Bild
Nästa artikel
Frågeställaren undrar om det finns risk för stötar om ett hästsläp nuddar elstängsel. Illustration: Johan Isaksson.
Frågeställaren undrar om det finns risk för stötar om ett hästsläp nuddar elstängsel. Illustration: Johan Isaksson.

Bilfrågan: Farlig kontakt med elstängsel?

Bilfrågan

”Vad händer om jag råkar röra vid ett elstängsel med bilen?” Vi Bilägare svarar.

På vardagar svarar Vi Bilägare på läsarfrågor om bilar och trafik. Vill du att vi ska svara på din fråga? Fyll i formuläret eller mejla till bilfragan@vibilagare.se.

Fråga:
Vad händer om jag råkar röra vid ett elstängsel med bilen? Eller ännu värre parkerar så bilen/hästsläpet har kontakt med staketet en längre tid?
Ingvar Andersson

Svar:
För att vara säker på ett korrekt svar kontaktades Elsäkerhetsverket i Kristinehamn, där Mikael Carlsson, teknisk expert, gav följande svar:
”Det är faktiskt så att bilens gummihjul isolerar bilen/hästkärran vilket gör att man inte får en sluten krets. Men så snart någon tar i bilen/kärran och har kontakt med jord så kan man få en stöt (skor är oftast inte en tillräcklig isolator för den höga spänning som ett elstängsel har). Men har bilen geggiga och blöta hjul och står på blöt sunkig mark, så kan spänningen räcka för att överbrygga isolationen och leda strömmen ned i marken. Och detta märks troligtvis inte. 
Fortfarande finns dock risk för att få en stöt om man tar i bilen/kärran då man troligtvis leder strömmen bättre genom skorna än genom de geggiga hjulen. Det beror lite på omständigheterna.”
Som de flesta känner till finns större risker då elanläggningar och elektriska apparater används i närheten av vatten. Man ska förstås inte använda hårtorken när man ligger i badkaret och kissar på ett elstängsel gör man bara en gång...
Erik Rönnblom, Vi Bilägare

Diskutera: Vad tycker du om svaret?

Taggar: Bilfrågan

Kommentarer

#1
2018-12-05 11:37

Att man skulle kunna stöta emot stängslet när man åker kan jag köpa. Men om man parkerar bilen mot elstängslet så så är det nog ren Darwinism som träder in.

#2
2018-12-05 12:25

Skämtsamt, kan man ju också säga att ett sätt är att ha en bil som är lackerad med Mica/Glimmer, den tål höga temperaturer och isolerar effektivt mot höga elektriska spänningar.

#3
2018-12-05 13:09

Om man parkerar mot ett elstängsel kanske man ska fundera på en körlektion.

#4
2018-12-05 16:35

@L.mäkinen, kan ju räcka gott med en synundersökning:)

#5
2018-12-06 23:06

Det där med att kissa på ett elstängsel är bara en gammal myt.

#6
2018-12-06 23:08

Det där med att kissa på ett elstängsel är bara en gammal myt.

Hej!

Vi har förståelse för att du använder adblocker, men hoppas att du kan stänga av den för vår sajt. Annonser är en förutsättning för att vi ska kunna fortsätta att driva sajten.