Nästa artikel
Bilfrågan: Hur mycket har utsläppen minskat?
Bilfrågan

Bilfrågan: Hur mycket har utsläppen minskat?

Publicerad 2023-02-02 05:00
En läsare som gjort ändringar kring i och avgassystem undrar om det går att mäta hur mycket utsläppen minskat.

På vardagar svarar Vi Bilägare på läsarfrågor om bilar och trafik. Vill du att vi ska svara på din fråga? Mejla till bilfragan@vibilagare.se.


Fråga: Jag sitter och letar efter någon som utför WLTP-test för att se hur mycket min bils koldioxidutsläpp har minskat. När jag köpte bilen låg förbrukningen vid blandad körning på 0,9 liter per mil, vilket stämmer med Transportstyrelsen information. Under åren har jag gjort några ändringar kring motor och avgassystem och förbrukningen har sjunkit drastiskt. Det lägsta jag har nått är 0,73. Finns det någon firma som utför detta i Dalarna eller i något grannlän? 

Mikael

Svar: Nej, något sådant företag känner jag inte till där du bor. Och att mäta utsläpp under körning är ganska avancerat och dyrt. Men en uppfattning kan man ju få genom att beräkna mängden koldioxid som bildas vid förbränning av bensin. Och då finns olika uppgifter, den rent fysiska, eller vad man kallar ”well to wheel”, vilket är beräknat på drivmedlets livscykel.

Det senare kan man hitta på hemsidan miljöfordon.se, vilket är Stockholms, Göteborgs och Malmö stads portal för miljöbilar. Då räknas så kallade koldioxidekvivalenter och då hamnar bensin på 2,78 kg/liter, det vill säga 278 gram/km. Din bil drog när du köpte den 0,9 liter/mil, alltså cirka 250 gram koldioxid. Med den lägre förbrukningen stannar koldioxidutsläppet på cirka 203 gram/km – vilket ju är en förbättring!

Ämnen i artikeln

Kommentarer till artikeln (1)

  • 2023-02-14 21:42 Vad är du ute efter Mikael?…
Läs kommentarer och diskutera

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.