Bild
Nästa artikel
Bilfrågan: Normal tomgång?

Bilfrågan: Normal tomgång?

Bilfrågan

"Tomgången stiger från 800 till 1 300 varv/minut när bilen rullar. Vad göra åt det, förutom att avyttra bilen?" Vi Bilägare svarar.

På vardagar svarar Vi Bilägare på läsarfrågor om bilar och trafik.

FRÅGA:
Köpte en begagnad Hyundai Matrix 1,8 -06. Har problem med tomgången, som ligger på cirka 1 300 v/min. Detta inträffar när hjulen rullar. Då bilen står still är tomgångsvarvet 800 v/min men så fort bilen rullar stiger det.

När bilen haft batteriet bortkopplat uppstår inte detta problem förrän efter ett tag, samma effekt om verkstaden tömmer data och laddar in på nytt. Generalagenten säger att det är normalt med denna höga tomgång!

Vad göra åt det, förutom att avyttra bilen?
Leif Johansson, Katrineholm

SVAR:
Motorn har en så kallat förhöjd tomgång när bilen är i rullning. Enligt våra tekniker finns det en omprogrammering som kan påverka den egenskapen.

Kontakta din återförsäljare/verkstad igen för att säkerställa att den senaste mjukvaran tankats in. Får vi veta vilken verkstad du besökt så kan vi kontakta dem för att säkerställa att de har rätt mjukvara tillgänglig.

Ann Sundfeldt, Hyundai Bilar AB

Diskutera: Hur skulle du svara på frågan?

Kommentarer

#1
2013-05-27 18:33

Om motorvarvtalet måste ökas för att bilen är i rörelse.
Är bilen så klent byggd så att varvtalet måste ökas för att broms och styrservon ska fungera? Inget vidare förtroende ingivande.

#2
2013-05-27 21:13

PNI, det är en Hyundai.

#3
2013-05-28 00:33

Låter lite irriterande men ändå - hur ofta är man i den situationen? Låter som ett incitatment till att motorbromsa mer ;) Sälja av bilen pga det låter känns som att ta i ändå. Men det är klart sitter man mycket i långsamma köer kanske det är enerverande.

#4
2013-05-28 09:02

De flesta bilar har en förhöjd tomgång för att få katalysatorn att arbeta optimalt och därmed minska utsläppen efter gasuppsläpp. Däremot brukar det förhöjda varvtalet bara ligga kvar några sekunder för att därefter gå ner till normal tomgång.

#5
2013-06-01 10:00

@Boxer, hur många olika typer av bilar har du kört?
Jag har ALDRIG kört en bil (körkort i över 30 år för alla klasser) som hade förhöjt tomgångsvarv enligt frågan. Så fort man släpper gasen ska varvet ner till tomgång, och så är det på alla normalt fungerande bilar. Allt annat är FEL.

#6
2015-03-18 17:46

På min bil stiger tomgången när man slår på ex vis AC:n.

Hej!

Vi har förståelse för att du använder adblocker, men hoppas att du kan stänga av den för vår sajt. Annonser är en förutsättning för att vi ska kunna fortsätta att driva sajten.