Nästa artikel
Bilfrågan: Långtidsparkera hybrid?
Bilfrågan

Bilfrågan: Långtidsparkera hybrid?

Publicerad 31 januari 2022
"Vi har fått förslag att plocka bort batteripolen men vi är osäkra." Vi Bilägare svarar.

På vardagar svarar Vi Bilägare på läsarfrågor om bilar och trafik. Vill du att vi ska svara på din fråga? Mejla till bilfragan@vibilagare.se.


Fråga:
Vi har köpt en Toyota Yaris hybrid. Nu ska vi åka utomlands i fem månader. Nu undrar vi vad ni tycker är bäst för bilen. Vi har fått förslag att plocka bort batteripolen men vi är osäkra.
Bilen är ny, skulle det bli så att vi inte får igång bilen, har vi då någon nybilsgaranti?
Långsemester

Svar:
Ja, hur ska man göra för att varken hybridbatteri eller startbatteri ska ta skada av fem månaders stillastående? Toyota Sweden svarar att det inte är optimalt att låta en bil stå så länge av flera skäl. Men om man nu måste, så är det en bra rekommendation att det sista man gör är att lyfta av minuspolen från startbatteriet och att se till att batteriet är fulladdat, gärna via en batteriladdare. I moderna bilar är det väldigt mycket elektronik och de har en viss självurladdning som är lite högre än på äldre bilar.
Vid hemkomst kan det vara på sin plats att kolla startbatteriets laddstatus. Gällande HV-batteri så är det, uppger Toyota, högre spänning och avancerad elektronik som skyddar batteriet för djupa urladdningar. Garantin påverkas inte.
Erik Rönnblom, Vi Bilägare

Ämnen i artikeln

Kommentarer till artikeln (0)

Läs kommentarer och diskutera

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.