Nästa artikel
Bilfrågan: Rimligt med bubblor i lacken?
Bilfrågan

Bilfrågan: Rimligt med bubblor i lacken?

Publicerad 13 september 2019 (uppdaterad 5 november 2020)
"Kan jag vända mig till Nissan med detta trots att lackgarantin gått ut?" Vi Bilägare svarar.
På vardagar svarar Vi Bilägare på läsarfrågor om bilar och trafik. Vill du att vi ska svara på din fråga? Fyll i formuläret eller mejla till bilfragan@vibilagare.se.

Fråga:
Har en Nissan X-trail årsmodell 2016. Fick bilen rostskyddsbehandlad samt lackbehandlad med keramiskt lackskydd (Ditec) 2017. Är överlag rädd om bilen och tvättar den regelbundet med svamp. Upptäckte av en slump, och till min sorg, att det finns fyra, fem bubblor i lacken på motorhuven stora som knappnålshuvuden. Har varit noga att hålla koll på stenskott i fronten och lagt i dessa efterhand, men dessa bubblor befinner sig i mitten av motorhuven och är svåra att upptäcka. Troligtvis är det flygrost som bitit sig fast och börjat rosta. Lackgarantin gick ut i april. Är det rimligt att en så pass ny bil, och särskilt efter lackbehandling, ska kunna få sådana rosor i lacken? Kan jag vända mig till Nissan med detta trots att lackgarantin gått ut?
Patrik

Svar:
Jag tycker visst att du ska vända dig till din återförsäljare och be dem kontrollera och bedöma skadan. När du skriver bubblor, så låter det inte som något som orsakats utifrån, kanske snarare inifrån. Vår erfarenhet är ändå att bilägaren sällan får hjälp med en skada av den här typen. Den bedöms oftast som just stenskott eller flygrost, vilket ägaren ska åtgärda själv. Men det kan också hända att en bedömning blir mer fördelaktig för dig.
Erik Rönnblom, Vi Bilägare

Diskutera: Har du erfarenhet av rostproblem efter lackbehandling?

Ämnen i artikeln

Kommentarer

#1 • Uppdaterat: 2022-02-14 20:27
Gäst (ej verifierad)

Vore det inte enklare att fråga Nissan än Vi Bilägare?
Men varför man skulle ta sig an knappnålsstora bubblor som knappt syns efter att garantin löpt ut, det kan man ju fundera på.
Kan ju även vara så, även om garantin varit kvar, att lackbehandlingen används emot dig vid ett ev. skadeärende.

#2 • 2019-09-13 16:44
saabnisse

Knappnålsstora bubblor? Men hallå, det är ju ett bruksföremål och inget sällsynt värdefullt konstverk!
Kom igen om fem år när knappnålsbubblorna förvandlats till grävlingsgryt, då kan jag hålla med om att det verkligen är något att bråka om!

#3 • 2019-09-13 19:45
Axa

Ähum, lackbehandling skyddar inte på något sätt mot stenskott och rost...

#4 • 2019-09-15 11:02
Peugo

Skulle gissa (har för lite fakta) att dom uppstått under ytan och tillverkaren borde därmed fixa dom. För lite fakta så vi kan ju endast gissa. Det är rätt att lackbehandling (coatings) inte klrara sej mycket bättre mot stenskott (lovar mycket mera men det stämmer inte) än vilken som helst annan skyddsprodukt men dom är ju lite lättare att hålla rena.

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.