Bild
Nästa artikel
Bilfrågan

Bilfrågan: Krävs moms på laddstolpar?

Publicerad 2021-05-27 07:00 (uppdaterad 2021-05-27 07:50)
"Hur ska man göra som bostadsrättsförening om man vill skaffa laddstolpar för elbilar och ta betalt?" Vi Bilägare svarar.
På vardagar svarar Vi Bilägare på läsarfrågor om bilar och trafik. Vill du att vi ska svara på din fråga? Fyll i formuläret eller mejla till bilfragan@vibilagare.se.

Fråga
Hur ska man göra som bostadsrättsförening om man vill skaffa laddstolpar för elbilar och ta betalt för strömmen som laddas? Måste man lägga moms på avgiften för laddningen? Det skulle innebära mycket byråkrati eftersom föreningen då skulle behöva momsregistreras. 
Revisor i bostadsrättsförening

Svar
Det finns en hel del information från till exempel energirådgivningen, elleverantörerna, Naturvårdsverket med flera. Och det som nu gäller är att om man har individuell mätning och debitering av el och vatten, så måste i ditt fall bostadsrättsföreningen redovisa moms och högst troligt momsregistreras. Det gäller även laddstolpar med individuell eldebitering. En möjlighet finns att slippa undan och det är om det totala värdet som ska redovisas understiger 30 000 kronor.   Jag tog reda på Högsta Förvaltningsdomstolens dom från den 2 februari i år. Där framgår denna regel tydligt. Som det nu ser ut så är det bäst att överväga ett system där elbilsägaren får betala en fast kostnad, en schab-lonavgift, där parkering och elplats ingår i hyran. En följd av detta beslut är att intresset för individuell mätning av förbrukningen och därmed möjligheten att påverka hyreskostnaden med sparsamhet lär minska. Skrivningen innebär också att med individuell mätning/debitering blir det ”moms på momsen”, vilket förstås hamnar på hyran.
Erik Rönnblom, Vi Bilägare

Ämnen i artikeln

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.