Bild
Nästa artikel
Bilfrågan

Bilfrågan: Nordiska eller kontinentala vinterdäck?

Publicerad 2021-09-13 07:00
"Bor i södra Sverige och senast var det inte mycket vinter. Vad säger du om val av vinterdäck här nere?" Vi Bilägare svarar.

På vardagar svarar Vi Bilägare på läsarfrågor om bilar och trafik. Vill du att vi ska svara på din fråga? Mejla till bilfragan@vibilagare.se.


Fråga:
Hösten är inte långt borta och med den vintern. Behöver nya vinterdäck och funderar faktiskt på om det kanske är dags att överväga vinterdäck som främst klarar lite snöblask och väta. Bor i södra Sverige och senast var det inte mycket vinter, inte mer än två, tre veckor med kyla. Vad säger du om val av vinterdäck här nere?
P Lindberg

Svar:
Jag kan förstå att frågan uppstår, inte minst om man har äldre typen av dubbdäck, med få dubb men som har hårt islag i vägytan. De bullrar och sliter asfalt. Jag vill nog svara med Vi Bilägares däckexpert, Nils Svärds, rubrik från senaste testet av vinterdäck utan dubb – ”Väglaget avgör”. Det är svårt att ge generella råd också för dig i Malmö-området. I Stockholmsområdet började vintern strax efter jul och höll i sig ungefär två och en halv månad. Vintern var visserligen betydligt mildare längre söderut. Men om man väljer kontinentala vinterdäck, bör man ha möjlighet att låta bilen stå och kunna åka buss, eller jobba hemma, om det blir överraskande ishalka. Man kan ju dessutom, som framgår av ovan nämnda test, välja ett nordiskt dubbfritt däck med bättre våt- och torrgrepp.  
Erik Rönnblom, Vi Bilägare

Ämnen i artikeln

Kommentarer till artikeln (3)

  • 2021-09-13 22:34 Är det främst för att klara …
  • 2021-09-13 14:29 ToRy skrev: Just den aspekt…
Läs kommentarer och diskutera

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.