Bild
Nästa artikel
Bilfrågan: Konstiga däck?

Bilfrågan: Konstiga däck?

Bilfrågan

”Spåren böjer bakåt på höger däck medan det böjer framåt på vänster. Ska det vara så?” Vi Bilägare svarar. 

På vardagar svarar Vi Bilägare på läsarfrågor om bilar och trafik. Vill du att vi ska svara på din fråga? Fyll i formuläret eller mejla till bilfragan@vibilagare.se.

Fråga
Har köpt två nya däck, Goodyear EfficientGrip Performance. Däcken har markerad insida. När man ställer dem bredvid varandra, alltså så som de sitter monterade på bilen, ser det konstigt ut. Om man tittar uppifrån så böjer spåren på däckmönstrets yttersida bakåt på höger däck medan det böjer framåt på vänster. Ska det vara så?
J Danielsson


Svar:
Ja, det ser kanske lite märkligt ut. Men det är så det kan bli med asymmetriskt däckmönster. Tanken är att optimera däckets inner- respektive yttersida. Yttersidan är gjord för att ge mer stabilitet. Att mönstrets kanaler pekar svagt åt olika håll har ingen betydelse för greppet. Den här lösningen är vanligare på sportiga prestandadäck och är ett sätt att utnyttja mönsterteknik för att nå sådana egenskaper. Symmetriska däck har ju ett likadant mönster över hela bredden. Såväl symmetriska som asymmetriska mönster kan dessutom ha bestämd rullriktning, vilket är vanligare på vinterdäck.
Erik Rönnblom, Vi Bilägare

Diskutera: Vad kör du på för typ av sommardäck?
Taggar: Bilfrågan

Kommentarer

#1
2018-08-16 08:26

Haha, precis dessa däcken hade jag på min förra bil. Varje vår när jag skulle lägga på dem, blev jag förundrad över mönstret. Efter fem minuters funderande slängde jag på hjulen. Nu kör jag på Continental, där mönster inte väcker funderingar.

#2
2018-08-16 08:42

Det är inte lätt att vara däcktillverkare. Man ska göra däck som ger bra grepp, bra livslängd och bra körekonomi - och dessutom ska de ha ett mönster som inte förvirrar. :)

#3
2018-08-16 08:56

Om man är tveksam hur däcken ska monteras borde man kanske anlita en verkstad...?

Hej!

Vi har förståelse för att du använder adblocker, men hoppas att du kan stänga av den för vår sajt. Annonser är en förutsättning för att vi ska kunna fortsätta att driva sajten.