Bild
Nästa artikel
Bilfrågan: Rimligt med bubblor i lacken?

Bilfrågan: Rimligt med bubblor i lacken?

Bilfrågan

"Kan jag vända mig till Nissan med detta trots att lackgarantin gått ut?" Vi Bilägare svarar.

På vardagar svarar Vi Bilägare på läsarfrågor om bilar och trafik. Vill du att vi ska svara på din fråga? Fyll i formuläret eller mejla till bilfragan@vibilagare.se.

Fråga:
Har en Nissan X-trail årsmodell 2016. Fick bilen rostskyddsbehandlad samt lackbehandlad med keramiskt lackskydd (Ditec) 2017. Är överlag rädd om bilen och tvättar den regelbundet med svamp. Upptäckte av en slump, och till min sorg, att det finns fyra, fem bubblor i lacken på motorhuven stora som knappnålshuvuden. Har varit noga att hålla koll på stenskott i fronten och lagt i dessa efterhand, men dessa bubblor befinner sig i mitten av motorhuven och är svåra att upptäcka. Troligtvis är det flygrost som bitit sig fast och börjat rosta. Lackgarantin gick ut i april. Är det rimligt att en så pass ny bil, och särskilt efter lackbehandling, ska kunna få sådana rosor i lacken? Kan jag vända mig till Nissan med detta trots att lackgarantin gått ut?
Patrik

Svar:
Jag tycker visst att du ska vända dig till din återförsäljare och be dem kontrollera och bedöma skadan. När du skriver bubblor, så låter det inte som något som orsakats utifrån, kanske snarare inifrån. Vår erfarenhet är ändå att bilägaren sällan får hjälp med en skada av den här typen. Den bedöms oftast som just stenskott eller flygrost, vilket ägaren ska åtgärda själv. Men det kan också hända att en bedömning blir mer fördelaktig för dig.
Erik Rönnblom, Vi Bilägare

Diskutera: Har du erfarenhet av rostproblem efter lackbehandling?

Kommentarer

#2
2019-09-13 11:52

Nej, jag har inte erfarenhet av rostproblem efter flera lackbehandlingar på bilar.

#3
2019-09-13 14:02

Vore det inte enklare att fråga Nissan än Vi Bilägare?
Men varför man skulle ta sig an knappnålsstora bubblor som knappt syns efter att garantin löpt ut, det kan man ju fundera på.
Kan ju även vara så, även om garantin varit kvar, att lackbehandlingen används emot dig vid ett ev. skadeärende.

#4
2019-09-13 16:44

Knappnålsstora bubblor? Men hallå, det är ju ett bruksföremål och inget sällsynt värdefullt konstverk!
Kom igen om fem år när knappnålsbubblorna förvandlats till grävlingsgryt, då kan jag hålla med om att det verkligen är något att bråka om!

#5
2019-09-13 19:45

Ähum, lackbehandling skyddar inte på något sätt mot stenskott och rost...

#6
2019-09-15 11:02

Skulle gissa (har för lite fakta) att dom uppstått under ytan och tillverkaren borde därmed fixa dom. För lite fakta så vi kan ju endast gissa. Det är rätt att lackbehandling (coatings) inte klrara sej mycket bättre mot stenskott (lovar mycket mera men det stämmer inte) än vilken som helst annan skyddsprodukt men dom är ju lite lättare att hålla rena.

#7
2019-09-15 19:53

Jag säger tvärtom mot Saabnisse. Ta kontakt direlt med återförsäljare av märket ifall du ser något avvikande, det tänker jag det även står i garantivillkoren att du ska göra så fort som möjligt. Kommer du efter 5år och visar bilen med ev stora rostrosor så är det kalla handen direkt, ytteråverkan (stenskott) skyller man på då garanterat. Nu kan det vara något med galvningen av plåten eller lackeringen som ev inte fäster på plåten. Så ta kontakt direkt och visa upp bilen är mitt råd.

Hej!

Vi har förståelse för att du använder adblocker, men hoppas att du kan stänga av den för vår sajt. Annonser är en förutsättning för att vi ska kunna fortsätta att driva sajten.