Bild
Nästa artikel
Illustration: Johan Isaksson.
Illustration: Johan Isaksson.

Bilfrågan: Hur gör jag med väskbärare?

Bilfrågan

"Är skaderisken större med urkopplad krockkudde och vanligt trepunktsbälte eller använda krockkudden med väska i knät?" Vi Bilägare svarar.

På vardagar svarar Vi Bilägare på läsarfrågor om bilar och trafik. Vill du att vi ska svara på din fråga? Fyll i formuläret eller mejla till bilfragan@vibilagare.se.

Fråga:
Jag har en Skoda Octavia från 2010. Den har krockkudde framför passagerarplatsen. Enligt instruktionsboken och dekal i dörrkarmen ska man inte ha någon väska eller något större föremål i knät på denna plats. Om nu någon ändå vill ha det, vilket är bäst, att koppla ur krockkudden, vilket går att göra med nyckel, eller hänvisa sådana passagerare till baksätet? Är skaderisken större med urkopplad krockkudde och vanligt trepunktsbälte eller använda krockkudden med väska i knät?
N Jacobsson

Svar:
Lösa föremål i bilen utgör en risk. Småsaker får man nog finna sig i att passagerare har med sig, men väskor ska så långt som möjligt stuvas undan. En damhandväska på golvet, placerad på passagerarsidan, men inte i knäet, är nog det man kan acceptera. En väska kan fara runt lite hur som helst i en krocksituation. En vanlig bärbar dator eller handväska kan få en krockvikt på omkring 200 kg vid en hastighet av 70 km/tim.
Erik Rönnblom, Vi Bilägare

Diskutera: Vad tycker du om svaret? 
 
Taggar: Bilfrågan

Kommentarer

#1
2018-05-02 17:09

"En vanlig bärbar dator eller handväska kan få en krockvikt på omkring 200 kg vid en hastighet av 70 km/tim."

Nu är ju problemet att man får datorn eller väskan i ansiktet - av krockkudden. En mjuk liten handväska kanske man överlever, men att få en bärbar dator skickad upp i ansiktet kan bli fatalt. Kraften från en krockkudde är massiv.

Så på frågan "Vad tycker du om svaret?" svarar jag att det var ö.h.t. inget svar på frågan.

#2
2018-05-02 17:30

Svaret är ju att det är bättre att ställa väskan på golvet än att ha den i knäet. Ungefär vad jag förväntat mig.

// Krister

#3
2018-05-02 18:07

Existerar det verkligen individer, som går omkring och funderar på detta så till den milda grad, att vederbörande tom skriver en biltidning för att få svaret på frågan?

Svaret är att det är betydligt bättre med krockkudde, än utan krockkudde. Vuxna människor som vill ha en väska i knät under färd, får ha det om de nu vill. Vill personen hellre sitta bak, än att bara ställa ner väskan på golvet, så... Eget val, eget liv, naturligt urval.

#4
2018-05-02 19:12

Krister: "En damhandväska på golvet, placerad på passagerarsidan, men inte i knäet, är nog det man kan acceptera. En väska kan fara runt lite hur som helst i en krocksituation."

Svaret på frågan är = goddag yxskaft. Det var vad krockkudden kan göra som efterfrågades. Koppla ur krockkudden eller inte...

I övrigt håller jag med VolvoXC90.

#5
2018-05-02 19:26

Audi: Svaret var även: Lösa föremål i bilen utgör en risk. Småsaker får man nog finna sig i att passagerare har med sig, men väskor ska så långt som möjligt stuvas undan.

Jag brukar diskussionen med min fru som envisas med att ha handväskan i knäet.

// Krister

#6
2018-05-02 19:30

Krister. Ja, det är uppfattat. Men det var inte det som frågeställaren efterfrågade.

Läs frågan igen.

#7
2018-05-02 19:40

Jag skulle undra att vad har personen i väskan etc ?
Det är en värre tanke utifall att man skulle bli stoppad av polis, nej den är inte min! Han där har tvingat mig att hålla den!

Allvarligt att är man så rädd för sin gamla faster så bör man göra sig väldigt upptagen och hänvisa henne till färdtjänsten för både hennes och sin egen skull.

#8
2018-05-02 20:34

Om man håller datorn väldigt nära ansiktet så kommer den iallafall inte farande vid ev krock...

#9
2018-05-02 21:13

Axa. Goddag yxskaft! Vad som händer redan i en mycket låg hastighet är att ni skiljs åt för att sedan bli vänner igen, tajta vänner.
Chip inplantat har man hört talas om...ha det är ingenting...en laptop integrerad i pannbenet det är grejer det!

#10
2018-05-02 21:38

Det är ju egentligen två frågeställningar.
1. Skall jag koppla ur krockkudden eller hänvisa passageraren med väskan i knäet till baksätet. Svar: Ingetdera, läsa föremål skall stuvas undan, utom möjligen en mindre damhandväska som kan placeras på golvet framför passagerarstolen.
2. Är skaderisken större med urkopplad krockkudde och vanligt trepunktsbälte eller använda krockkudden med väska i knät? Svar: Se svar på fråga 1, ingen väska i knäet.
Sedan kan man väl tro att om man har en väska i knäet så kommer väl krockkudden att förhindra att den far upp i ansiktet, i alla fall på den som har den i knäet.

// Krister

#11
2018-05-02 21:35

Tvärnit
Ironi min vän, ironi...

#12
2018-05-02 22:13

Axa. Ooooooo javisst så var det! Ironi....

#13
2018-05-03 10:20

Låt individen gå, om den nu är så sinnesjuk att den inte kan skiljas från sin väska.

Hej!

Vi har förståelse för att du använder adblocker, men hoppas att du kan stänga av den för vår sajt. Annonser är en förutsättning för att vi ska kunna fortsätta att driva sajten.