Bild
Nästa artikel
Illustration: Johan Isaksson.
Illustration: Johan Isaksson.

Bilfrågan: Måste jag betala böterna från Frankrike?

Bilfrågan

"Har den franska myndigheten någon möjlighet att ta detta till inkasso i Sverige eller på annat sätt tvinga mig att betala böterna?" Vi Bilägare svarar.

På vardagar svarar Vi Bilägare på läsarfrågor om bilar och trafik. Vill du att vi ska svara på din fråga? Fyll i formuläret eller mejla till bilfragan@vibilagare.se.

Fråga:
Jag har en fråga gällande fortkörningsböter från Frankrike. Jag har kört hyrbil på en tjänsteresa och har tydligen blivit fotad av kameror två gånger. Båda fortkörningarna ligger under 20 km/tim i överträdelse. Jag råkade därefter tappa bort mitt Mastercard så beloppet har inte kunnat dras från det kortet. Det har nu kommit två kravbrev i brevlådan. Adressen är felstavad men kuverten har ändå kommit fram till mig. Jag förstår inte mycket av det som står skrivet (på franska) mer än att beloppet kraftigt stegras om man inte betalar inom vissa datum. Min fråga är, har den franska myndigheten någon möjlighet att ta detta till inkasso i Sverige eller på annat sätt tvinga mig att betala böterna?
orolig turist

Svar:
Inom EU finns ett samarbete som innebär att polismyndigheten i Frankrike, med hjälp av hyrbilsföretagets uppgifter, kan begära att Kronofogdemyndigheten i Sverige ska driva in böterna. Då tillkommer dessutom en avgift för dig som uppgår till ytterligare 600 kronor. Det förefaller onekligen enklast att så snabbt som möjligt betala, vilket är vår rekommendation vid förseelser som svenskar bötfälls för utomlands och som man är skyldig till. Samarbetet inom EU innebär att trafikförseelser som svenskar gör sig skyldiga till också rapporteras till berörd myndighet i Sverige. Om trafikbrottet är grovt eller om polisen i Frankrike anser att föraren betett sig på ett grovt trafikfarligt sätt kan körkortet omhändertas. Återkallelsen gäller då i berört land.
Erik Rönnblom, Vi Bilägare

Diskutera: Vad tycker du om svaret?
Taggar: Bilfrågan

Kommentarer

#1
milkylainen
2019-12-13 10:42

Inte svårt att klura ut varför världen går åt helvete när man läser inlägg om någon vars högsta önskan verkar vara att smita från konsekvensen av sina felaktiga handlingar...

#2
pinjong
2019-12-13 10:47

Det finns en bra princip för alla former av böter, räkningar och avgifter. Betala direkt och sov sedan gott.

#3
göinge
2019-12-13 11:09

Du begick ju ett brott i Frankrike, så varför skulle du inte ta ditt straff (i det här fallet böter)? Skulle du tyckt att du hade rätt att smita från straffet vid ett allvarligare brott också?

#4
Kanske
2019-12-13 11:32

För det första så borde rimligtvis texten vara förståelig för mottagaren. Nu är franskan ett stort språk så det borde inte vara omöjligt att hitta en bekant som kan läsa texten och översätta. Tänk istället tanken att det vore ett av de mindre språken inom EU. T.ex. att svensk polis skickar krav till en person i Tjeckien. Ganska svårt för tjecken att veta om det är rätt, eller hur?
För det andra, hur vet frågeställaren att den franska polisen kalibrerat sin fartkamera? Samt vilka bevis har den franska polisen att det är just han och hans fordon som kört för fort? Frågeställaren skriver "tydligen blivit fotad" vilket torde innebära att han inte sett eventuella bilder om det nu finns sådana.

Jag har hyrt mycket bil inom EU. En gång fått krav från Italien om någon tull/vägavgift. Texten var så klart obegriplig och inga bevis fanns i brevet. Jag struntade så klart i att betala och har inte hört något sedan dess.

