Nästa artikel
Bilfrågan: Hur funkar navigatorn?
Bilfrågan

Bilfrågan: Hur funkar navigatorn?

Publicerad 7 december 2017 (uppdaterad 6 november 2020)
Hur fungerar egentligen navigationen i min S90? Vi bilägare svarar.

På vardagar svarar Vi Bilägare på läsarfrågor om bilar och trafik. Vill du att vi ska svara på din fråga? Fyll i formuläret eller mejla till bilfragan@vibilagare.se.

Fråga:
Min fråga gäller navigationen (internetkartor) som ni har i er långtestbil Volvo V90. Ni har beskrivit den som enkel, men bra. Handlar det om verklig navigering, med röst som anger hur man ska åka och omräkning av färdrutt om man kört fel? Enligt Bilia Skövde är det bara en enkel karta som visar var bilen befinner sig. Vad är riktigt, jag får inte min navigation att fungera i min S90.
Bo Händén

Svar:
Det finns två slags navigationssystem till Volvo V90: internetkartor samt Sensus Navigation som är mer avancerat. Vilket system som finns i bilen syns på ikonerna. Internetkartorna laddas ned till bilen och kräver uppkoppling hela tiden för att fungera. Sensus Navigation bygger på information från en hårddisk och innehåller bland annat röststyrning och röstvägledning. Det enklare systemet ska, enligt Volvo, gå att gradera upp hos en Volvohandlare.

På följande adress finns information om Volvos navigeringssystem:
http://support.volvocars.com/se/Pages/article.aspx?article=096242d56f0a1b7ec0a801512b89975c

Marianne Sterner, Vi Bilägare

Svar:
Jag har berömt kartfunktionen i V90 som även i standardutförande ger den mest detaljerade kartbilden av de bilsystem jag provat. Det stående formatet passar utmärkt för att ge en bild ”framåt” i färdvägen, samtidigt som flera småvägar är tydligt utmärkta – nästan som ett ”riktigt” kartblad i tryckt format.

Jag vill minnas att man även i standardutförandet kan få en vägvisning till sitt mål, men att vägledningsfunktionerna är begränsade till att visa vägen på kartan. Tack vare standardkartans tydlighet har det varit tillräckligt för mig. Å andra sidan brukar jag alltid köra med ljudet avstängt på navigatorn då vägledningen ofta är tjatig att lyssna på.

Nackdelen är att internetkartor kan vara krångliga att få igång och kräver att bilen är uppkopplad via sitt Wi-Fi eller via en mobiltelefon.

Nils Svärd, Vi Bilägare

Diskutera: Vilket navigationssystem föredrar du?

Ämnen i artikeln

Kommentarer

#1 • Uppdaterat: 2017-12-07 10:28
Henrik M

Jag har den "stora" navin i nya sensussystemet och tycker den fungerar riktigt bra. Det bästa är nog att man även får upp kartbilden mellan mätartavlorna så man inte behöver ha den aktivt uppe på stora skärmen.

#2 • Uppdaterat: 2017-12-07 10:41
Mattse

Lokalsinne och trafikskyltar är den bästa "navigatorn". Att helt utlämna sig till GPS och navigatorer är det bästa sättet att komma "vilse". Den som blint stirrar på skärmen och slaviskt lyder navigatorns uppmaningar reflekterar inte över vilka vägar som når fram till målet och kan oftast inte köra samma väg tillbaka utan navigationshjälp. Till skillnad mot någon utan navigation som läser av och tar in omgivningen på ett helt annat sätt och lär sig vilken väg det var.

#3 • Uppdaterat: 2017-12-07 10:48
Hackenbush

Navigator är bra om man skall till platser man aldrig varit på innan och känner inte till men detta sker för mig kanske 1-2 gånger per år.

#4 • Uppdaterat: 2017-12-07 10:48
Dsign

Med risk för att trampa i en myrstack, men är väl snart läge att sänka Volvos säkerhetsbetyg p.g.a. deras idiotiska pekskärm. Den är ju lika farlig som att sitta och surfa på mobilen under körning. Man ska absulut inte behöva bläddra i en massa menyer för att ändra t.ex. värme och ventilation. Se hur man gjort i nya Insignia och lär.

#5 • Uppdaterat: 2017-12-07 10:52
L. Mäkinen

Kan man köra Waze på Volvons skärm? Även om jag bor och jobbar på två platser jag hittar till så är det inte samma väg mellan dem varje dag eftersom vägnätet trafikeras av andra också.

#6 • Uppdaterat: 2017-12-07 11:29
Henrik M

Ibland häpnas man av folks svar här inne....
Den som påstår att lokalsinne är bättre än navigatorn!?! Ja...det fungerar såklart om man aldrig åker nånstans eller vågar göra nå´t utanför sin egen hemtrakt....MEN, vi som kör i stora områden i jobbet, eller vi som älskar att semestra, kan lova att navigatorn gjorde mig betydligt säkrare i trafiken i somras i myllrande storstäder i några av Europas vackra länder än om jag hade suttit och tvekat och letat efter små gatskyltar el. dylikt.
Den de som påstår att Volvos skärm är idiotisk, har ni kört lite mer med bilen eller sitter ni bara och gissar? Det är antingen 2 klick för att ändra värmen eller ett röstkommande, (vilket är mindre trafikfarligt än snurra på ett vred). Och ventilationens snabbknappar finns utanför skärmen. Jag har kört 5000 mil nu på drygt 10 månader och nej, den skärmen är inte trafikfarlig. Lägger inte mer tid på att titta på den än vad jag gjorde på min förra bil med knappar och vred. Det mesta går även att styra från rattens knappar med info väl synligt mellan mätartavlorna.
Snälla, släpp ert krampaktiga tag i gårdagen och följ med framåt ;)

#7 • Uppdaterat: 2017-12-07 11:36
Hackenbush

För att klicka på skärmen måste man ju titta på skärmen så att man hittar rätt, att vrida på ett vred kan man göra och ändå ha ögonen på trafiken så inte är en pekskärm säkrare än vred eller knappar.

#8 • Uppdaterat: 2017-12-07 11:39
Henrik M

Jag skrev inte att det är säkrare att klicka på skärmen än vred och knappar, jag skrev att röstkommande är säkrare än att ta handen bort till vred och i många fall små likadana knappar.
Men nej, man måste inte titta speciellt mycket så man trycker rätt, när man kört ett tag så sitter det i handen vart man ska trycka på skärmen med för de vanligaste funktionerna. Anar att du behöver ta blicken från vägen för att trycka på de knapparna du sällan använder med i din bil.

#9 • Uppdaterat: 2017-12-07 12:02
Styggavargen

Jag har en enkel lös GPS i bilen, som används kanske max en gång om året när jag skall till en specifik adress. Annars har jag väldigt lite nytta av GPS, har väldigt bra uppfattning om vart jag befinner mig och kan oftast navigera utifrån riktmärke och väderstreck. Har jag varit på en adress en gång så hittar jag i regel tillbaka till den utan problem igen. Jag har aldrig saknat en fast monterad GPS i bilen.

#a • Uppdaterat: 2017-12-07 12:15
Axa

Funkar det inte att spegla telefon genom tex CarPlay? Allt annat är annars omodernt.
Om Henrik M blir trött på folk som krampaktigt håller fast vid gårdagen så kanske det bör finnas lite självinsikt hos honom när han väljer Volvo... Haha.

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.