Bild
Nästa artikel
Bilfrågan

Bilfrågan: HVO100 inte så miljövänlig?

Publicerad 7 juli 2021
"Består det till stor del av fossil vätgas? Hur hänger det ihop?" Vi Bilägare svarar.

På vardagar svarar Vi Bilägare på läsarfrågor om bilar och trafik. Vill du att vi ska svara på din fråga? Mejla till bilfragan@vibilagare.se.

Fråga:
Såg i ett TV-inslag på TV4 att HVO100 inte alls är så fossilfritt som Preem hävdar utan att det till stor del består av fossil vätgas? Hur hänger det ihop med reklamen för bränslet?
Miljövän

Svar:
Preem svarar att de påståenden som gjordes är felaktiga. HVO100 uppges bestå helt och hållet av förnybara råvaror. Visserligen används vätgas vid den så kallade hydreringsprocessen vid produktionen av HVO100. Men den fossila delen uppges vara mindre än en procent, varför HVO100 som säljs i Sverige kan sägas vara till 99,2 procent förnybar. Neste, som är en stor producent av HVO100, förklarar att vätgas används i den kemiska processen för att ta bort syre från de fettsyror som utgör den förnybara råvarubasen. Andelen fossil vätgas är just 0,8 procent. Men det är alltså inte en råvara i bränslet.
Omdiskuterad är däremot PFAD som varit en förhållandevis stor del i förnybar diesel. Men sedan den klassades om till en ej hållbar produkt har användningen minskat. Tidigare uppgav Neste knappt 10 procent PFAD, men att man sedan omklassningen minskat andelen kraftigt.
Erik Rönnblom, Vi Bilägare

Ämnen i artikeln

Kommentarer till artikeln (0)

Läs kommentarer och diskutera

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.