Bild
Nästa artikel
Frågeställaren upplever att alltfler fordon använder varningslyktor och att de blinkar titt som tätt utan anledning. Illustration: Johan Isaksson.
Frågeställaren upplever att alltfler fordon använder varningslyktor och att de blinkar titt som tätt utan anledning. Illustration: Johan Isaksson.

Bilfrågan: Inflation i saftblandare?

Bilfrågan

”Man tappar lite av respekten för dem när de blinkar titt som tätt och utan anledning. Vad är det för nya regler som tillkommit som gör att det blir så här?” Vi Bilägare svarar.

På vardagar svarar Vi Bilägare på läsarfrågor om bilar och trafik. Vill du att vi ska svara på din fråga? Fyll i formuläret eller mejla till bilfragan@vibilagare.se.

Fråga:
Varför ser man så många bilar med blinkande gula lampor (”saftblandare”)? Både stora och små bilar har ”saftblandare” på. Ofta är det lastbilar som kör utan last men har sina gula lampor blinkande. Även ibland små skåpbilar som hantverkare åker omkring i. Känns som det gått inflation i det där blinkandet och jag känner att man tappar lite av respekten för dem när de blinkar titt som tätt och utan anledning. Vad är det för nya regler som tillkommit som gör att det blir så här? 
Kjell Fosselius
 
Svar:
Varningslyktor, så kallade saftblandare eller blixtljus med orange sken, får bara användas i speciella situationer då ett fordon måste ställas upp eller föras på ett sådant sätt att det kan utgöra hinder eller fara för övrig trafik. Exempel på sådana situationer är vägarbete eller liknande arbete, bärgning eller transport av bärgat fordon, på olycksplats eller motsvarande eller när fordonsbredden överstiger tre meter. 
Det finns särskilda regler om att varningslyktor måste vara E-godkända och för hur de ska placeras på ett fordon. Självklart är det förbjudet att använda dessa varningsljus för andra ändamål och användning av varningslyktor kan lika lite som varningsblinkers ursäkta en farlig parkering eller andra trafikregelbrott.
Bo Göingberg, Transportstyrelsen
 
Diskutera: Håller du med frågeställaren om att det har blivit väldigt mycket varningslyktor på senaste tiden?
 
Taggar: Bilfrågan

Kommentarer

#1
2017-11-22 09:00

Jag har inte stört mig på dem.

#2
2017-11-22 09:15

Det finns ett viss klientel bland lastbilsägare som tycker att det är tufft när det lyser och blinkar. De har de gjort i alla tider. Med nya billiga blixt-LED från Kina har de nu fått råd att smycka ut hela bilen och vill så klart visa upp det genom att ha dem på i alla situationer.

Förare av dessa "julgrans-fordon" känner sig dessutom lite som små-poliser när det blinkar och blixtrar vilket ger dem en viss tillfredsställelse då de rör sig ute i trafiken eller står uppställda vid vägkanten.

#3
2017-11-22 09:38

Förare från andra länder, med andra traditioner gällandes saftblandare? När jag var i Dubai reagerade jag över att lastbilarna (alla) hade sina saftblandare på konstant, oavsett vad de gjorde... -hur de då gör om de vill varna för något kan man ju undra.

#4
2017-11-22 11:51

Mattse, jag har funderat i samma banor, inte bara med saftblandare utan alla små lampor i olika färger, där bl.a. blå lysdioder fram börjar bli populärt. I går åkte jag bakom en tradare i ca 1 mil, räknade (utan att vara helt exakt) till ca 150 diodlampor BAKÅT med rött, gult och orange på olika ställen. Detta utöver bakljus och faktiskt ganska bländande. Så lika dant ut fram såg jag i backspegeln när jag kommit förbi, blått, vitt och lite orange framåt + extraljus som var på tillsammans med halvljuset. Kanske var bland det extremaste jag sett, men många liknande finns. Dock tror jag inte att något blinkade - men jag funderar ändå på vad som är tillåtet, polisen verkar ju definitivt inte bry sig.

#6
2017-11-22 21:20

Är det även olagligt för exempelvis bärgningsbilar utan last att köra med saftblandarna på när de ska komma fram till en olycksplats (detta har hänt i Kanal 5:s TV-serie "Vägens hjältar")?

#7
2017-11-22 22:26

Inget jag har reagerat på..

#8
2017-11-22 22:26

Inget jag har reagerat på..

#9
2017-11-22 22:38

Ja, rödgröna skapade bygg- och ombyggparadis. Men man ser för lite resultat och blinkande orange lampor bara irriterar på vägar samt visar astronomisk penningslöseri. Jag hoppas att innan nästa val alliansen kommer att visa hur mycket pengarna försvann i orange ljus. Den annan intressant fenomen är att se biltrafik mellan kl 6:00 och 7:00 i Stockholm som består 90% av skåpbilar med bilarbetare.

#10
2017-11-25 09:35

Och här en till saftblandare
https://www.youtube.com/watch?v=NciePa8sY_U

#11
2017-11-25 09:37

Ledsen men det blev tyvärr fel inslag ovan.
mvh VW Polo 2012

Hej!

Vi har förståelse för att du använder adblocker, men hoppas att du kan stänga av den för vår sajt. Annonser är en förutsättning för att vi ska kunna fortsätta att driva sajten.