Bild
Nästa artikel
Bilfrågan

Bilfrågan: Problem med vikten?

Publicerad 2021-06-10 07:00
"Vilket gäller och varför finns det två maxvikter?" Vi Bilägare svarar.

På vardagar svarar Vi Bilägare på läsarfrågor om bilar och trafik. Vill du att vi ska svara på din fråga? Fyll i formuläret eller mejla till bilfragan@vibilagare.se.

Fråga:
På registreringsbeviset för min bil står det två olika vikter som bilen max får dra med BE-kort (vilket jag har). På de bifogade bilderna står både 2 025 kg och 1 650 kg. Vilket gäller och varför finns det två maxvikter? Jag har sett samma fenomen på andra bilar också.
Mvh Åke Hassellöf

Svar:
Mycket siffror blir det! Men så här hänger det ihop: Din bil har en totalvikt på 2 225 kg. Och tillverkaren har satt en maximal tillåten släpvagnsvikt på 1 650 kg, det vill säga ett ekipage med en sammanlagd totalvikt på maximalt 3 875 kg. Men med vanligt B-körkort får totalvikten för bil och släp inte överstiga 3 500 kg. Så då blir det släp med maximal totalvikt på 1 275 kg som gäller. För dig som har utökad B-behörighet, (B96) gäller att du får köra en fordonskombination där sammanlagd totalvikt är maximalt 4 250 kg. Så teoretiskt sett skulle du ha fått köra din bil med en släpvagn med totalvikten 2 025 kg (bilens maximala totalvikt 2 225 kg + släp med totalvikt 2 025 = 4 250 kg.) Men fortfarande gäller ju biltillverkarens gräns för vilken släpvikt bilen klarar – 1 650 kg. Och den får inte överskridas. Kom dessutom ihåg att dragbilen inte får vara tyngre än 3 500 kg med B-kort.
Jag kan ju tycka att i de fall släpets totalvikt med B96 överstiger tillverkarens gräns, så borde tillverkarens maximala vikt uppges.
Erik Rönnblom, Vi Bilägare

 

Ämnen i artikeln

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.