Nästa artikel
Bilfrågan: Normalt att lacken släpper på Golf?
Bilfrågan

Bilfrågan: Normalt att lacken släpper på Golf?

Publicerad 16 december 2014
Är det normalt slitage när lacken släpper på min Golf? Vi Bilägare svarar.
På vardagar svarar Vi Bilägare på läsarfrågor om bilar och trafik. Vill du att vi ska svara på din fråga? Fyll i formuläret eller mejla till bilfragan@vibilagare.se.

Fråga:
Vad kan man förvänta sig av moderna lacker? Vi har en cirka 18 månader gammal Golf, med vit solid lack, som vi köpt ny. Precis som alla andra bilar träffas den av stenskott ibland men två saker händer på den som vi aldrig varit med om på övriga omkring 20 bilar vi ägt genom åren: det lossnar en cirka 5x5 mm stor flaga av lacken, både grundfärg, vita lacken och klarlacken, vid vissa stenskott. Det blir alltså ”plåtrent”, eller om det är galvaniseringen som syns. Vi har fyllt i hålen med original bättringsfärg.

Vid tre stenskott har vi även fått lacksläpp av klarlacken i ett relativt stort område, upp till 3x5 cm. Klarlacksläppet växer med tiden, trots flera försök att laga med bättringsfärgen. Beskedet från verkstaden nu är att två dörrar samt huv måste lackas om helt och att orsaken är den vattenbaserade lacken som när den blir utsatt för väta gör så att klarlacken släpper. De påstår sig se det här på flera bilar och att det inte är onormalt. I min värld är det onormalt, vad säger ni? Det är för övrigt vår tredje nya Golf i rad där alla har drabbats av rost eller lackproblem. Även om tyskarna bygger bra bilar kan de uppenbarligen inte måla dem korrekt.

Björn Walther

Svar:
Skadebilden låter onormal och borde undersökas av våra tekniker. Klarlacksläpp och andra lackdefekter täcks av lackgarantin upp till och med tre år. Vi skulle vilja be bilägaren kontakta auktoriserad Volkswagen-verkstad för fotografering av skadorna samt att verkstaden konsulterar oss i detta fall.

Marcus Thomasfolk,
Volkswagen Group Sverige


Att Volkswagen har problem med sina lacker är känt. Speciellt svåra har lacksläppen varit på Passat, men även Golf drabbas. På Vi Bilägares egen Golf från 2013 har lacken ramlat bort på en liten plastlucka i fronten. Det ser fult ut men VW vägrar ta på sig reparationskostnaden och hävdar att skadan uppstått av ”yttre påverkan” – det vill säga av stenskott. Har du tur, kan du kanske få bilen omlackad på garantin.

Marianne Sterner, Vi Bilägare

Ämnen i artikeln

Kommentarer

#1 • 2014-12-16 07:12
1storstark

Snälla Björn Walther, om du haft två Golf som drabbats av rost och lackproblem. Varför köper du då en till?

#2 • 2014-12-16 07:30
VW Polo 2012

Enligt vad Björn Walther säger så är beskedet från verkstaden" orsaken är den vattenbaserade lacken som när den blir utsatt för väta gör så att klarlacken släpper". Med andra ord tål inte bilen vatten?! Förutom att man inte kan ha bilen ute om det regnar, så undrar jag om man får tvätta den?!

#3 • 2014-12-16 08:00
Pi

Har en vit Golf -12 som nyligen fyllt 3 år men har lyckligtvis inte upplevt nåt av det frågeställaren tydligen drabbats av. Sen måste jag absolut hålla med 1storstark - har man råkat ut för dessa problem tidigare så var nog det sista jag skulle köpa en likadan bil... Men jag är ju å andra sidan ingen märkesfanatiker som alltid måste köpa samma märke utan jag tycker tvärtom att det är spännande att byta märken vid bilbytena.

#4 • 2014-12-16 09:02
Tjalle

ALLA lacker (på bilar) är sedan ett antal år vattenbaserade.
VW har, uppenbarligen, problem. Är det i Wolfsburg (måleri från Bubblan?) eller någon annan produktionsort? Björn kan se på chassinumret var bilen är tillverkad.

Under en period av SAAB 99/900, hade de bilar som tillverkades av Valmet bättre lack än de från THN. Valmet hade "omvänd process". De insatta köpte beg. SAAB:ar som tillverkats av Valmet.

#5 • 2014-12-16 09:42
Ctalker

Naturligtvis är det normalt, det är ju en VAG produkt!

#6 • 2014-12-16 10:51
Simon no1

Otroligt konstigt att VIB känner till dessa problem men att man inte har hört detta innan, stackars VW ägare som råkar ut för detta, VW är ju inte direkt kända för bra goodwill

#7 • 2014-12-16 14:01
Gäst (ej verifierad)

Nä, jag förstår inte heller varför frågeställaren efter två bilar med dessa problem köper en till?

Finns gott om motsvarande modeller från andra tillverkare som inte har lack- eller rostproblem och som bonus dessutom har motorer och växellådor som håller, (även om de används i taxi-trafik). Men med såna kunder förstår jag varför VAG fortfarande säljer som smör ; )

#8 • 2014-12-16 14:42
Pi

Kan ju komplettera med att bl a Varianten (och Jetta) är tillverkade i Mexico så det kan ju möjligen vara en förklaring till att det hittills inte uppkommit nåt lackproblem på min bil...

#9 • 2014-12-16 17:35
Roger Skagerström

Som jag fått det förklarat för mig när det gäller Passat, så är det ett fel i galvningen som gör att lacken inte fäster ordentligt. Trodde dock att Golfen var försonad. Men så var det tydligen icke.

#a • Uppdaterat: 2014-12-16 17:42
bjornw

Varför vi köpt fler när de första krånglat är en bra fråga, svaren är flera. Dels är det bra bilar, säkra, prisvärda och funktionella. Dels har vi fått bra support från säljaren som hjälpt oss till bra byten. Dels hoppas man ju att de ska lära sig... Ska tillägga att varje Golf varit en ny generation. Om det blir ännu en till är dock mer osäkert.

Vi har visat upp den två gånger och fått avslag båda. Skadorna fortsätter dock att öka till omfattning och antal så i morgon ska den in på en "garantianalys". Får se vad det leder till.

Tack för att ni tar upp det ViB!

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.