Bild
Nästa artikel
Bilfrågan: Hur ska man resonera vid nybilsköp?

Bilfrågan: Hur ska man resonera vid nybilsköp?

Bilfrågan

”För oss verkar laddhybriden vara ett dåligt alternativ; kostar mer, väger mer och förbrukar mer bränsle på landsväg jämfört med en modern dieselbil?” Vi Bilägare svarar.

På vardagar svarar Vi Bilägare på läsarfrågor om bilar och trafik. Vill du att vi ska svara på din fråga? Fyll i formuläret eller mejla till bilfragan@vibilagare.se.

Fråga:
Hur ska man egentligen resonera när man ska köpa en ny bil? Det är mycket prat om eldrift och förbud av diesel numera. Att en laddhybrid kan passa för dagspendling är helt klart men alla har inte det behovet. Så för oss andra verkar laddhybriden vara ett dåligt alternativ; kostar mer, väger mer och förbrukar mer bränsle på landsväg jämfört med en modern dieselbil?
Inte heller blir man hjälpt av de deklarerade förbrukningar som laddhybriderna har. Stämmer tydligen inte alls med verkligheten. Se till exempel faktarutan som fanns i Vi Bilägares långtest i nr 3/2018. Och elbil är inte något alternativ än. Vad anser Vi Bilägare i denna fråga? 
Jan A


Svar:
Det är en mycket omfattande fråga som det inte är möjligt att belysa helt i denna spalt. Det man inte bör glömma är att bonus/malus gäller nya personbilar och lätta lastbilar respektive bussar som registreras från och med 1 juli 2018. Bilskatten ändras alltså inte på den bil man nu äger.
Ägare av Euro 6-bilar kan egentligen sitta still i båten, eftersom de bilarna kommer att få köra i miljözon 2 (den näst strängaste) även efter 2022. I miljözon klass 3 med de hårdaste utsläppskraven kommer bara ”helelbilar”, bränslecell- och gasbilar enligt Euro 6 att få köra. Men man kan faktiskt, som det ser ut nu, köra i miljözon klass 2 med en veteranbil, det vill säga av 1990 års modell eller äldre – ett betydligt billigare, om än inte miljövänligare, alternativ!
Behöver man byta bil, köp en bättre begagnad som är minst Euro 6, eller vänta tre år tills de nu nya bilarna går ner till lite mer normal skattesats. Gäller det nytt så har nog tåget gått om du inte får tag i en lagerbil som kan registreras före 1 juli.
Med fet plånbok och möjlighet att ladda är laddhybrid ett alternativ (men då kanske du också har råd att strunta i höjd skatt). Helelektriskt är ännu dyrare och ställer mer specifika krav på ditt körmönster men är förstås långsiktigt hållbart.
Erik Rönnblom, Vi Bilägare

Diskutera: Hur skulle du svara på frågan? 
Taggar: Bilfrågan

Kommentarer

#1
2018-06-20 07:44

Laddhybriders deklarerade förbrukning stämmer ju visst, men bara för ett specifikt Körmönster. Med 2 drivlinor blir förbrukning helt enkelt för komplext för att mätas med ett tal. Däremot verkar frågeställaren förstå att de inte passar alla.
Annars bra svar av ViB tycker jag. Än så länge är det vanlig bensin/diesel som gäller för de flesta.

#2
2018-06-20 08:23

Välj en av dessa självladdande bilar som man gör reklam för på TV, de måste vara helt gratis när det gäller bränslekostnader, åtminstone om man ständigt färdas i nerförsbackar.

#3
2018-06-20 08:29

Det enkla svaret är: köp inte bil i dagens läge. Hyr, gå med i bilpool eller i värsta fall privatleasa. Allt annat är ekonomiskt och tekniskt oförnuftigt.

#4
2018-06-20 08:48

En snål bensinbil eller en elhybrid kan vara bästa alternativet om du inte behöver 4 hjulsdrift och har för vana att köra riktigt fort på motorvägarna. För bästa ekonomi är det viktigt att välja en bil som inte behöver repareras hela tiden och har lågt inköpspris.

#5
2018-06-20 08:52

+1 på Saabium. Sitt still i båten, för de kommande 2-3 åren på bilmarknaden kommer bli skvalpiga innan skatter, miljözoner och elbilsteknik sätter sig. Vill du prompt ha en ny bil idag och har råd med ett osäkert andrahandsvärde så kan du köpa i stort sett vad du vill redan idag. Men har du slitit ihop pengarna och inte vill se dem försvinna ut i ett stor svart bilekonomiskt hål bör du välja ett annat alternativ till att köpa ny bil idag.

#6
2018-06-20 09:10

För att inte binda pengar i en bil där värdet sjunker som en sten, samt risken för felköp så hade jag rått till att leasa en bil istället.

#7
2018-06-20 09:54

Nybilsköp har aldrig varit någon god investering. Att man förlorar pengar ingår liksom i konceptet. Visst, det är lite mer "turbulens på marknaden" nu, men jag tycker Meganmannen resonerar klokt. Elbilar passar inte alla, än, så jag tror att en snål bil kommer att gå att sälja länge än.

Angående laddhybrider så verkar det vara stor skillnad på hur mycket dom drar när batteriet är tömt. Vissa slickar i sig rejält medans andra går väldigt snålt i hybridläge, som några ägare vittnat om. Gäller alltså att kolla upp dom tänkbara objekten noga om man funderar på en sån.

#8
2018-06-20 10:01

Att avvakta utvecklingen tror jag också är ett bra alternativ, men om man vill ha en ny bil idag får man väl överväga vad ett par tusenlappar extra om året i skatt betyder i jämförelse med ett par hundra tusenlappar extra i inköp för en laddhybrid som inte verkar passa frågeställarens körmönster. Själv skulle jag satsa på en "vanlig" hybrid.

