Bild
Nästa artikel
Bilfrågan: Får polisen köra fort utan skäl?

Bilfrågan: Får polisen köra fort utan skäl?

Bilfrågan

På vardagar svarar Vi Bilägare på läsarfrågor om bilar och trafik. Vill du att vi ska svara på din fråga? Fyll i formuläret eller mejla till bilfragan@vibilagare.se.

Fråga:
Får polisen köra fortare än gällande hastighetsbegränsning, fast de inte har något ärende, eller inte är ute efter att stoppa en bil? 
Peter Näslund

Svar:
Det som styr de undantag mot vanliga trafikregler som polisen får göra regleras i Trafikförordningens 11:e kapitel. Där framgår att när ett ärende bedöms som brådskande eller trängande får polisen köra i högre hastighet än den skyltade. 
Föraren får använda blåljus eller siren men det är inte ett krav. Det kan finnas skäl till en ”tyst” utryckning.
Erik Rönnblom, Vi Bilägare

Diskutera: Vad tycker du om svaret?

Taggar: Bilfrågan

Kommentarer

#1
2019-01-10 11:43

Frågan förutsätter att Peter Näslund vet att polisen inte har ett ärende. Hur kan han veta det? Sett för många "Det okända" på TV?

#2
2019-01-10 12:33

Polisen har enligt de "tolkningar"... som domstolarna väljer att göra, rätt att göra precis vad han har lust med, det behövs inga bevis eller dokumenterade orsaker, bara den enskilda polisens personliga känsla och åsikt.

Så länge absolut vattentät överväldigande bevisning saknas för att en polis handlat fel kan han i princip göra vad som helst - bokstavligt talat...

Och då handlar det inte om ifall han handlade fel objektivt sett, utan om han trodde att han handlade rätt, trodde han det, är det fritt fram, hur vansinnigt fel agerandet än må ha varit.
Fortkörning är absolut det obetydligaste på den listan.

Sett ut denna synvinkel är polisutbildningen undermålig då man inte utbildar tillräckligt väl för att ge någon denna oerhörda makt att vara både domare och bödel när man händelsevis råkar känner för det.
Skillnaden mot Sylvester Stallones Judge Dredd är faktiskt inte så stor som man inbillar sig, tack vare domstolarna och juristerna.

#3
2019-01-10 12:51

Hahaha alltså... N-iklas. Svenska polisen Judge Dredd? Du pratar folk som riskerar sitt liv för allmänheten och ifrågasätts om de skulle tvingas försvara sig.

#4
2019-01-10 13:35

Låter mer som att Niklas åkt fast för fortkörning och är bitter på polisen...

#5
2019-01-10 14:47

Det finns som bekant en mängd människor som är omedvetna om hur verkligheten ser ut och fungerar och inte gillar när denna verklighet har den dåliga smaken att upplysa om sin existens eftersom det stör den angenäma tillvaron i fantasilandet.

Att försvara Polisens inkompetenta handlingar med polisens egna argument är ett moraliskt brott i sig.
Med makt följer ansvar och kravet att se till att man gör rätt, att utgå från sin egen åsikt hur mänsklig och därmed bristfällig den än må vara, utan att göra en korrekt analys och bedömning av situationen är helt oacceptabelt.

När man slår till ska man göra det av rätt skäl och orsaker, efter en ofelbar och korrekt analys av situationen, inte för att man är korkad och rädd och därmed inte bättre än vilken hejduk som helst ute på gatan.

Det här omtalade Downs syndrom fallet visar på hur rädda och uppskrämda poliserna är, när man öser på 25 skott mot någon som inte kastat något eller själv skjutit ett enda skott mot poliserna, är det inget mindre än ren skräck man ser, när dessutom praktiskt taget nästan alla skott missar och pepprar träd och husväggar...

Så bevisar det att man gripits av total panik och burit sig absurt åt.
Dessa poliser borde gå om dagis.

Och hur är det med arbetsförhållandena inom polisen om man är så skräckslagna att man svimmar om någon hoppar ut bakom ett hörn och ropar BU! så är ju hela myndigheten i existentiell kris.

Men det är inget unikt för Sverige, samma fenomen är orsaken till alla s.k. polis skjutningar i USA, rädsla, inte rasism eller andra orsakar som det alltid hävdas, nej ren rädsla för att bli dödad, därför skjuter man.

