Nästa artikel
Bilfrågan: Hur mäts batterikapacitet?
Bilfrågan

Bilfrågan: Hur mäts batterikapacitet?

Publicerad 10 juni 2022
"När bilen var ny var räckvidden 48 km. Nu visas att jag kan köra 40 km." Vi Bilägare svarar.

På vardagar svarar Vi Bilägare på läsarfrågor om bilar och trafik. Vill du att vi ska svara på din fråga? Mejla till bilfragan@vibilagare.se.


Fråga:
Jag har en VW Golf GTE som rullat 8 000 mil. När bilen var ny visade displayen att bilen hade en räckvidd på 48 km efter laddning. Nu visas att jag kan köra 40 km på batteriet. Garantitid är 8 år och maximalt 16 000 mil. 80 procent batterikapacitet ska finnas kvar. Hur mäter man detta? Finns någon statistik på garanti eller reklamationer?
GR

Svar:
Vi vände oss till VW Personvagnar i Sverige för att få ett korrekt svar:
”Enligt vår batterigaranti (gäller både BEV och PHEV) ska kapaciteten i batteriet vara minst 70 procent efter åtta år eller när bilen har gått 16 000 mil. Någon regelmässig mätning när man uppnår denna mil-/årsgräns görs inte, utan om kunden misstänker att kapaciteten ligger under 70 procent så kan man låta en av våra auktoriserade verkstäder göra en mätning. Visar det sig att kapaciteten ligger under 70 procent så tas kostnaden på garanti, men ligger det över så är det kunden som står för kostnaden.
Vi har ganska få fall där detta blivit aktuellt men vår allmänna uppfattning är att 70-procentgränsen är väl tilltagen. Något byte av delar i batteriet ser vi inte som relevant.”
Marcus Thomasfolk, kommunikationschef VW Personbilar

Ämnen i artikeln

Kommentarer till artikeln (19)

  • 13 juni 2022 Blir lite förvånad att…
  • 13 juni 2022 Pi Här kan du läsa om…
Läs kommentarer och diskutera

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.