Har även fått fortkörningskrav från polisen i Norge. De påstod att det fanns ett foto. Jag ringde dem och sade att de skulle skicka en kopia. Det kunde de inte utan sade att de kunde skicka till en polisstation in Sverige som jag sedan skulle besöka. Fotot kom till den station som låg närmast mig och den svenska polisen tyckte nog att norrbaggarnas idé var korkad och direkt skickade fotot vidare till mig. Det var jag på bilden så det var inte mycket att säga om det. Dock stod det i följebrevet att jag skulle betala böter eller sitta en dag i fängelse. Så jag ringde norska polisen och sade att de kunde skicka en flygbiljett så skulle jag sitta en dag i deras fängelse. Men se det gick inte, fängelse en dag blev det bara om jag inte betalade böterna och eftersom jag har tillgångar som vida överstiger bötessumman så var det bara att betala. En dag i fängelse hade dock varit billigare, sett till förlorad dagsinkomst, än böterna så jag hade hellre suttit i deras fängelse en dag.

#5
Apex
2019-12-13 11:26

Betalar du inte en fortkörningsbot så kommer absolut ingenting att hända.

#6
bejje
2019-12-13 11:34

Som "kanske" skriver så tycker jag att det minsta man kan begära är att kravet ska vara läsbart, är det inte det så skulle jag ha mailat eventuell mailadress på brevet och begärt att få information på engelsksa.

Jag åkte på fortkörningsböter i nederländerna, men inget bevis var medskickat. Jag krävde så klart bevis på det, så de hade skickat med en länk där man kunde gå in och begära bildbevis. Detta skickades sedan hem i brevlådan inom någon vecka och visst, det var jag och min bil. Deras information var dock skriven på svenska praktiskt nog, troligen för att de noterade att bilen var från Sverige.

Var bara att betala och sen var det inget mer med det.

#7
Patrik Lundström
2019-12-13 11:45

Har ingen koll på vad som gäller i Frankrike, men har blivit fotad i Tyskland och Österrike 3-4 gånger dom senaste 10 åren men aldrig någonsin fått hem någon bot.
Har också blivit fotad i Nederländerna och fick då brev efter nästan ett år, nonchalerade brevet som efter cirka 18 månader hamnade hos den svenska kronofogden. Betalade.
Har också fått en bot från Danmark för 106 km/h på 90 väg. Det var den svenska polisen som ringde och frågade om jag hade råkat köra för fort i Danmark... Svarade att jag har ingen aning, varpå jag fick foton hemskickade... Det vart ju bara att betala och se glad ut... Danmark har ju dessutom ägaransvar när det gäller fortkörningsböter. Från den 1 februari i år räcker det med att dom identifierar registreringsnumret, det behövs inget foto på föraren.

#8
johafor
2019-12-13 11:56

Enklast är att hålla hastigheten?

#9
Optimus
2019-12-13 12:07

Skrämmande att läsa vissa inlägg, bara för man råkar vara utanför Sveriges gränser så skall tydligen laglöshet råda.
Skärpning gubbs!!

#10
107Carlsson
2019-12-13 15:33

Apex, läs texten. För 10 -20 år sen kunde man strunta i utländska böter, men inte numera utan de kan i slutändan hamna hos fogden. Fick böter för fortkörning med hyrbil i Spanien för något år sedan. Brevet på spanska kom med stämplar och underskrifter samt en bild på hyrbilen tagen bakifrån passerande kameran. Ingen bild på föraren behövs då i Spanien ägaren är betalningsansvarig. I detta fall Avis som då hänvisar till hyrestagaren. Det var bara att sätta in 50 euro på angivet konto.

#11
Torbjörn S
2019-12-13 16:31

Egen erfarenhet - du får ett par påminnelser sedan blir det tyst och inget händer. Det minsta man kan begära är att dom skickar brevet så man förstår det. Om man av misstag råkar köra något över en hastighetsbegränsning så är man ju ingen kriminell person - inte ens i Sverige!

#12
Arne Nilsson1
2019-12-13 16:45

Just Spanien känner jag inte till men Italien och Schweiz. Italienarna tar god tid på sig. Men kommer det ett inbetalningsbrev så är det bara att betala. Betalar man inom 5 dagar bjuder de på en saftig rabatt. Skulle man inte betala så blir det kronofogden har jag fått klart för mig genom bekanta. Schweiz är ett under av snabbhet. 3 km för fort i somras renderade 50 CHF i böter. Skickades hem inom en vecka. Kunde betalas via kort. De tackade för pengarna.

#13
Guran
2019-12-13 18:04

De flesta har väl en mobiltelefon i dag. Google translate är gratis, fota den obegripliga texten och vips är den på svenska. Så den ursäkten att det inte skulle var förståligt är helt obrukbar.

#14
bengt39
2019-12-13 19:28

Bara och betala Du har ju kört olagligt fort och blivit ertappad .
Det är ingen gräddfil bara för du bor i Sverige!
Vidga vyerna!

