Nästa artikel
Bilfrågan: Hur skyddad är Mazda 6?
Bilfrågan

Bilfrågan: Hur skyddad är Mazda 6?

Publicerad 13 november 2017 (uppdaterad 6 november 2020)
Frågeställaren har precis köpt en ny Mazda 6 och undrar om det är en bra idé att investera i extra rostskydd.
”Fanns det någon rostskyddsbehandling under plastsköldarna eller är det befogat att jag tar bilen till ytterligare behandling?” Vi Bilägare svarar.
På vardagar svarar Vi Bilägare på läsarfrågor om bilar och trafik. Vill du att vi ska svara på din fråga? Fyll i formuläret eller mejla till bilfragan@vibilagare.se.

Fråga:
Jag har just beställt en ny Mazda 6, 2017. Vi Bilägare har testat denna modell flera gånger under de senaste åren och givit den rostskyddsbetyg 3 av 5 och beskrivit vissa potentiella rostfällor. För ett antal år sedan brukade Mazda få 2 av 5 i betyg som bäst, så en viss uppryckning tycks ha gjorts.
Fanns det någon rostskyddsbehandling under plastsköldarna under bilen när Rostskyddsmetoder AB gjorde sin besiktning av Mazda 6, eller är det befogat att jag tar bilen till en auktoriserad rostskyddshall för ytterligare behandling för att få ett tillfredsställande skydd?
Om det behövs kan det väl vara lämpligt att göra det direkt när bilen är ny och ren?
Plastsköldar som täcker underredet har ju befunnits vara en tvivelaktig konstruktion ur rostsynpunkt på många nyare bilar.
Tommy Brobäck
 
Svar:
Vid importhamnen i Belgien genomgår svensksålda Mazda 6 en rostskyddsbehandling. Den är dock inte helt komplett och under plastsköldarna kan det saknas viss behandling. Ska du behålla bilen i många år kan det vara värt att göra en kompletterande behandling och bäst är att göra det så snart som möjligt när bilen är ny. Låt en rostskyddsfirma ta en titt på bilen och bedöma vad som behöver göras.            
Marianne Sterner, Vi Bilägare
 
Diskutera: Håller du med om svaret?
 

Ämnen i artikeln

Kommentarer

#1 • Uppdaterat: 2017-11-13 17:12
hoff

Jag håller med Stoor - ska du inte behålla bilen i oerhört många år så känns en extra behandling inte ekonomiskt befogad. Sedan 2013 är rostskyddet bättre på svensksålda Mazdabilar - det finns bilar som säkert är bättre på denna punkt men då kostar de mer eller är sämre på något annat...

#2 • Uppdaterat: 2017-11-13 17:20
Tvärnit

Det mest ekonomiska det är nog så som jag gör att jag utesluter bilar med kända tillkortakommanden hur trevliga som de än må vara.

#3 • Uppdaterat: 2017-11-14 12:43
mso 1000

Styrman j.
Jag tror inte man behöver kalkylera eller tro att det skall bli något stillestånd första 10-15 tusen milen med en ny bil.
Det har förekommit på alla fabrikat att tex byta ett hjullager vid 10000 om måndags exet varit framme.

#4 • Uppdaterat: 2017-11-15 18:00
Millenia

Sköt om bilen och spola under(inte i snabbtvätten som spolar med saltvatten) så kommer den inte rosta i någon större omfattning under din återstående livstid.

Annars fortsätter jag gärna att prata om linoljans goda egenskaper, i synnerhet på ytor som börjat rosta.

#5 • Uppdaterat: 2017-11-16 11:21
Roger Skagerström1

Läste fel :P

Varför kan man inte ta bort sina inlägg :(

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.