Nästa artikel
Bilfrågan: Hybrid, helel eller fossil?
Bilfrågan

Bilfrågan: Hybrid, helel eller fossil?

Publicerad 23 maj 2022
"Kör 6000 mil per år. Vad ska jag välja?" Vi Bilägare svarar.

På vardagar svarar Vi Bilägare på läsarfrågor om bilar och trafik. Vill du att vi ska svara på din fråga? Mejla till bilfragan@vibilagare.se.


Fråga:
Jag har förmånsbil i tjänsten och ska byta inom ett år. Vad ska jag välja? Jag kör cirka 6 000 mil per år. Långa sträckor vissa dagar, upp till 80 mil. Och ibland blir det bara 15 km enkel väg till och hem från jobbet. Gärna Europa på semestern. Förmånsvärde är så klart intressant. Funderat på el, men börjar tveka?
P Hansson

Svar:
För närvarande driver ju allt mot att vi ska åka elbil – helst så fort som möjligt. För de flesta är nog kostnaden för en motsvarande elbil jämfört med diesel- eller bensindriven bil en tung post och lite av en broms. Så är det ju inte riktigt för dig. Med en elbil som förmånsbil får du erfarenhet från den nya tekniken som kan vara bra att ha också om du senare behöver en egen bil. Mindre miljöslitage blir en bonus, både privat och i ditt arbete gissar jag. Men 80 mil vintertid är det ju ingen elbil som klarar. Så jag skulle nog sikta på en elbil med så lång räckvidd som möjligt och kolla laddmöjligheter på de sträckor du brukar köra, särskilt för långresorna.
Erik Rönnblom, Vi Bilägare

Ämnen i artikeln

Kommentarer till artikeln (8)

  • 26 maj 2022 Raphael skrev: Sen den här…
  • 26 maj 2022 Kör man mycket och långt så…
Läs kommentarer och diskutera

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.