Bild
Nästa artikel
​​​​​​​Bilfrågan: Rimligt att betala för serviceavtal som ej utnyttjats?

​​​​​​​Bilfrågan: Rimligt att betala för serviceavtal som ej utnyttjats?

Bilfrågan

"Hela avtalet ska betalas, även om det aldrig kommer att nyttjas. Tycker Vi Bilägare att detta är rimligt?" Vi Bilägare svarar.

På vardagar svarar Vi Bilägare på läsarfrågor om bilar och trafik. Vill du att vi ska svara på din fråga? Fyll i formuläret eller mejla till bilfragan@vibilagare.se.

Fråga
I december 2019 beställde jag en fabriksny Audi A4 som levererades februari 2020. Köpte även ett serviceavtal på 6 000 mil alternativt 3 år för 3 600 kr. Efter 600 mil konstaterade jag att bilen har en del egenskaper som jag inte är nöjd med så jag sålde bilen. Nu har jag varit i kontakt med Audis kundtjänst och blivit, vad jag tycker, illa bemött då jag ville avsluta avtalet och få pengarna tillbaka. Audi erbjuder direkt att avsluta avtalet men inte att betala tillbaka några pengar. Hela avtalet ska betalas, även om det aldrig kommer att nyttjas. Hade det däremot varit på månadsbetalning så hade man inte behövt betala hela beloppet 3 600 kr vilket jag nu får göra eftersom jag betalade hela summan direkt.  Avtalet är personligt och följer inte bil, ska det överlåtas så kostar det 500 kronor i avgift, och det måste man själv ordna. En ny ägare får alltså, med Audis förståelse och tystnad, betala för service som redan är betald. Tycker Vi Bilägare att detta är rimligt?
N G

Svar:
Det kan tyckas vara lite tjurigt. Men ett avtal är ett avtal. Serviceavtalet är dessutom ett förmånligt erbjudande som man bara får möjlighet till vid köp av en ny bil. Du ingick ett 3-årigt avtal och efter kontakt med Audi så förklarar man att om du valt att betala per månad så hade fakturorna fortsatt komma även om du sålt bilen. Du skulle erbjudit den nya ägaren att ta över serviceavtalet, om nu Audi hade accepterat det, mot överlåtelsekostnad och återstående månadsavgifter.
Erik Rönnblom, Vi Bilägare
Taggar: Bilfrågan, Audi A4

Hej!

Vi har förståelse för att du använder adblocker, men hoppas att du kan stänga av den för vår sajt. Annonser är en förutsättning för att vi ska kunna fortsätta att driva sajten.