Nästa artikel
Bilfrågan: Ny mätartavla på Porsche?
Bilfrågan

Bilfrågan: Ny mätartavla på Porsche?

Publicerad 30 maj 2013 (uppdaterad 30 maj 2013)
"Mätartavlan på min Porsche 996 Carrera visar mph och Fahrenheit. Går det att byta till km/h och Celsius?" Vi Bilägare svarar.

På vardagar svarar Vi Bilägare på läsarfrågor om bilar och trafik.

FRÅGA:
Jag har en Porsche 996 Carrera -02. Den är privatimporterad och har en mätartavla som visar mph och Fahrenheitgrader. Kan man byta ut sifferbladet till km/h och Celsius?

Finns det någon instrumentmakare som kan åta sig det? Och vad kan det kosta?

Porsche-ägare

SVAR:
Enligt importören går det inte att klistra på dekaler på den analoga hastighetsmätaren. Hur den digitala ställs om framgår av instruktionsboken.

Hos instrumentmakare vi haft kontakt med finns olika uppfattningar i frågan om byte av mätartavla. En instrumentmakare (JIGE AB i Leksand), som specialiserat sig på bilinstrument, svarar så här:

"Tyvärr har vi ingen möjlighet att byta tavla på just den här mätaren. Beroende på konstruktionen av visaraxeln är det mycket svårt att byta tavlan utan att mätaren går sönder. Vi har haft flera mätare hos oss där man själv försökt ta loss visarna och mätaren har efter det inte gått att reparera."

En annan (Autoinstrument i Stockholm) har en avvikande syn på problemet:

"Vi säljer inga instrumenttavlor men kan självklart hjälpa till att byta om kunden köper sådana själv. Finns många företag som säljer sådant på Internet till exempel usspeedo.com."

Bengt Dieden, Vi Bilägare

Diskutera: Hur skulle du svara på frågan?

Ämnen i artikeln

Kommentarer

#1 • Uppdaterat: 2013-05-30 15:36
pellet

Hur kan importören svara så? FWD GmbH i Tyskland (www.fvd.de) säljer mätarblad (Zifferblätter) då måste det ju gå att byta. De har dessutom en agent i Sverige. Tacksam för en förklaring från importören.

#2 • Uppdaterat: 2013-05-30 22:14
Roger Skagerström

Låter som det enklaste är att köpa ett mätarhus från en krockad bil (köpa en ny lär ju kosta multum). En 02'a är ändå en rätt ny bil. Känns smäckigt att hålla på med klistermärken o grejer. Speciellt eftersom tavlan troligen är bakgrundsbelyst (därför det "inte går").

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.