Nästa artikel
Bilfrågan: Koppla på airbag på passagerarsidan?
Bilfrågan

Bilfrågan: Koppla på airbag på passagerarsidan?

Publicerad 5 oktober 2020
"Det kostar 12 000 kronor att koppla på den igen. Hur farligt är det att åka runt med airbagen urkopplad?" Vi Bilägare svarar.
På vardagar svarar Vi Bilägare på läsarfrågor om bilar och trafik. Vill du att vi ska svara på din fråga? Fyll i formuläret eller mejla till bilfragan@vibilagare.se.

Fråga
Har ärvt en Volvo V70 årsmodell 2002. På instrumentbrädan finns en gul klisterlapp från Volvo där det framgår att airbagen på passagerarsidan fram har kopplats ur. Kontaktade en auktoriserad Volvo-handlare som uppgav att det kostar hela 12 000 kronor att koppla på airbagen igen, eftersom bältessträckaren måste bytas.  Hur farligt är det att åka runt med airbagen urkopplad med tanke på passageraren?
Jonas

Svar
Säkerhetsnivån är förstås högre med en fungerande bältessträckare och med inkopplad krockkudde. Men risken att skadas på passagerarsidan är troligen något lägre eftersom man inte har ratt och därmed löper mindre risk att slå i hårda föremål. Samtidigt är krockkudden på passagerarsidan större och ska bromsa kroppens och huvudets kraftiga acceleration. Men då är det viktigt att bältessträckaren fungerar, eftersom de två systemen är anpassade till varandra. Och ett bilbälte för bilar med krockkudde är inte identiskt med det för bilar utan. De kan bland annat ha olika stretchegenskaper. Volvo svarar: ”Vad gäller urkoppling av airbag är ju detta inte en Volvounik fråga – det är standard att kunna avaktivera den för att sätta en bakåtvänd barnstol där. När det gäller vilka andra byten/reparationer som behöver göras är det svårt att svara exakt på det eftersom vi inte vet tillräckligt många detaljer om bilen i fråga.” Bilprovningen kommer inte att ha några synpunkter så länge inga otillåtna ingrepp gjorts eller varningslampor indikerar säkerhetsfel. Från en verkstad i Stockholm svarar man att det kostar 5-10 000 kronor om det gamla bältet med bältessträckare ska demonteras och ersättas med ny, inklusive mjukvaruuppdatering. Det kan tyckas dyrt, men avser du att behålla bilen en längre tid kan den högre säkerheten vara värd kostnaden.
Erik Rönnblom, Vi Bilägare

Diskutera: Vad tycker du om svaret? 
 

Ämnen i artikeln

Kommentarer

#1 • Uppdaterat: 2020-10-05 08:08
johnkommentar

Korkat av volvo. Toyota gör tvärt om, tar en rimlig peng för att koppla ur och sen är det "gratis" att koppla in.

#2 • Uppdaterat: 2020-10-05 14:55
hultarn

Ännu bättre med de tillverkare som låter bilägarna stänga av/koppla in själva med nyckel.
Vid det här laget har man sparat många tusen kr på att vrida om nyckeln...

#3 • Uppdaterat: 2020-10-06 12:03
LeifV

Och ViBilägare ifrågasatte inte behovet av att byta bältessträckare? Mig veterligen så behöver jag inte byta bältessträckaren varje gång jag kopplar bort/till krockkudden...

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.