 3 februari 2015 (uppdaterad 3 februari 2015)
Kan en i övrigt perfekt bil klara besiktningen med fel färg på blinkerslamporna?
Kan en i övrigt perfekt Cadillac Eldorado från1992 klara besiktningen med fel färg på blinkerslamporna? Vi Bilägare ger svaret.
På vardagar svarar Vi Bilägare på läsarfrågor om bilar och trafik. Vill du att vi ska svara på din fråga? Fyll i formuläret eller mejla till bilfragan@vibilagare.se.

Fråga:
Jag har en sommarbil, en Cadillac Eldorado 1992, i utställningsskick, importerad från USA av tidigare ägare. Den har godkänts utan anmärkning vid samtliga besiktningar sedan 1995, med undantag av sommarens besiktning, hos Carspect.
 
Samme besiktningsman som utförde besiktningen året innan, var nu av annan uppfattning. Jag citerar: ”Positionslykta fram, båda sidor, Fel färg. Körriktningsvisare bak, båda sidor, Fel färg.” Jag är medlem i Cadillac Club. Vi cruisar några gånger på sommaren, 10–15 bilar. Av dessa har en eller möjligtvis två gula blinkers.

Har övriga kanske gjort sin besiktning hos Svensk Bilprovning eller någon annan, som kan se mellan fingrarna med en i övrigt perfekt bil?
L.B
 
Svar:
Samma regler gäller för alla besiktningsföretag men det är vanligt att bilägare ändrar utförandet på lyktorna så de är godkända inför kontrollbesiktningen. Efter besiktningen monteras åter otillåtna lyktor.

Följande gäller för främre positionslyktor och körriktningsvisare enligt Transportstyrelsens regler: Främre positionslykta – vitt eller gult ljus. Körriktningsvisare – grundkrav orangegult ljus. För flyttsak och fordon av årsmodell 1975 eller tidigare godtas vitt ljus framåt och rött ljus bakåt.
Morgan Isacsson, Bilprovningen
 
Diskutera: Har du varit med om något liknande?

Ämnen i artikeln

Kommentarer

#1 • 2015-02-03 12:52
GammelMan

Det skiljer rätt mycket mellan besiktningar, en del blir kända som lättare att få igenom bilar som kanske har nåt litet fel men som inte går igenom på andra.

#2 • 2015-02-03 16:21
JOCA_1

De lösningarna som har funnits för att ordna orange blinkljus bakåt har ju varit hur fula som helst. Har enbart sett på senare tid, en eller en annan som faktiskt ser bra ut - med de nya LED-lamporna brukar man få till det ganska snyggt, utan att klämma dit nån slags husvagnslampa på bilen.

I övrigt tycker jag att det orangegula ljuset är mycket bättre som blinkersljus än det röda - efter att ha kört en hel del i USA så märker man att det faktiskt är mycket bättre synlighet på det orangegula ljuset.

#3 • 2015-02-03 16:25
BadCad

Ja det beror på dagsformen hos personalen. Hade en -67 Cadillac som gick igenom minst 5-6 gånger men ett år var det fel färg på parkljuset (orange lampor) som hade suttit på bilen hela tiden jag hade den, blinkers och park är samma lampa med två trådar. Har besiktat nån gång till då jag glömt att byta lampa före och då har den gått igenom. Fram alltså.

#4 • 2017-05-18 09:39
VW Polo 2012

Varför se mellan fingrarna, regler ska väl följas.

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.