Bild
Nästa artikel
Enligt Transportstyrelsen skulle det kunna gå att beställa en extra registreringsskylt och åberopa orsaken att den ordinarie inte kan användas, exempelvis om den inte syns bakom en cykelhållare.
Enligt Transportstyrelsen skulle det kunna gå att beställa en extra registreringsskylt och åberopa orsaken att den ordinarie inte kan användas, exempelvis om den inte syns bakom en cykelhållare.

Bilfrågan: Måste jag vara olaglig?

Bilfrågan

”Varför ska det vara olagligt att visa ett fordons identitet med en extra skylt? Lagen måste ändras, anser jag.” Vi Bilägare svarar.

På vardagar svarar Vi Bilägare på läsarfrågor om bilar och trafik. Vill du att vi ska svara på din fråga? Fyll i formuläret eller mejla till bilfragan@vibilagare.se.

Fråga:
Jag har skaffat en cykelhållare som har bakljus och blinkers. Den är också förberedd för att man ska kunna sätta dit en registreringsskylt.
Jag kontaktade Transportstyrelsen för att beställa en extra registreringsskylt. Svaret blev att det inte är tillåtet, att ett fordon bara får ha två registreringsskyltar och att jag var tvungen att se till att bakre skylten syntes, trots cykelhållaren.
Det gör mig irriterad. Jag har köpt en cykelhållare för nästan 4 000 kronor och så ska jag inte kunna köra lagligt!
Varför ska det vara olagligt att visa ett fordons identitet med en extra skylt? Lagen måste ändras, anser jag.
Michael Ljungqvist
 
Svar:
Lagstiftaren har varit otydlig i det här fallet. Enligt äldre lagstiftning fick man bara ansöka hos Länsstyrelsen om duplett av registreringsskylten om man kunde svära på att den ursprungliga skylten förstörts, förkommit, eller undergått sådan förändring att den inte lämpligen kunde användas.
Enligt nuvarande lagstiftning kan var och en beställa en duplett av registreringsskylten genom Transportstyrelsens e-tjänst om skylten förstörts, förkommit eller förändrats och så har man lagt till ”av annan anledning inte lämpligen kan användas”.
Detta skulle kunna läsas som att när cykelhållaren är monterad kan den ursprungliga bakre registreringsskylten lämpligen inte användas. Därför kan man med gott samvete beställa en ersättningsskylt att montera på cykelhållaren. 
Även om det kan tyckas att det finns ett tolkningsutrymme lär man inte bli straffad för att man använder den extra skylten vid tillfällen då ursprungsskylten är dold av cykelhållaren. Någon straffbestämmelse att hänvisa till finns inte och polisen lär inte lägga kraft på att jaga bilägare som försöker göra rätt.
Bo Göingberg, Transportstyrelsen


Tillägg:
I förra svaret till frågan framkom det inte tydligt att den förare som använder cykelhållare så att registreringsskylten inte går att läsa kan bötfällas. Detta enligt brott mot förordning om vägtrafikregister under rubriken ”registreringsskylt inte väl synlig/inte i sådant skick att den lätt kan avläsas/under färd dold så att den inte går att avläsa”. Det är polisen som gör bedömningen.
Transportstyrelsen jobbar för att lagen ska ses över i syfte att göra det enklare att på ett lagligt sätt transportera en cykel bak på bilen.
Monica Näslund, Transportstyrelsen
 
Diskutera: Vad tycker du om svaret?
Taggar: Bilfrågan

Kommentarer

#1
2017-08-28 08:49

Bra och pragmatiskt svar eftersom det rimligen borde vara bättre att klart visa bilens registreringsnummer än att ha det dolt bakom cyklarna. Har själv en sån "cykel-ramp" och har alltid haft en extra reg.skylt på den - ja, eftersom vi har 2 bilar med dragkrok i hushållet så har vi dubblettskyltar till båda dessa fordon och byter på cykel-rampen beroende på vilken bil den sitter på. Har alltid hävdat precis som han säger att det knappast finns en polis som skulle bötfälla nån som visar sitt bilnummer klart och tydligt även om det innebär att man har dubbla skyltar baktill.

#2
2017-08-28 09:18

Tidigare fanns nog en viss risk för bötfällning genom att nummerplåtenn inte syntes vid cykeltransport.
I dag är nog risken obefintlig, dels finns det ytterst få poliser ute på vägarna och de få som förvirrar sig ut har säkert annat att göra.
Trafikövervakning har ju ersatts av plåtpoliser och de bryr sig inte om cykelhållare.

#3
2017-08-28 16:58

Det var ju förberett med reghållare, ta av den bakre regskylten från bilen och sätt på den nya cykelhållaren. Vips, du sparar 200 kr och du slipper ha fler skyltar i omlopp.

#4
2017-08-29 20:30

Med tanke på hur ofta polisbilar med förmodligen stulna och hittade cyklar på hållaren, skymmande bakre nummerplåten, vi ser i trafiken lär näppeligen någon konstapel vid sunda vätskor bötfälla andra som begår samma "brott"!

Hej!

Vi har förståelse för att du använder adblocker, men hoppas att du kan stänga av den för vår sajt. Annonser är en förutsättning för att vi ska kunna fortsätta att driva sajten.