#9
2018-06-20 10:17

Att köpa bil är oavsett en förlustaffär. Men lite tramsigt blir det när en del tycker man ska avvakta.
Köp en snål Euro6 bensinbil så är det lugnt.

#10
2018-06-20 10:25

Jag tycker man ska studera hur man använder den egna bilen innan man köper. Är man alltid ensam i bilen och kör enbart till jobbet tre mil bort och bor i villa säger miniräknaren att det är Zoe man ska ha.

Står bilen på hyreshusets parkering alla vardagar och sen körs 50 mil enkel resa varje helg med tre barn och full packning kanske man ska ha en MB E-klass med minsta bensinmotorn.

Alternativt köper man en bil som man tycker om att köra och struntar i att det kostar pengar. Man lever bara en gång.

#11
2018-06-20 10:36

En veteranbil är väl det miljövänligaste som finns: En bil som kanske tillverkades för 40-50 år sedan, eller ännu mer. Vilken oerhörd vinst för miljön om alla bilar hade sådan livslängd!!

.

#12
2018-06-20 11:57

Tror inte det kommer att vara någon större skillnad om 2-3 år, och då har i bästa fall värdet ändå halverats på en ny bil. Så tror inte det är större "risk" eller kostnad att köpa en vanlig bensinbil idag än det alltid varit. Eventuella miljözoner 2022 (nu verkar det oklart om de ens kommer, Stockholm skulle tydligen klara luftkvaliten ändå) behöver man inte oroa sig för om man har en Euro6 bil, vilket alla nya bilar är. Evt. nya fordonsskatter går ju inte att gissa, men nytt system har ju precis införts så dröjer nog några år innan större ändringar iaf. Passar inte elbil för användningsmönstret idag lär det inte komma någon revolution där på 2-3år. Så tänk du som du alltid gjort när du köper bil!

#13
2018-06-20 23:04

Nog är det märkligt att man blundar för elhybrider som är det billigaste att välja idag

#14
2018-06-21 11:02

Elhybrider ? Är inte alla hybrider som säljs utrustade med en elmotor i nån form. Är då en elhybrid en bil som har elmotorn som en huvudmotor eller ? Nä - jag vet vad du avser men jag tycker fortfarande att det är helt fel benämning på en bensinmotordriven bil med en mindre elmotor som hjälpmotor och där inte batteriet kan laddas på annat sätt än via bensinmotorn eller inbromsningar...

#15
2018-06-21 14:38

Risken med elhybrider eller rena elbilar är rejäl värdeminskning på den man köper. Just nu händer det en hel del på det området och på 5 års sikt kan en ny sådan bil vara betydligt billigare idag. Då blir det svårt att sälja en beg elhybrid för 150 lax om man får en ny för 200.

#16
2018-06-21 16:53

Elhybrid i Simons inlägg avser alltså INTE plugin-hybrider utan det som tidigare bara kallades hybrider - alltså Toyotas Prius-modeller och dess efterföljare. Men Toyota vill uppenbarligen rida på intresset för eldrivna bilar och då var inte deras moral bättre än att man döpte om sina vanliga hybrider till elhybrider - men med samma innehåll. Lite högre affärsmoral borde man kunna kräva av ett välrenommerat företag som Toyota. Dessutom är dessa fantastiska "elhybrider" självladdande - bara det en mycket intressant funktion...:)

#17
2018-06-21 19:07

Tv när helt rätt i att man ska hoppa över nybilsköp just nu. Det är alldeles för turbulent, och vi vet inte vad som kommer att gälla för storstäder om några år. Dessutom står bilindustrin mitt i ett jättelikt teknikskiften.
Risken är att en bil som verkar som en bra idé idag, inte är det om 3 år.

#18
2018-06-21 19:07

Tv när helt rätt i att man ska hoppa över nybilsköp just nu. Det är alldeles för turbulent, och vi vet inte vad som kommer att gälla för storstäder om några år. Dessutom står bilindustrin mitt i ett jättelikt teknikskiften.
Risken är att en bil som verkar som en bra idé idag, inte är det om 3 år.

#20
2018-06-21 20:34

Finns inget sätt att gå vinnande ur striden nu :P
- Fossilbilar kanske inte blir förbjuda som många tror - men de kommer sjunga i värde!
- Elbilar utvecklas så fort att en elbil med dagens teknik är mer omodern om 5 år än vad en bensinbil med dagens teknik är jämfört med en bensinbil om 5 år. En elbil med motsvarande egenskaper kommer kunna köpas ny för samma pris som man helst skulle vilja ha för sin gamla. Tänk tex en Model 3 som kostar runt 500 000. Om 3 år vill man nog iallafall ha en 250 för den. Får man det om man kan köpa en ny elbil med samma egenskaper för 300? Nu är den dyra elbilen av idag sällan någon lyxbil heller.
- Laddhybrid kanske är det säkraste valet? Kommer nog länge vara logiskt att köra fossilt långsträck och el i stan - och för det funkar dagens laddhybrider utmärkt - och kommer så göra om några år med.

#21
2020-07-12 12:16

Laddhybrid skam är den sämsta man kan tänka sig att ha.
Tyngre, ökad bränsleförbrukning, högre avgasutsläpp, livsfarlig vid olycka och Extrem ökad utsläpp vid tillverkning.

Hej!

Vi har förståelse för att du använder adblocker, men hoppas att du kan stänga av den för vår sajt. Annonser är en förutsättning för att vi ska kunna fortsätta att driva sajten.