Bild
Nästa artikel
Frågeställaren undrar om man måste följa instruktionen om att parkera med fronten mot husfasaden.
Frågeställaren undrar om man måste följa instruktionen om att parkera med fronten mot husfasaden.

Bilfrågan: Måste jag lyda skylten?

Bilfrågan

”Budskapet är solklart men vad har skylten för status? Ska man tolka den som ett önskemål eller är det ett förbud?” Vi Bilägare svarar.

På vardagar svarar Vi Bilägare på läsarfrågor om bilar och trafik. Vill du att vi ska svara på din fråga? Fyll i formuläret eller mejla till bilfragan@vibilagare.se.

Fråga:
Jag såg denna skyltkombination under en promenad i Stockholm. Det som speciellt fångade mitt intresse var den nedersta tilläggstavlan. Budskapet är solklart men vad har skylten för status? Ska man tolka den som ett önskemål eller är det ett förbud? Kan man bli bötfälld om man parkerar som bilen på bilden (och i övrigt gör rätt för sig)? Skulle det hålla vid ett överklagande?
Henke Berggren
 
Svar:
Det framgår inte om skylten står vid parkeringsplatser på gatumark (offentligrättsliga parkeringsregler) eller på tomtmark (civilrättsliga parkeringsregler). På gatumark är det trafikreglerna eller lokala trafikföreskrifter om stannande och parkering som avgör om ett fordon är riktigt eller felaktigt uppställt och om bilägaren kan påföras en felparkeringsavgift eller ej. På tomtmark övervakas parkeringen civilrättsligt av markägaren eller av denne anlitat parkeringsbolag och markägaren själv bestämmer om villkor för parkering eller förbud mot parkering.
På gatumark: Trafikförordningen innehåller ingen parkeringsregel som skulle ge den nedersta tilläggstavlan juridisk verkan, men OM kommunen skulle ha skrivit in villkoret att fronten ska riktas mot husväggen i den lokala trafikföreskriften om parkering på platsen skulle felparkeringsavgift kunna meddelas. Detta skulle sannolikt hålla rättsligt, trots den felstavade tilläggstavlan.
Huruvida villkoret verkligen är inskrivet i den lokala trafikföreskriften kan bilägaren kontrollera i Svensk Trafikföreskriftssamling (RDT) där alla gällande lokala trafikföreskrifter finns tillgängliga för alla: www.stfs.se.
På tomtmark: Markägaren, ofta med hjälp av anlitat parkeringsbolag, bestämmer villkoren för parkering på platsen. Om dessa är tydligt utmärkta med vägmärken ger lagen om kontrollavgift vid olovlig parkering rätt att ta ut en kontrollavgift av bilägare som bryter mot markägarens förbud eller villkor för parkering. Den nedersta tilläggstavlan anger tillräckligt tydligt hur bilen ska ställas upp, vilket nog tingsrätten skulle hålla med om vid en eventuell prövning.
Bo Göingberg, Transportstyrelsen
 
Diskutera: Vad tycker du om svaret?
Taggar: Bilfrågan

Kommentarer

#1
2017-03-03 08:10

Vadå solklar (den var iofs inte så svår)? Men jag avskyr såna här skyltar.
Hela vitsen med såna här skyltar med miljoner regler som ska passas ihop är poänglös. Majoriteten av människor klarar inte av logik.
"detta och detta men inte detta och detta fast bara på onsdagar".

Bättre att skriva med klartext vad som gäller för alla dessa specialfall.

#2
2017-03-03 09:16

...Mycket tveksamt - "Parkera med fornten mot väggen".
Vad är "fornten" - skulle kunna vara ett feltryck för "fronten" (att då avse fordonet), men varför inte "fonten" (reg-skylten kanske...), eller varför inte "foten" (Om man nu tänker sig att stå på egna ben och beskåda/tolka skylt(arnas) budskap en längre tid.
Att parkera bilen som på bilden, dvs för att förenkla när man sedan ska åka iväg, dvs fronten i rätt körriktning, borde väl också vara trafiksäkrare på alla sätt och vis.

#3
2017-03-03 15:25

Det handlar ju om hänsyn, de som har verksamhet i huset vill ju slippa få fönster och vägg nersmutsade av t. ex. en gammal diesel som kallstartar.

#4
2017-03-03 17:03

Eftersom tilläggsskylten är felstavad kan den omöjligt gälla. Det är en självklarhet att vägskyltar ska vara rättstavade.

#5
2017-03-03 18:35

Felstavning må vara urbota klantigt - men innebörden går absolut (dessvärre) inte att misstolka.

#6
2017-03-03 19:52

jag hatar stavfel, har ni läst på Sveriges radios webbsida nångång? där är så mycket stavfel och syftningsfel att jag börjar känna oro, när statsfinansierad media håller så låg nivå så befinner vi oss i fritt fall

#7
2017-03-03 20:46

Varför inte bara göra så som skylten säger? Det finns kanske en anledning och att göra tvärtom enbart pga en felstavning känns sisådär respektfullt.

#8
2017-03-03 22:35

Kan det möjligen finnas fler stavfel? "Parkera med fornten mot vägen"

#9
2017-03-03 22:45

"jag hatar stavfel, har ni läst på Sveriges radios webbsida nångång? där är så mycket stavfel och syftningsfel att jag börjar känna oro, när statsfinansierad media håller så låg nivå så befinner vi oss i fritt fall"

För att inte tala om när de inte kan använda stor begynnelsebokstav eller punkt.

#10
2017-03-04 17:38

Håller med. För att inte tala om det språk som används i media. Värst av allt är sportreferat där nivån är katastrofal. Man utsätts som lyssnare/tittare för en ström av bladder och uttals/språkfel som "egenkligen, ordenklit. föschök, pogram osv". Vidare denna svengelska och vuxna människor, gubbar, som snackar tonårsspråk. "Grymt, galet, tok och sjukt" används ofta för att förstärka ett uttryck. Värst av allt "sjukt bra". Fortsätter denna utveckling riskerar förmågan att tala korrekt svenska att bli en klassfråga i ett alltmer segregerat Sverige.

#11
2017-03-05 12:43

Nu har jag läst det som finns att hitta och något förbud att parkera med fornten eller fronten för delen finns inte. Bra tips med www.stfs.se!

Så det verkar vara upp till var och en att visa hänsyn till de som bor eller verkar på adressen.

https://rdt.transportstyrelsen.se/rdt/AF06_ViewDocument.aspx?ForeskriftI...

#12
2017-03-05 12:45

Länken kommer inte med men adressen är Ekhagsvägen i Stockholm.

#13
2017-03-06 12:30

Den kom fel..

#14
2017-03-07 18:19

Se och häpna, om det är en privat parkeringsplats behövs det ytterligare en tilläggsskylt där det anges vem som svarar för övervakningen och telefonnummer till denne. Därför tyder det på att det är en kommunal parkeringsplats och då är det besvärande att man inte stavat rätt.

Hej!

Vi har förståelse för att du använder adblocker, men hoppas att du kan stänga av den för vår sajt. Annonser är en förutsättning för att vi ska kunna fortsätta att driva sajten.