Nästa artikel
Bilfrågan: Rätt däck till BMW?
Bilfrågan

Bilfrågan: Rätt däck till BMW?

Publicerad 7 december 2015 (uppdaterad 10 november 2020)
När frågeställaren bytte ut originaldäcken på sin BMW 320d Touring från 2013 började den "vandra".
"Borde inte gummihandlare, BMW eller de som testar däcken gå ut med en varning om att vissa däck inte passar till alla bilar?" Vi Bilägare svarar.
På vardagar svarar Vi Bilägare på läsarfrågor om bilar och trafik. Vill du att vi ska svara på din fråga? Fyll i formuläret eller mejla till bilfragan@vibilagare.se.

Fråga:
Jag har en BMW 320d Touring 2013. Originaldäcken bak, Bridegstone Potenza RunFlat 225/50 17, var slitna och jag satte nya Continental Eco Contact 5 bak på bilen. Det gjorde att bilen började vandra,  särskilt när underlaget ändrades vid ojämnheter som väglinjer och dylikt. Jag flyttade Continentaldäcken fram och satte originaldäcken Bridgstone bak och vips var bilen lugn och fin.
Borde inte gummihandlare, BMW eller de som testar däcken gå ut med en varning om att vissa däck inte passar till alla bilar? I de tester som bland annat Vi Bilägare gör får Continental höga betyg. Det var därför jag köpte dessa. Kan det också vara så att min bil kräver punkteringsfria däck? När jag nu kommer att köpa nya så blir det Bridegstone Potenza igen.
Bernt Axéll
 
Svar:
BMW är med och utvecklar däcken specifikt till varje bilmodell i samarbete med däcktillverkarna. Dessa får en lista med krav som däcken måste uppfylla. När kraven är uppfyllda kan däcket homologeras och i BMW’s fall innebär det att däcket får en ”stjärnmärkning” på sidoväggen. Stjärnan visar att det är ett BMW-specifikt däck.
Det homologerade däcket kan ha samma modellnamn som vanliga icke homologerade däck, men med stjärnan som tillägg. BMW lägger mycket stor vikt vid att däcken ska motsvara exakt de krav som sätts upp, då välavvägda köregenskaper är en huvudprioritet. Dessutom är nästan alla däck av RunFlat-typ.
Om de originalmonterade däcken ersätts med däck av icke homologerad typ så finns en risk att bilen inte uppträder på det sätt som den är utvecklad att göra. I Bernts fall kan det bero på att RunFlat-däck har kombinerats med vanliga icke homologerade däck av standardtyp. Att blanda RunFlat-däck med standarddäck (även axelvis) är något som BMW och däcktillverkarna starkt avråder från.
De stjärnmärkta däcken finns tillgängliga både via BMW’s återförsäljarnät och via gummifackhandeln.
Peter Maier, BMW Sverige

Diskutera: Följer du biltillverkarens råd när du väljer däck?

Ämnen i artikeln

Kommentarer

#1 • 2015-12-07 10:45
raks

Är verkligen homologerade ett etablerat ord i svenskan? Hade det inte varit bättre att använd ord som tex certifierade eller typgodkända däck istället så vanligt folk förstår?

Angående frågan så trodde jag det var allmänt känt att man inte ska blanda däckfabrikat på olika axlar. Detta gäller även FWD och RWD bilar - BMW har dessutom ett rykte om sig att vara känsliga för just detta.

#2 • Uppdaterat: 2015-12-07 14:46
Roger Skagerström

Homolgerad har jag sett i racingsammanhang (att bil X, för att homologeras i en viss racingserie, var tvungen att tillverkas i X antal tex). Så troligen är ordet rätt ;)

Att blanda Runflat och vanliga är nog inte så bra. De är betydligt hårdare i sidoväggarna än ett vanligt däck och kan nog ge ett lurigt beteende. Sen om det är värr än vad antisladden klarar av det är ju en annan femma...

Kör med Hankook S1 Evo på min dock och det funkar alldeles utmärkt. Lite högre däckljud. Eller snarare ett mer malande däckljud, mot Potenza RE050-däcken som satt på innan som hade ett mer ihåligt sjungade. Pest eller kolera. Inget som stör mig hur som. Däremot kan man, med M-sportchassie, åka över en järnvägsövergång utan att det känns som att saker ska lossna :P Bilen känns mjukare och mindre stirrig att köra. På bekostnad av att den kanske inte är precis lika kursstabil som innan. Men innan var den nästan irriterande direktstyrd. Får för mig att den är lite lugnare nu.

Skulle gissa på att om du sätter Contidäcken runt om så kommer nog bilen betee sig på ett normalt sätt. Kanske med ett lite högre lufttryck än "rekommenderat" för att kompensera lite för att de nya däcken är mjukare. Brukar köra 2,7-2,8 nånting. Dock på en E90 men de borde vara rätt lika beteendemässigt ur den synpunkten.