#15
Axa
2019-12-13 20:02

Det är inte helt ovanligt att folk på VIB tycker det är avskyvärt när utländska bilister, eller snarare lastbilschaufförer, kör för fort men gör man det själv i annat land är det tydligen ok.

Jag hoppas frågeställaren åker dit på att inte betala...

#16
Intelligentes
2019-12-13 21:10

När man läser många inlägg i olika trådar på olika sajter undrar jag vem som är mest kriminell: Den som kör i 95 på 80-väg eller den som rånar en bank eller våldtar en tjej? För att nu svara på min egen fråga, svarar jag: Den som körde 15 km/h för fort.
Ett värre brorduktig-/storebrorsland än Sverige och ett präktigare pekfingerpekande folk än svensken står inte att finna. Alla tycker unisont att "fy på dig du hemske j*vel som kör för fort" - för att sedan själva göra just det. Skenhelighet och dubbelmoral är svenskens paradgrenar!

I sakfrågan ovan är givetvis det enda rätta att betala, för inte vill man riskera en betalningsanmärkning hos kronofogden. Att brevet är skrivet på franska ställt till en svensk person inom EU har jag synpunkter på (dock utan att gå in på dem här), men det är inte svårare för frågeställaren än att kontakta första bästa fransklärare på närmaste högstadium/gymnasieskola.

#17
Leif Larsson
2019-12-14 08:05
#18
Hackenbush
2019-12-14 11:11

Det är olagligt att köra för fort, gör man det får man ta sitt straff och betala böterna.
Varför anser så många att det är en rättighet att köra för fort?

#20
Intelligentes
2019-12-14 19:35

Men Hackenbush: Problemet är den svenska sjukan som jag beskrev ovan. Det är ett brott att köra i 97 km/h på 90-väg, men på en skala 0 till 100: Hur allvarligt är det brottet? Svensken sitter anonym bakom ett tangentbord och får det att låta som 100 på skalan (typ det värsta som man kan göra). Det är ett brott att fiffla med skatten och/eller att ta svart betalt, men det tycker svensken är typ en "sport". Samma sak med hembränning. Problemet med att "värstingbrottet" att köra 7 km/h för fort (!) värderas av svensken till max på skalan 0 till 100, gör att jag undrar följande: Var hamnar då brott som mord, våldtäkt etc.? Svensken har ett mycket problematiskt förhållande till just det som handlar om ringa fartöverträdelser. Och så var det då detta med dubbelmoral och skenhelighet. Det absolut sista som jag stör mig på är om folk kör "för fort" - och det UTAN att säga att jag gör det. Jag blir däremot fett förbannad på för korta avstånd, omkörning trots mötande och allt det där. DÄR har vi de riktigt farliga trafikbrotten!

#21
John2008
2019-12-15 04:09

Intelligentes #20: "Det är ett brott att köra i 97 km/h på 90-väg, men på en skala 0 till 100: Hur allvarligt är det brottet?"

Överträdelse med 1-10 km/ tim. på 90-väg kostar 1 500 kr i böter.

#22
Hackenbush
2019-12-15 07:28

Brottet är tillräckligt för att ge böter.

#23
Intelligentes
2019-12-15 13:09

Det var högst timida svar. Jag vet vilka bötesbeloppen är (utan att fått något utställt på mig), och jag vet att 7 km/h för fort ger böter. (Suck.) Men ni lyckas effektivt undvika själva kärnan i mitt resonemang: När man hör den skenhelige och dubbelmoraliserande svensken ta ton om "fartdårarna" får man uppfattningen att svensken pratar om den grövsta av kriminalitet. Man förleds att tro att hela Sverige går in i något slags nationellt krisläge när en 97-körare på 90-väg identifieras. Det är svenskens mentala härdsmälta i frågan som jag vänder mig mot.

#24
Axa
2019-12-15 13:13

Intelli
Så du tycker att lagbrott ska beivras subjektivt?
Någon annan kanske tycker att snatteri eller lite bedrägeri inte är så farligt...

Fortkörning ger penningböter vilket är i proportion med det kriminella beteendet.

Alla väljer ju själva om de vill köra för fort eller inte, eller begå andra brott, men man kan väl iallafall stå för det man gör. Även om det skulle handla om 5 km för fort.

#25
Axa
2019-12-15 13:14

Intelli
Det är väl ingen som tycker att andra brott är ok.