Och den amerikanska situationen är på väg att införas i Sverige, Sverige är det nya Chicago.
Tack vare att politikerna vill ha det så när man skapar ett samhälle som är paradiset för världens alla brottslingar och missdådare som strömmar in till det förlovade landet moget för plundring och där den som blir anklagad för mord kan ha turen att gå i väg som mångmiljonär och en ursäkt från staten.

Inte märkligt att brottssyndikaten frodas.

#6
2019-01-10 13:52

N-iklas där ser man. Mycket känsla i ditt inlägg #2. Hela livet är ett fantasiland enligt dig måste jag säga isf. Vi alla är domare och bödlar inom alla yrken om man skall dra det till sin spets.

Åter till frågan... Som allmänhet kan man aldrig veta om dom har ett ärende eller inte.
Sedan går det att ta reda på. Vilket bilnummer, plats och tid så kan ju polisen internt kolla om dom var kallade på något eller hade något uppdrag att göra. Fast som allmänhet så får vi lita på att dom kan och utövar sin yrkesroll efter dom verktyg och resurser som dom har.

#7
2019-01-10 14:35

"Får polisen köra fortare än gällande hastighetsbegränsning, fast de inte har något ärende?"

Jag är helt säker på att dryga snutar utnyttjar sitt jobb för att få göra det som andra inte får göra - det vill säga gasa på lite extra när lusten faller på. Sjukt så det förslår.

#8
2019-01-10 16:52

Även om lagen ändras till "ägandeansvar", kommer vissa trafikanter alltid att klara sig.
Motorcyklisterna har ju ingen reg-plåt fram, och dessutom har dem hjälm.
Och det är ju dessa trafikanterna, inte alla, men de flesta, har svårt att respektera hastighetsbegränsningarna.

#9
2019-01-10 16:54

'Sjukt så det föreslår' stämmer nog väl in på många kommentarer.
Lagstiftare, domstolar och polis är naturligtvis korrumperade idioter, om de inte gör och tycker som jag gör?

#10
2019-01-10 17:14

Håller med N-iklas i det mesta. Har sett många "snutar" som kör 140-160km/h på motorväg utan synbar utryckning. Enligt mina poliskällor händer det att man "skyndar" sig till basen om man är sen till lunch, möten eller ska sluta (och hämta barnen i tid)!!
Att föregå med gott exempel finns inte i deras sinnen, vilket jag absolut förväntat mig. Därför har jag numera ingen respekt alls för "lagens väktare" när det gäller bilkörning och trafikregler (tyvärr)...

#11
2019-01-10 17:35

Johnna, lilla/lille vän: Du behöver bara titta på hur det ser ut i politikens och maktens toppskikt för att förstå att alltför många gör precis som de vill och struntar i lagar, regler och annat. Det delas nästan aldrig ut några straff!
Det räcker också med att på avstånd hänga på en polisbil som kör långt över gällande hastighetsgräns för att sedan se den svänga in på Statoil så att de två gubbarna kan köpa French Hotdog för att förstå. (Jo, jag följde med ända in till Statoil för att se vad som var på gång: Inget rån, inget bråk men - som sagt - väl French Hotdog.) Så ja, korruptionen, nepotismen och "gråzonsaktiviterna" breder ut sig i en takt och ett omfång i samhället som aldrig tidigare har skådats. Idioterna är många. För du följer väl med i nyhetsrapporteringen?

Veckans axplock:
https://www.aftonbladet.se/nyheter/a/KvJ8EX/konsultkop-pa-svenska-kraftn...
https://www.dn.se/nyheter/sverige/generaldirektor-ville-fordroja-informa...

Ett axplock från 2018:
https://www.di.se/nyheter/kd-politiker-lat-skattebetalarna-betala-familj...

#12
2019-01-10 18:20

Notarius
Du kan ju sluta generalisera. Några få exempel utgör inte någon bild av helheten.
Sverige ses och mäts som ett land med låg korruption och hög regelefterlevnad.

Vad gäller polisen så är det väl så att en del missbrukar regeln medan dom flesta inte gör det.

