Bild
Nästa artikel
Navigationssystemet i frågeställarens Skoda Octavia från 2012 kan inte svenska.
Navigationssystemet i frågeställarens Skoda Octavia från 2012 kan inte svenska.

Bilfrågan: Kan kartan uppdateras?

Bilfrågan

”Navigatorn har ingen röst som talar svenska! Endast engelska, tyska, något östeuropeiskt språk, samt norska!” Vi Bilägare svarar.

På vardagar svarar Vi Bilägare på läsarfrågor om bilar och trafik. Vill du att vi ska svara på din fråga? Fyll i formuläret eller mejla till bilfragan@vibilagare.se.

Fråga:
Vi har i familjen en mycket trevlig Skoda Octavia Combi -12 som har en bra ”navigator”, vilken den auktoriserade VW-verkstaden inte lyckats uppdatera. Bilen är tillverkad sommaren 2012 och naturligtvis har många vägar förändrats sedan dess. Innan sommaren 2017 kommer vi att lämna in bilen på programenlig service och nu ska det bli spännande att se om Atteviks i Jönköping (vår nya bostadsort) kan klara av att uppdatera navigatorn! Men navigatorn har ingen röst som talar svenska! Endast engelska, tyska, något östeuropeiskt språk, samt norska!
Inge Fridén
 
Svar:
Navigatorn på den aktuella Octavia-bilen har inte svenska som språk; det kom först i nästa generations mediasystem (som introducerades i Octavia från och med 2013). Att uppdatera kartdatan ska dock inte vara något problem, men att uppdatera mjukvaran så att systemet börjar prata svenska är inte möjligt.
Erik Gustafsson, Skoda Sverige
 
Diskutera: Vad tycker du om svaret?
 

Kommentarer

#1
2017-07-04 10:11

Vem fan vill ha röst??

#2
2017-07-04 11:07

Detta är faktiskt en variant som jag läst att folk på VW/Skoda/Seat forum gör, en rejäl uppgradering samt att du slipper kostnaden för kartuppdateringar. Och bästa allt, du får Carplay och Android Auto, då har du kartor som alltid är uppdaterade.

http://www.kenwood-electronics.co.uk/car/oem/skoda/DNX516DABS/

Rattkontroller osv ska tydligen fungera, det verkar vara näst intill plug and play.

#3
2017-07-04 15:08

Jag funderade på att uppdstera kartan i min Mitsubishi Outlander PHEV från oktober 2015. Skulle kosta ca 2500 kr, så de får behålla uppdsteringen.
En kul grej är att den ibland vid uppstart visar området runt Montmartre i Paris. :-D

#4
2017-07-04 21:12

Hade vi inte den här frågan ganska nyligen? Tycker det dyker upp en fråga åtminstone en gång om året om VW's inbyggda infotainment som inte går att uppdatera på olika sätt?

#5
2017-07-04 22:08

Inte omöjligt men svårt jag skönjer en viss tveksamhet i svaret. Infotainment systemet lixom växer med årsmodell och givetvis bör man då alltså byta till en nyare bil.
Opel som är GM är det lite lättare med att trixa själv med då systemen finns i systermärken med olika nivåer options och uppdateringar som går att ladda hem, det kanske står annat än själva Opels logo i slutändan men att det fungerar.
Själv vill jag uppgradera hela systemet i min SEAT och det kan jag titta i stjärnorna efter eller faktiskt inte utan det räcker med andra sidan jordklotet, ja vi lever i en global värd, original del typ 2000-3000 kr jag vill inte gissa vad det skulle gå loss på på här, ett snäpp i panelen ut med den gamla och in med den nya typ.

#6
2017-07-05 00:21

@Tvärnit.
Säg inte det, det finns firmware att "köpa" på nätet som gör att buggar fixas, ny telefonkompatibilitet samt att systemet känns lite rappare.
Vad är det för infotainment du har i din bil?
Seat Sverige är helt värdelösa på att ha koll på uppdateringar till Infotainment, så ta det från utlandet.

#7
2017-07-05 13:52

Reverend Benny.
Touch Colour ser det ut vara men jag att har sett en mängd varianter och typ få vet och i andra hand så ska alla Toledos 2016 ha grunden för "Full Link" och då kan det inte vara en Touch Colour men i andra hand inte, allt beroende på var man får info vilket gäller även SEAT original info.
SEAT Tyskland har uppdateringarna listade med enhetens bruks namn, övriga kör bara med en kod som ingen vet utan sättet är trial by error... jag tog en fil och det gick!
Jag förstår att det är inte riktig meningen att man ska uppdatera och jocka på egen hand.

Nu har jag dock Android Auto som jag ska prova om det går och det idag, spännande....

Funkar inget så som jag vill ha det ja då köper jag en vassare enhet.

#8
2017-07-06 00:09

Jaha där ser man.. en gammal Touch Colour enhet typ snäppet över en simpel bilradio och ej varken uppgraderingsbar eller kompatibel. Nåväl jag vet ju att det som förloras i karusellen tas igen på gungorna. Jag haver alla "packs" som finns så att jag är nöjd på så viset och att SEAT har ju varit lite av en gambler mot Skoda, tror inte att Skoda har schackrat utan att de kör unisont vad gäller utrustnings nivå.
Ja det blir till att byta ut infotainment modulen mot en en vassare enligt Reverends recept men att jag vet bättre deal.

#9
2017-07-06 16:23

Hade en äldre infotainment i min 2014 Leon, där kunde man köpa en uppgradering från utlandet från SEAT handlaren.
De funktioner jag ville ha var främst buggfixar och bättre iphone 7 kompatiblitet, och det skulle denna fix ordna. SEAT Sverige var helt ovetande om fixen och sa att "du gör det på eget bevåg" fast det är en fix släppt av SEAT.
Det viktigaste är att man säger vilka funktioner man har aktiverade (typ GPS, Carplay eller liknande) så får du en firmware som är preppad för ditt VIN.
Det går dock INTE att uppgradera det äldre systemen med CarPlay.

De senare systemen från 2016 gäller samma sak, SEAT Sverige vägrar erkänna att det finns uppdateringar utan det får man köpa från Seathandlare utomlands. Det intressanta är att VW släppt samma paket med uppdateringar till sina system, och dom finns i Sverige.

#10
2017-07-06 17:18

En allmänt hyllad modell vars navigator inte ens en auktoriserad verkstad kan uppdatera. Man tar sig för pannan! Vad är det för skrutt?

#11
2017-07-06 20:12

@Lars_A
Det handlar nog mer om brist på viljan hos verkstaden att lösa problem. Man gör det som är lättast.
"Vi har resettat systemet" brukar vara en standardlösning som man tror ska hjälpa.

Som kund så måste man tyvärr stå på sig alt byta verkstad. Och det finns ju en del VW verkstäder, så är man inte nöjd så är det bara att byta. Det stående tipset är väl att hoppa över det VW ägda DinBil, det är en bra början.

Hej!

Vi har förståelse för att du använder adblocker, men hoppas att du kan stänga av den för vår sajt. Annonser är en förutsättning för att vi ska kunna fortsätta att driva sajten.