#26
Intelligentes
2019-12-15 19:32

Axa gör självmål direkt (som han alltid gör): "Fortkörning ger penningböter vilket är i proportion med det kriminella beteendet." Där kom det igen, direkt - ordet kriminell i sammanhanget … =) När jag tänker ordet kriminell, menar jag till exempel alla dessa som skjuter och spränger. Du bekräftade alldeles nyss just den svensken som jag har resonerat kring ovan!

I övrigt har svensken - mig veterligen! - inga som helst problem med att jobba svart och/eller att erbjuda svart betalning. Det anser svensken som helt normalt. Likaså att köpa smuggelsprit av arbetskollegan är helt i sin ordning. Hembränning för eget bruk och till kompisar anses vara en självklarhet. Att salta på några mil i reseavdragen med egen bil är också populärt - och samåker man, drar man givetvis av fullt belopp ändå. Så jodå, svensken tycker allt att en hel del andra brott är ok!

#27
Hackenbush
2019-12-15 20:05

Intelligentes kör för fort om du vill men du kan aldrig få mig att tycka att det är ok oavsett hur många andra brott du räknar upp och det tycker nog polisen inte heller.

#28
Axa
2019-12-15 20:14

Intelli
Ja, nu kanske jag är färgad av alla år inom rättsväsendet vad gäller ordval. Men ja, ett lagbrott är ett kriminellt beteende hur banalt brottet än uppfattas.

Men det här försöket att relativisera och rättfärdiga olika brott är ju inte helt ovanligt bland de jag möter...

#29
Intelligentes
2019-12-15 21:50

Snälla Hacken: Jag svarade på Axa:s inlägg. Han skrev: "Intelli Det är väl ingen som tycker att andra brott är ok." Då svarade jag att så är det faktiskt (och så räknade jag upp några exempel).

För övrigt har jag aldrig påstått att jag brukar bryta mot hastighetsgränserna. Fortfarande handlar mitt resonemang om svenskens märkliga syn på en fartöverträdelse i förhållande till vad som är verklig kriminalitet. Men för den dubbelmoraliserande och skenhelige svensken är man grovt kriminell om man råkar köra i 97 på 90-väg. Det har vi sett många bevis på i den här tråden.

Sedan är det som det alltid har varit, Axa: Du har ett väldigt barnsligt och omoget förhållningssätt till diskussioner (jag har skrivit det förut). Kan du försöka att ändra på detta? Jag har heller aldrig gjort några rättfärdiganden. Om du säger dig ha sett sådana från min sida verkar du ha svårt för att läsa och förstå.

Att sedan rättssystemet i Sverige har havererat vet vi ju. Nu har vi fått minst en delförklaring till det.

#30
Hackenbush
2019-12-16 06:13

Du måste inse att du begår ett brott när du kör för fort, 5km eller 40km för fort kvittar det är ändå ett brott och det är böter på detta. Att du tycker att det är inget att snacka om kvittar.

#31
Axa
2019-12-16 08:45

Intelli
Jag vet inte vad du menar med barnsligt. Det är du som försöker få den här diskussionen att handla om något annat.
Att köra för fort är ett brott och man hamnar i Belastningsregistret. Det är ett faktum. Man får tycka vad man vill i övrigt.
Har man begått brott så ska man ha sitt straff och det är upp till myndigheterna att verkställa det.

Om du är ute efter en diskussion om dubbelmoral ifråga om brott så visst skulle det kunna vara intressant men handlar egentligen om något helt annat. Oftast bygger det på gemene mans okunskap kring grundläggande lagar och regler.

#32
Natar
2019-12-20 16:56

En fabrikör kan få fängelse om hans arbetare i verkstad eller fabrik inte brukar maskinerna på ett säkert sätt men om hans chaufför inte sköter transportfordonet säkert för sig själv och andra slipper han ansvar. Konstigt!

#33
Lawett
2019-12-22 09:22

Vänd på perspektivet. Vad skulle vi tycka om alla EU-bilister hade frikort att bryta mot alla lagar och förordningar, parkera var de ville och köra hur fort som helst när de kom till Sverige? Vi skulle bli galna och folk i Europa är inte olika oss på den punkten.

Hej!

Vi har förståelse för att du använder adblocker, men hoppas att du kan stänga av den för vår sajt. Annonser är en förutsättning för att vi ska kunna fortsätta att driva sajten.