#13
2019-01-10 20:13

Svaret på frågan är bra, kommentarerna är till stora delar löjliga, det verkar som många här vet mer om polisarbete än polisen själv. . Stackars Niklas som tydligen varit utsatt för många "påhopp" av polisen. Vad kan månne detta ha för orsak. Hela kommentaren andas polishat som grundar sig en eller flera böter.Kanske dags att rannsaka sitt eget uppträdande?

#14
2019-01-10 20:51

Axa: Några få exempel = "Ax"(a)-plock … Jag hade givetvis kunnat fortsätta med hundratals länkar. Att Sverige sedan skulle ses och mätas som ett land med låg korruption och hög regelefterlevnad säger absolut ingenting. Det är förändringen som är intressant.

#15
2019-01-10 21:37

Notarius
Det är lite...jag vet en ekonom som dömdes för bedrägeri, alla ekonomer är kriminella...
Det spelar ingen roll hur många länkar du hittar i kvällsblaskorna, det blir inte mer sant och generaliserbart.

#16
2019-01-10 22:07

Spelar det någon roll och lagbrotten skrivs om i "kvällsblaskorna" eller i "kvalitetsmedia"? Brotten har ju begåtts. Intressant att Dagens Industri och Dagens Nyheter är "kvällsblaskor" i din inskränkta värld. Men det klart, du tittade inte längre än till den första länken (den från Aftonbladet) och vips var du körd. Du hamnar snett i varenda artikeldebatt här på ViBilägare.

#17
2019-01-11 05:16

Jag tycker det mesta blivit sagt. Det är sant att poliser har rätt att bryta mot hastigheter och faktiskt i princip alla trafikregler om det finns en tillräckligt giltig anledning. Jag kan förstå att folk undrar vad poliser sysslar med när man ibland kör för fort och sedan kliver ut för att ex. tanka. Det kan finnas flera skäl t.ex. kan patrullen fått något angeläget meddelande via radion som plötsligt inte visar sig vara det längre och då kan det se märkligt ut för folk blåljuset plötsligt stängs av eller man drar ner på tempot. Poliser har många rättigheter men också väldigt många skyldigheter. Som polis är man alltid iakttagen och granskad lite extra av allmänheten, journalister och även av rättsväsendet vilket är fullt förståeligt då en polis ska vara ett föredöme. Att hävda att poliser kommer undan med vad som helst är nonsens. Alla poliser är individer med olika styrkor och svagheter. Man bör därför vara försiktig med att uttala sig allt för generaliserande om poliser. Jobbet tar tid att bli bra på och alla gör misstag ibland vilket tyvärr kan få ödesdigra konsekvenser.

#18
2019-01-11 07:27

Hörde för rätt många år sedan en äldre polis besvara samma fråga som ställs i denna tråd:
"Ja vi kör för fort ibland även utan tjänsteskäl, endast för att öva utryckningskörning"!

#19
2019-01-11 11:57

Notarius
Läs det som Blå skriver.
Vidare ska du beakta att tex polisen har runt 28000 anställda och en hel del ärenden i bil varje dag. Att då ha hört någon anekdot eller hittar några rubriker i pressen förstår vilken vettig människa som helst att det inte betyder att alla poliser beter sig illa.

Det måste ju vara jobbigt för dig att generalisera så? I princip är du kritisk och misstänksam mot varenda yrkesarbetare då?

#20
2019-01-11 12:35

En lite annorlunda men märklig företeelse, som kanske inte bara rör just Polisen, är att utryckningsfordon ofta kör utan sirener och endast med blåljus i Sverige. Detta verkar vara unikt för Sverige vad jag förstår. Jag har inte märkt att det förekommer t.ex. i Tyskland eller USA. Där kör alltid ambulans, brandkår och polis med både ljus och sirener även ute på landsbygden där det knappt bor nån. Jag bor själv på landsbygden men det är sällan ambulans och brandkår passerar mitt hus med sirener, i 99% av fallen används endast blåljus. Och polisbilar passerar i princip aldrig för det finns knappt några poliser här. Och då bor jag ändå intill en 70-sträcka med flera närliggande fastigheter och grannar med minderåriga barn som är ute och cyklar och går efter vägen ibland.

