Bild
Nästa artikel
Bilfrågan

Bilfrågan: Kan jag montera dragkrok till Yaris?

Publicerad 2021-05-06 07:00 (uppdaterad 2021-05-06 07:00)
"Är det ens möjligt? Jag har vanligt B-körkort." Vi Bilägare svarar.
På vardagar svarar Vi Bilägare på läsarfrågor om bilar och trafik. Vill du att vi ska svara på din fråga? Fyll i formuläret eller mejla till bilfragan@vibilagare.se.

Fråga:
Jag har googlat och googlat men blir bara snurrig. Har en Toyota Yaris -06 och kommer att köpa en husvagn snart. Delvis för att använda som boende halva tiden av månaden men vill även kunna använda den till minisemester då och då till sommaren. Så jag måste i så fall montera dragkrok på bilen. Liten bil, jag vet, men innan jag gör det så undrar jag om det ens är möjligt? Jag har vanligt B-körkort.
Mariah

Svar
Det går att montera dragkrok på Yaris. Tillverkaren har satt en maximal totalvikt (tjänstevikt + maximalt tillåten last) på 900 kg för din bil. Och det får du dra med B-kort. Med tanke på bilens motorstyrka skulle jag nog hålla mig till en så lätt vagn som möjligt. Jag föreslår att du använder Transportstyrelsens släpvagnskalkylator för att kolla om din bil får dra tilltänkt husvagn. Med hjälp av den kan du ange registreringsnummer på din bil och på husvagnen för att se om kombinationen är OK. Sök på släpvagnskalkylator på www.transportstyrelsen.se.  Jag har för övrigt sett att man ofta anger den teoretiskt maximala och godkända kombinationen med B-körkort som bland annat utgår från att man inte ska överskrida totalvikten 3,5 ton på hela ekipaget. Men det blir ju i ditt fall alldeles för höga vikter i förhållande till vad biltillverkaren satt som maximalt tillåtet. 
Erik Rönnblom, Vi Bilägare
 

Ämnen i artikeln

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.