#3 • 2015-12-07 16:02
S-E S

Köp en bil där du har ett friare däckval.

#4 • Uppdaterat: 2015-12-07 16:04
Bobbo

Att ROF-däck kan vara luriga är ju känt sedan många år. Vissa gillar dem, andra inte. Helt klart är dock det raks och Roger skriver, dvs ALDRIG blanda olika typer. Om jag minns rätt från alla mina BMW jag haft varnar nog BMW i handboken för att montera däck som inte är stjärnmärkta. Och som raks påpekar, BMW är extremt känsliga på däckområdet.

Nu var ju dock frågeställarens fundering om inte gummihandlarna borde känna till och varna för t.ex. detta. Tyvärr Bernt, enl min erfarenhet sedan 35 år tillbaks är många gummihandlare inte särskilt kunniga. Och de som sprutar ur sig tyckande och "goda råd" vet inte alltid vad de pratar om. I vissa fall kan det vara så enkelt som att de har köpt in mycket av ett visst däck på lager och styr kunden mot det (tråkigt, men affärsmässig logiskt), i andra fall bara för att de tycker det ena eller andra.
Det finns förstås många undantag, gummisäljare som faktiskt hänger med och som har ett gediget yrkeskunnande. Tyvärr är det rätt svårt att veta som konsument.

Så visst, gummihandlarna BORDE ha varnat Bernt, men tyvärr fungerar det inte i praktiken. Som i många andra branscher får man försöka läsa på och vara en kunnig kund.

#5 • 2015-12-07 18:20
etsi

Min BMW Z4, 2,5 si, 2008 har slitna original punkteringsfria Bridgestone med dimension 225-45-17. Till våren är det dags för byte. Jag vill ha mindre buller och mindre spårkänslighet. Efter att ha läst tester har jag kommit fram till Continental Conti Sport 5. Eller finns bättre ?

#6 • 2015-12-07 19:51
Draxon

Jag bytte från Continental RunFlat till Goodyear EfficientGrip 245/45 R18 (samma dimension på båda)
och det blev en otrolig skillnad. Bilen uppför sig perfekt på vägen efter bytet och komforten är mycket bättre med vanliga däck. BMW 5-serie.

#7 • 2015-12-07 22:32
Roger Skagerström

Spårkänsligheten tror jag kan bli svår att bli av med. Många BMW, speciellt om du har "staggered setup", dvs bredare däck bak än fram. Märker det väldigt väl på vintern om man åker på en spårig isgata. Bakdäcken är hela tiden uppe och kravlar på ytterkanterna på spåret då den är lite bredare där än "medelbilen". Sen är troligen toevinklar m.m ställt för respons snarare än kursstabilitet.

Men ett däck som är mjukare borde bli mer förlåtande, så så länge du skippar RFT-däck torde det bli bättring.

Sen har man ju den uppebara nackdelen - får man punka är man körd ;)

#8 • Uppdaterat: 2015-12-07 22:35
Björnove

När man talar om mjuka eller hårda däck så handlar det för det mesta om gummiblandningen. Hårt på sommaren och mjukt på vintern t.ex. Att kompensera ett "mjukt" däck med ännu högre lufttryck är nog inte någon bra idé. Det är ju lufttrycket som bär bilens vikt och inte mer eller mindre styva däcksidor. Sen att vissa fabrikat flexar i sidled mer än andra är ju olyckligt. Hade Michelin Energy på min bil tidigare och bytte till Nokia i våras. Till min glädje var den tidigare spårkänsligheten helt borta efter bytet. Bilen är en Polestar V70. Kör med 240 kPa och har inga problem med ojämnt slitage.

#9 • Uppdaterat: 2015-12-08 08:24
Skodaägare

Är också lite tveksam till däckverkstäders kunskaper ibland. Oftast vill de att man ska köra med jättehögt däcktryck till exempel. Min X3:a ska ha 2.2 bar fram och bak. En däckverkstad tyckte jag skulle köra med 3.0 bar runt om . Maxlasttrycket är 2.3 fram och 2.8 bak! Man måste ta hänsyn till lastindex innan man rekommenderar däcktryck. Min förra Skoda skulle också ha 2.2 fram och bak, men där blev bilen på gränsen till svajig med så lågt tryck. Men de däcken hade lastindex 94. Min X3:a har lastindex 99 och känns hur bra som helst med 2.2 bar.

#a • 2015-12-10 07:35
liljestig

Delar till viss del Bernts erfarenheter med icke-RFT-däck på BMW 3-serie. Hade en '09 E91 320d med icke-RFT vinterdäck (dubbfria Nokian) som blev enormt spårkänslig och som på ett nästan trafikfarligt sätt drog i sidled vid inbromsning. Upplevde liknande beteende när jag körde en '16 F31 320d xDrive med icke-RFT vinterdäck (dubbade Hankook) som hyrbil ca 150 mil i förra veckan.

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.