Nästa artikel
Rosttest: Nissan X-Trail (2016)
Rost

Rosttest: Nissan X-Trail (2016)

Publicerad 10 oktober 2016 (uppdaterad 28 november 2016)
Nissan X-Trail.
Varken rostbeständig aluminium eller rostfritt stål i karossen. Läs mer i Vi Bilägares rosttest.
Hela bilen är tillverkad av stålplåt, förutom bakluckan som är av plast. Inga andra karossdelar är av mer rostbeständig aluminium eller rostfritt stål. Tröskelskarven är nedåtvänd utan något särskilt skydd. X-Trail har inte plastsköldar undertill, utan är sprutad med ett ganska bra slitskydd. De flesta karosskarvar är tätade.
 
Framtill har X-Trail innerskärmar av hårdplast, baktill är det innerskärmar av filtplast. Under plasten är innerskärmarnas ytor endast grundlackerade. Dörrar och motorhuv är dåligt tätade i hörn. Innerbehandling saknas. Bränsletanken är av plast, men påfyllningsröret till denna är av plåt.
 
Rostskyddsgaranti: 12 år.


Besiktningen gjordes av Rostskyddsmetoder AB

Testinformation

Betyg rost: 2 av 5

Betyg

  • 5. Materialval, konstruktioner och övriga skyddsåtgärder är effektiva. Rostangrepp bör inte komma inom de första sex åren.
  • 4. Välgjort rostskydd med några tveksamma konstruktionslösningar som på sikt kan orsaka problem.
  • 3. Normalbra rostskydd där någon form av behandling gjorts i fabrik eller i efterhand. Konstruktioner/material kan under en tid rädda sämre behandling.
  • 2. Behandlingen är sparsam eller saknas ofta helt och hållet. Oftast enbart material av stål. Angrepp inom några år, inte alltid synliga för blotta ögat.
  • 1. Undermåligt rostskydd. Bilarna klarar inte en vinter på saltindränkta vägar utan angrepp. Behandling rekommenderas omgående.

Ämnen i artikeln

Kommentarer

#1 • 2016-10-10 22:20
VW Polo 2012

VIB skriver (Prisklass. Rostskyddsbetygen sätts alltid i relation till den storleks- och prisklass som objektet tillhör. Det betyder att kraven ökar ju högre status och prisklass som bilen har.) slut citat. Med andra ord så ju billigare bilen är, så får den bättre betyg än en dyr bil när dom är exakt likvärdiga vad det gäller rostbenägenhet . Hajar noll !!!!

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.