#21
2019-01-11 12:35

En lite annorlunda men märklig företeelse, som kanske inte bara rör just Polisen, är att utryckningsfordon ofta kör utan sirener och endast med blåljus i Sverige. Detta verkar vara unikt för Sverige vad jag förstår. Jag har inte märkt att det förekommer t.ex. i Tyskland eller USA. Där kör alltid ambulans, brandkår och polis med både ljus och sirener även ute på landsbygden där det knappt bor nån. Jag bor själv på landsbygden men det är sällan ambulans och brandkår passerar mitt hus med sirener, i 99% av fallen används endast blåljus. Och polisbilar passerar i princip aldrig för det finns knappt några poliser här. Och då bor jag ändå intill en 70-sträcka med flera närliggande fastigheter och grannar med minderåriga barn som är ute och cyklar och går efter vägen ibland.

#22
2019-01-11 12:42

Personliga åsikter, upplevelser och erfarenheter skall stanna hemma i soffan där de hör hemma.

Jag råkar ha träffat poliser i flera olika sammanhang, nyligen i ett självmordsfall för några månader sedan, (jag sysslar ju med annat än bilar som jag brukar påpeka) och före dess angående vapen och dynamit och i många andra frågor, och det har varit väldigt trevliga samtal och bara positiva erfarenheter, vi har varit goda vänner.

Men vad spelar min erfarenhet för roll?
Det är mitt liv och har inte den minsta betydelse för hur resten av världen ser ut.

Man ska aldrig basera något viktigt på sin egen personliga erfarenhet eller åsikt eller tyckande eller känsla eller tro.
Det är ett exempel och kan bevisa vad som är tekniskt möjligt men ett sådant exempel legitimerar inte att generaliseras till att inbilla sig saker om den stora världen där ute.

"Jag" sägs vara det viktigaste ordet för människor, samtidigt kan det vara det allra mest destruktiva.

#23
2019-01-11 14:17

N-iklas tycker att personliga åsikter, upplevelser och erfarenheter skall stanna hemma i soffan där de hör hemma. Då kan jag meddela alla att ingen får/kan skriva ett enda inlägg till i en endaste tråd!

#24
2019-01-11 14:23

Axa: Är DN och Dagens Industri "kvällsblaskor"? Att det ska vara så svårt att svara på frågan. Du och John2008 verkar ha väldigt svårt i den här grenen.

För övrigt är statsvetare och andra överens om att korruption, mygel, nepotism samt sviktande heder och moral i samhället ökar kraftigt. Lägg därtill politikerföraktet och bilden blir glasklar. Det kallas för samhällsutveckling. Svårt ord, kanske.

#25
2019-01-11 15:57

Notarius
Kan du visa att korruption ökat kraftigt i Sverige?
Och kan du visa att poliser i hög utsträckning kör för fort utan att ha tjänsteärende?

#26
2019-01-11 17:14

Jag har aldrig skrivit att poliser i "hög utsträckning" kör för fort utan att ha ett tjänsteärende. Det blir alltså som vanligt - att du får läsa två gånger.

#27
2019-01-11 17:45

Notarius
Nåja, jag tolkade så utifrån det du skriver i #7 och #11.

#28
2019-01-11 18:21

Finns inget stöd för den tolkningen. Du försöker nödlösa ditt prekära läge.

#29
2019-01-11 19:42

Notarius
Du skriver ”Jag är helt säker på att dryga snutar utnyttjar sitt jobb för att få göra det som andra inte får göra - det vill säga gasa på lite extra när lusten faller på. Sjukt så det förslår.”

När du får hugg på det, svarar du ”Så ja, korruptionen, nepotismen och "gråzonsaktiviterna" breder ut sig i en takt och ett omfång i samhället som aldrig tidigare har skådats. Idioterna är många.”

Man kan ju inte annat än att tolka som att du tycker att korruption och idiotin sprider sig i polismyndigheten och problematiken med fortkörning är utbredd bland poliser. Du försöker även påvisa det med ETT exempel på hungriga poliser...

#30
2019-01-11 19:55

Axa, du har visat i diskussioner med mig, notarius och AL, att du faktiskt har stora problem med att hålla dig till ämnet och du misstolkar på löpande band, trots att vi försöker förklara för dig att du hittar på fantasier om vad vi skriver. Blir rätt så tröttsamt att du aldrig lär dig...

