Bild
Nästa artikel
Bilfrågan

Bilfrågan: Hur parkera för att sladden ska räcka?

Publicerad 6 december 2021
"Får man parkera mot färdriktningen?" Vi Bilägare svarar.

På vardagar svarar Vi Bilägare på läsarfrågor om bilar och trafik. Vill du att vi ska svara på din fråga? Mejla till bilfragan@vibilagare.se.


Fråga:
Får man parkera mot färdriktningen när det är enda sättet att få sladden att räcka till eluttaget på gatan? Bilden är tagen på Jaktgatan i Norra Djurgårdsstaden. Troligen är den vita bilens laddsladd inte tillräckligt lång för att nå laddstolpen om bilen parkeras korrekt. Men det finns väl inget undantag för bilar som laddas? Vad är det som gäller?
Elbilsägare


Svar:
Enligt trafikförordningen får man bara stanna eller parkera på höger sida i färdriktningen med hänsyn även till regler vid korsning, övergångsställe, utfart et cetera. På enkelriktad gata får man även stanna eller parkera på vänster sida.
För säkerhets skull kontrollerade vi med Trafikkontoret i Stockholm som bekräftar att ”man inte får parkera mot färdriktningen på en laddplats på gatumark och det är av trafiksäkerhetsskäl. Om man ändå gör det riskerar man att få betala en parkeringsanmärkning på 1 300 kronor. Vi rekommenderar att man har en tillräckligt lång kabel så att man kan dra kabeln över eller runt bilen om det behövs.”
Malinda Flodman, Trafikkontoret Stockholm

Ämnen i artikeln

Kommentarer till artikeln (4)

  • 7 december 2021 Henrik M skrev: Många har ju…
  • 6 december 2021 L. Mäkinen skrev: Elintagen…
Läs kommentarer och diskutera

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.