Nästa artikel
Bilfrågan: Garanti på service?
Bilfrågan

Bilfrågan: Garanti på service?

Publicerad 12 januari 2019 (uppdaterad 6 november 2020)
”Öppnade motorhuven och såg att multiremmen gått av. Vad har jag egentligen för garanti när jag lämnar bilen till Volvo och betalar dyrt för service?” Vi Bilägare svarar.

På vardagar svarar Vi Bilägare på läsarfrågor om bilar och trafik. Vill du att vi ska svara på din fråga? Fyll i formuläret eller mejla till bilfragan@vibilagare.se.

Fråga:
Jag har en Volvo V60 från 2013. Bilen har alltid servats på Volvo-verkstad, senast gjordes service hos Volvo I början av oktober. Dagen efter när jag startade bilen för att åka till jobbet hann jag köra kanske 100 meter. Sedan började det lukta bränt. Öppnade motorhuven och såg att multiremmen gått av. Tog bilen till Meca-verkstad där de konstaterade att multiremmen gått av och att vattenpumpen lossnat. De bytte multirem, vattenpump och några små detaljer.
Kontaktade sedan Volvoverkstaden, som svarade att de inget kunde göra. 
Vad har jag egentligen för garanti när jag lämnar bilen till Volvo och betalar dyrt för service. Kan jag lika bra serva på Meca som på Volvo?
Solomon

Svar:
Du gjorde dessvärre ett misstag när du lämnade in bilen på Meca istället för hos den Volvoverkstad där servicen utfördes – om du tänkt ifrågasätta hur servicen gjorts. Du nämner inte bilens körsträcka. Men om den alltid servats hos auktoriserad verkstad bör multiremmen ha bytts vid rätt miltal. 
Det låter onekligen som ett märklig sammanträffande att den skulle brista dagen efter en service. Men du måste först reklamera felet hos den verkstad som reparerat eller servat bilen så att de får möjlighet att undersöka och ta ansvar för eventuellt fel, innan du väljer en annan lösning. 
Man kan alltså inte utkräva ansvar från den verkstad som utfört ett arbete, om det fel som man vill åberopa åtgärdats av en annan.  
Marknaden för service av bil är avreglerad. Det innebär att du i princip kan vända dig till vilken verkstad du vill. Auktoriserade verkstäder är de som är specialiserade på just ditt bilmärke och reparerar med originaldelar, medan allbilsverkstäder är märkesoberoende och tar sig an flertalet bilmärken.
Om bilen fortfarande har en garanti, exempelvis nybilsgaranti, måste du vara säker på att verkstaden kan uppfylla kraven på fackmässighet, har den kompetens som krävs för just din bil och kan utföra arbetet enligt de krav på kompetens och kvalitet som krävs enligt villkoren för just din garanti. Reparation eller service kan då behöva göras med originaldelar.
Erik Rönnblom, Vi Bilägare

Diskutera: Vad skulle du råda frågeställaren att göra?

Ämnen i artikeln

Kommentarer

#1 • Uppdaterat: 2019-01-17 07:08
johnkommentar

På märkesverkstad är man garanterad att bli av med en väldig massa pengar, det är väl allt? :)

#2 • 2019-12-27 22:33
Solomon11

Det var min bil och det fel att köra bilen när multrummen gick av men det var bara 3 km även jag frågade volvo verkstad de sa att de kunde inte göra nånting. De sa att de byte bara olja o oljefilter. Ändå efter bytet rullar bilen fint. men känner mig lite lurigt att multiremmen gick av sen vattenpumpen behöver byta.

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.