#31
2019-01-11 20:18

Ivarsson
Misstolkar?
Haha...så Notarius gör ett inlägg om hur utbredd korruptionen är i en artikel där frågan är ifall polisen får köra fort utan anledning. Ja, det är något jag skulle kalla för misstolkning.

Vilka fantasier pratar du om?

#32
2019-01-11 21:16

Skärp dig, för bövlingen, Axa.

Du hittar inget stöd för att jag skrev att poliser i "hög utsträckning" skulle utnyttja jobbet för att överskrida sina befogenheter - i det här fallet att köra för fort för skojs skull. Vidare skrev jag mycket riktigt: "Så ja, korruptionen, nepotismen och "gråzonsaktiviterna" breder ut sig i en takt och ett omfång i samhället som aldrig tidigare har skådats. Idioterna är många.” Men var står det att jag skulle syfta just på poliser? Jag inkluderar hela samhället, vilket också har framgått tydligt. Jag länkade ju särskilt till överträdelser inom en statlig myndighet (Svenska kraftnät) och inom ett politiskt parti (KD). Du gör de mest konstiga tolkningar och kopplingar. Det är likadant i varenda tråd. Får du ens 0,3 på ett högskoleprov?

Läs Ivarssons inlägg igen och bara ge dig.

#33
2019-01-11 21:18

Notarius
Snyggt påhopp! Apropå fantasier...

Men frågan återstår, tycker du att det är ett utbrett problem inom polisen?

#34
2019-01-11 22:03

Men svaret står ju redan att läsa flera gånger om ovan! Givet att det finns poliser som utnyttjar "det statliga mandatet" att tänja på regler och lagar - precis jag har skrivit att det problemet återfinns i hela samhället, företrädesvis i politikens och maktens toppskikt, och att korruption, nepotism och "gråzonsaktiviter" breder ut sig i samhället. Alla de idioter - som jag tror att du felaktigt har läst in - är alla tillsammans, givetvis inte bara inom polisen. MEN ALLT STÅR OVAN SÅ TYDLIGT SOM DET BARA KAN STÅ! Och till råga på allt gjorde du DN och Dagens Industri till "kvällsblaskor", för du såg väl bara länken till Aftonbladet. Vakna, någon jäkla gång!

#35
2019-01-12 08:11

Bgl, ja poliser har rätt att öva höghastighetskörning vid utbildning och även för att träna. Man ska dock anmäla till RLC (ledningscentralen) att man kommer öva i ett visst område eller på en viss väg. Vi har under utbildning/träning normalt dispens att köra rejält för fort på 70-vägar och däröver men inte på 60-väg och därunder . Jag kör själv en hel del mc i jobbet och då är det extra viktigt att man tränar då utsattheten är extra stor. För något år sedan tränande jag och en kollega höghastighetskörning på en beryktad och olycksdrabbad mc-väg i syfte att bli mer effektiva och kompetenta på den vägen. När vi stannade och tankade så stannade det en bilförare som vi kört om och som var mycket kritisk till vår höga hastighet. Han tyckte vi skulle köra enligt skyltad hastighet då vi uppenbarligen bara skulle tanka. Jag försökte förklara, men han bara fnyste och skakade på huvudet åt mitt försök att bringa klarhet.
Star.. jag kan inte svara på hur regelverket ser ut i andra länder angående blåljus/siren, men det finns flera anledningar till att köra utan siren. 1. Om man som polis har för avsikt att gripa en brottsling så är det ofördelaktigt att denne hör polisbilarna närma sig. Det samma gäller blåljus som kan synas på långt håll. 2. Det kan vara svårt att uppfatta vad som sägs i radion om sirenen tjuter och då kan man missa viktig info. 3. Nattetid så bör man använda siren så lite som möjligt för att inte störa folk som sover. Det blå ljuset syns också betydligt bättre när det är mörkt och då är det inte lika meningsfullt att använda siren. 4. På vägar med högre hastighet så kommer man ofta så fort att de bilar som ska flytta på sig inte hinner höra sirenen förrän polisbilen redan kommit ikapp och tvingats bromsa in. Med högre trafikhastighet minskar även övriga bilisters möjlighet att uppfatta sirenen pga vindbrus och däcksljud i kupén. Vissa sitter dessutom och lyssnar på hög musik i bilen. 5. I ambulanser kan jag tänka mig att man ibland inte vill stressa patienter ytterligare genom att använda siren. Det är möjligt det finns fler anledningar..

