Nästa artikel
Bilfrågan: Måste skyddet
 monteras?
Bilfrågan

Bilfrågan: Måste skyddet
 monteras?

Publicerad 5 april 2012 (uppdaterad 11 april 2012)
"Jag har en Chevrolet Van som är inredd som husbil. Måste lastskyddet sättas i vid varje besiktning?" Vi Bilägare svarar.

Vi Bilägare svarar varje vardag på läsarfrågor om bilar eller trafik.

FRÅGA:
Jag har i många år haft en Chevrolet Van som är inredd som husbil med sängar bakom de fyra fåtöljerna. Vid varje besiktning måste lastskyddet sättas i. Jag har sett att inte ens polisen alltid har skyddet isatt. Bilen går aldrig med annan last än de fyra personer (max fem) som kan sitta bältade. Ändå detta nät. Måste det finnas, trots att det inte har någon uppgift att fylla?

Anders Strånge

SVAR:
Vi saknar bilens registreringsnummer men en förklaring kan vara att det inte är fråga om en äldre van som inte har fullständig bostadsinredning utan extra säten i lastutrymmet. Fram till år 1989 kunde man registrera lastbilar med tilläggsinformation ”får förses med säte för X personer i lastutrymmet”. Detta var skattemässigt fördelaktigare än att ha bilen registrerad som personbil. I så fall ska bilen vara försedd med lastförskjutningsskydd.

De polisbilar av typen ”van” som är utan lastförskjutningsskydd har varit registrerade som personbilar om utrymmet bakom framsätet är avsett för passagerare. Om bilen skulle ha riktig bostadsinredning skulle den med dagens regler vara en personbil klass II och lastförskjutningsskyddet skulle inte behövas. En personbil klass II ska vara inrättad som bostad och ha fast monterade sitt- och sovplatser, bord och fast monterad utrustning för matlagning och lagring.

Bengt Dieden, Vi Bilägare

Diskutera: Hur skulle du svara på frågan?

Ämnen i artikeln

Kommentarer

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.