#36
2019-01-12 12:03

Notarius
Nej, du har ju inte egentligen svarat på frågan.
Du länkar till artiklar om bland annat Svenska Kraftnät och korruption där. Vad har det med polisen att göra? Kan man dra slutsatser om att polisen i högre utsträckning bryter regeln om fortkörning utifrån dessa artiklar?
Kan man utifrån några artiklar dra även slutsatser om att så kallade gråzonsaktiviteter är så utbredd att det bidrar till en allmän korruption bland befolkning?

Är du själv korrupt?

Naturligtvis är det ett problem ifall poliser kör för fort när dom inte har rätt till det och det finns säkert poliser som missbrukar regeln men det är högst tveksamt till att det är ett utbrett problem inom polisen.

#37
2019-01-12 13:21

Har generellt ett stort tilltro till att de flesta poliser försöker göra ett bra jobb, vetande att det är mycket värre ställt med poliser i många andra länder där korruptionen på riktigt är utbredd. Men i en sån stor organisation så händer det att man gör fel, det brukar hända när man uträttar mycket också...

Bra att missförhållanden granskas (vi kanske gör det bättre än förr?) och klart det ska göras något åt, men faran med att generalisera är att man tar till åtgärder som försämrar för de 99% som sköter sig och därmed gör med skada än nytta i sina försök att stoppa de 1% som man tror är 50%, lätt att det verkar så iaf när man fokuserar för mycket på det. ('focussing illusion in decision making').

När det gäller just fortkörning, lite konstigt att kritisera när så få vanliga medborgare klarar av att hålla hastigheten. Känns mest som missriktad avund. Om verklig fara föreligger ska man förstås ta upp det, och även poliser får ta konsekvenserna om de visar sig att de inte hade skäl till farten och det smäller...

#38
2019-01-12 20:15

Det finns mycket fördomar om poliser och rykten sprids fort. Många gånger bygger rykten på lögner men även på okunskap. Medborgare och journalister har ofta dålig koll på hur riskfyllt/komplicerat polisarbetet är liksom på lagstiftningen och anledningen till varför poliser jobbar på ett visst sätt. Min erfarenhet är att den svenska polisens kompetens är hög och det är en mycket liten andel som genomgår polisutbildningen som inte är lämpliga. De som är mindre lämpliga blir sällan långvariga i yttre tjänst. Ibland lyckas de ändra sitt beteende eller så söker de sig till mindre utsatta tjänster. Som i alla andra yrken måste alla börja någonstans och alla gör misstag som förhoppningsvis leder till att man inte gör om dessa. Det ska tilläggas att få yrkeskategorier är så hårt granskade. Poliser som gör allvarligare tjänstefel får antingen varning, löneavdrag, dryga böter eller blir av med jobbet. Arbetsmiljön för poliser blir allt värre, vilket gör att poliserna måste arbeta allt mer strikt och taktiskt, vilket kan kännas otrevligt för en oskyldig medborgare som initialt misstänkliggjorts som ett hot kanske pga att denne är något upprörd. Jag tycker vi bör vara tacksam för våra proffessionella poliser som faktiskt kommer till undsättning när ingen annan kan. Kåren är inte korrupt, vilket är vanligt i många länder. Därmed inte sagt att det inte finns problem inom myndigheten och med dess personal. Att en vanlig medborgare vågar stanna och kritisera min hastighet med mc bör nog ses som ett friskhetstecken trots allt.

#39
2019-01-12 20:00

Snälla Axa, jag har varit tydlig i mina inlägg men bara för dig gjorde ett ytterligare förtydligande i #34. Vad mer behöver du för att förstå?

Axa skriver: "Naturligtvis är det ett problem ifall poliser kör för fort när dom inte har rätt till det och det finns säkert poliser som missbrukar regeln men det är högst tveksamt till att det är ett utbrett problem inom polisen."

Precis, det är ju det som jag har skrivit hela tiden - eller bättre: Det är ju just det som INTE har skrivit! Jag har ju aldrig skrivit att det skulle vara ett utbrett problem inom polisen. Skärp dig någon gång. Jag skrev ju ovan: "Du hittar inget stöd för att jag skrev att poliser i "hög utsträckning" skulle utnyttja jobbet för att överskrida sina befogenheter - i det här fallet att köra för fort för skojs skull."

Varför når detta inte in innanför pannbenet på dig?

#40
2019-01-12 19:59

Nästa gång som jag ser en polisbil som agerar i mitt inlägg #11 kommer jag att göra en anmälan. Och med tanke på trafiksituationen på vägarna idag ska jag också inhandla en dash camera.

#41
2019-01-12 20:15

Notarius
Ok. Men då kan du istället själv hålla dig till ämnet och sluta länka till en massa ovidkommande. Blir det bakrecept nästa gång?

#42
2019-01-12 20:31

Axa = Troll

#43
2019-01-12 20:47

Notarius. Du är alltid välkommen att göra en anmälan om hastighetsöverträdelse om du ser en polisbil som kör för fort, det går idag smidigt att göra en s.k. internetanmälan. Jag rekommenderar dig dock att göra något mer konstruktivt med din fritid än att skapa ännu ett ärende som sannolikt inte kommer göra världen bättre. Har du otur kommer du själv bli rapporterad för hastighetsöverträdelse eller vårdslöshet om det framkommer att du utan polistaktisk körutbildning gjort ett efterföljande i sådant syfte. Jag har själv några gånger rapporterat förare som hängt efter mitt och andras patrullers polisfordon när jag haft möjlighet till detta. Jag tycker du gör helt rätt att skaffa en dashcam. Det funderar även jag på att göra med min privata bil.

#44
2019-01-12 21:27

FarbrorBlå: Inte jätteskärpt idag? Det hade ju inte nödvändigtvis behövt vara JAG som hade gjort anmälan (med eller utan filmen som stödbevisning, om jag nu hade haft en dash camera vid tillfället). Den som sitter bredvid hade kunnat göra anmälan - med eller utan filmen som stödbevisning och utan att behöva uppge vem som körde. Ja, man behöver inte ens veta vem som körde - man kan ha blivit skjutsad av någon okänd efter att ha fått bensinstopp. Det kan till och med funka att sitta längst fram i en buss med mobilen i handen (som passagerare får man hålla mobilen i handen under färd).

Men JAG KAN göra en anmälan. Autentiskt exempel: "Kan man vara anonym om man anmäler ett pågående brott?" Svar:" Man kan givetvis vara anonym när man ringer till polisen och anmäler ett brott." (Även om det innebär en viss svaghet.)

Du - likt Axa - verkar ha svårt för att läsa och förstå. Jag skrev aldrig att jag överskrev hastigheten. Jag skrev bara att jag "hängde på". Avståndet till Statoil var inte längre än att jag kunde hålla lagstadgad hastighet och ändå följa förloppet. Att polisbilen körde väldigt mycket för fort beror på att han körde rejält ifrån mig den sista biten, förstår du. Givet dock att jag inte hade kunnat ange den exakta hastigheten.

När det gäller att polisanmäla en polis så är detta mycket känsligt, ja. Jag vet en som blev felaktigt anklagad av polisen i ett brott och den här personen ansåg att polisen hade begått grova övertramp. Han anmälde då ansvarig utredare. Senare - när allt var klart och personen inte längre var misstänkt - sa utredaren att "om du bara visste vilken jävla skit du satte mig i".

Bra så.

Du: "Jag har själv några gånger rapporterat förare som hängt efter mitt och andras patrullers polisfordon när jag haft möjlighet till detta." Trevlig polis … Sånt skapar ju förtroende, god stämning och bra renommé för polisen. NOT!

#45
2019-01-12 21:40

Ivarsson
Haha. Det verkar som en del vill vara oemotsagda. Jag antar att det är jobbigt med kritik för en del. Kanske skör självkänsla?

#46
2019-01-12 21:59

Men för guds skull Axa: Varför skulle jag länka till bakrecept när vi diskuterar en fråga som handlar om vad poliser i bil får göra eller inte göra? Återigen: SAMHÄLLSUTVECKLING! Det är det centrala i mitt resonemang. Personer i maktställning tar sig friheter. Vad är det som du inte förstår?

#47
2019-01-12 23:43

"Arbetsmiljön för poliser blir allt värre, vilket gör att poliserna måste arbeta allt mer strikt och taktiskt, vilket kan kännas otrevligt för en oskyldig medborgare som initialt misstänkliggjorts som ett hot kanske pga att denne är något upprörd. Jag tycker vi bör vara tacksam för våra proffessionella poliser som faktiskt kommer till undsättning när ingen annan kan"

Det där är knappast något som är acceptabelt.
Man kan inte bygga en stat och ett samhälle på en grund där kaos, oordning, våld och brottslighet blivit så dominerande att myndighetsrepresentanter som principiell grundinställning betraktar befolkningen som en potentiell farlig risk.

Det är också nödvändigt att reagera mot det utbredda avfärdandet och ursäktandet och bortförklarandet av oacceptabla attityder, åsikter, inställningar som hela tiden framkommer och förmedlas från inblandade och ansvariga parter.

När man ursäktar och bagatelliserar något som är ett solklart fel visar man att man inte är bered att agera för en förbättring utan att man är fullt nöjd med sakernas tillstånd och anser att annat är högre prioriterat.

Denna inställning är betydligt allvarligare än de enskilda felaktiga handlingarna eftersom det är denna inställning som tillåter och befrämjar felen och bristerna.

Eftersom det är möjligt att skapa ett fullt fungerande och felfritt samhälle utan oräkneliga oacceptabla fel och brister har man också rätt att ställa kravet på landets ledning och deras representanter att de skall se till att skapa just det.

Om de inte kan det är de olämpliga att inneha sin position och arbetsuppgift.

Att man skall vara tacksam för att det inte är ännu värre och att något fortfarande fungerar är ett argument man aldrig ska behöva höra.

Och för övrigt med den nya s.k. "regeringen" som tydligen godkänns nästa vecka och som endast tycks ha som mål att tillfredsställa sin egen makthunger och religiösa fanatism och totalt strunta i hur det går för landet, så kan man se fram emot att samhället kommer att ytterligare rasa utför de närmaste fyra åren.

Ursäkterna och bortförklaringarna när den ena katastrofen efter den andra inträffar kommer att bli allt fler och allt mer desperat känslosamma med religiösa förtecken som syftar till att uppvigla hatiska stämningar mot sina motståndare i avsikt att få behålla makten.

Historien har sett denna utveckling många gånger och resultatet har aldrig blivit en överraskning.

Med beaktande av tidigare är det säkrast att tillägga att ovanstående är verklighetsbaserade fakta och inte någonstans någon "personlig åsikt".

#48
2019-01-13 10:39

Notarius
Därför att länka till bakrecept vore mer logiskt...

Ja, personer i maktställning tar sig friheter. Men så har det alltid varit i olika grad.

Men du har INTE lyckats visa att det är värre idag än vad det var på 70-talet.
Eller att det skulle finnas ett samband med hur poliser kör.

#49
2019-01-14 12:49

"Du: "Jag har själv några gånger rapporterat förare som hängt efter mitt och andras patrullers polisfordon när jag haft möjlighet till detta." Trevlig polis … Sånt skapar ju förtroende, god stämning och bra renommé för polisen. NOT!"

notariuspublicus: Så du menar att det är OK att vanligt folk hänger på biljakter eller utryckningskörningar? Hur är du funtad egentligen? Klart som fan det är olagligt.

Sen har vi N-iklas.. Låter som ett typiskt vänsterspöke? Folk ska göra lite som de vill - och polisen är jävla svin om de gör något åt det. Om någon hotar dom med kniv ska de vackert ta emot ett hugg eller två innan de kanske börjar prata med individen och be denne snällt sluta eller? Om folk blir mer hotfulla mot polisen är det väl klart som fan att de måste höjda den allmänna beredskapen. Men nä det är synd om de stackars brottslingarna. Dumma polisen som brottade ner Pelle bara för att han kastade en sten :(

#50
.
2019-01-14 21:19

@Roger Skagerström 2019-01-14 12:49
"Låter som ett typiskt vänsterspöke"
.
Jaha. Vänsterspöke.
Är det kanske ett fullmoget högertroll som nyttjar den typen av tillmäle?

Hej!

Vi har förståelse för att du använder adblocker, men hoppas att du kan stänga av den för vår sajt. Annonser är en förutsättning för att vi ska kunna fortsätta att driva sajten.