Bild
Nästa artikel
Bilfrågan: Får man köra grus utan täckt flak?

Bilfrågan: Får man köra grus utan täckt flak?

Bilfrågan

”Har fått två stenskott som i bägge fallen ledde till en sprucken vindruta, trots att jag är noga med att hålla avstånd. Får man köra grus utan att ha täckt lasten?” Vi Bilägare svarar.

På vardagar svarar Vi Bilägare på läsarfrågor om bilar och trafik. Vill du att vi ska svara på din fråga? Fyll i formuläret eller mejla till bilfragan@vibilagare.se.

Fråga:
Bara i år har jag fått två stenskott som i bägge fallen ledde till en sprucken vindruta, trots att jag är noga med att hålla rejält avstånd till fordon framför mig. Samtidigt ser man regelbundet lastbilar fullastade med grus utan att vara täckta och inte sällan med öppen bakläm. Jag kör en hel del på kontinenten och där har jag inte sett en enda lastbil med grus som inte haft lasten täckt. Där är vägarna helt rena jämfört med i Sverige där det kan ligga små grushögar lite varstans. Vad är det egentligen som gäller vid transport av grus. Får man köra grus utan att ha täckt lasten och stängt den lilla luckan bak?

Svar:
Jag sökte i svensk författningssamling, trafikförordning och hur last ska säkras finns beskrivet bland annat i kapitel 3, § 80:
”Last får inte medföras på eller i ett fordon på sådant sätt att den kan: 1. Utgöra fara för person. 
2. Orsaka skador på egendom. 
3. Släpa efter eller falla av fordonet. 4. Orsaka störande dammbildning eller liknande. 5. Försvåra körningen av fordonet, eller 
6. framkalla onödigt buller.
Lasten skall vara fastgjord om det krävs med hänsyn till lastutrymmets eller lastens beskaffenhet. Om det behövs skall lasten vara övertäckt.”
Det är med andra ord ganska klart uttryckt att om grus kan blåsa av flaket så ska lasten vara täckt. Jag har hittat en del fall där chauffören faktiskt blivit ansvarig för skada. Jag har också sett hur förare försvarat att lasten inte varit täckt – arbetsgivaren tillhandahåller inte duglig presenning alternativt att det inte sker på grund av tidsbrist. Här finns utrymme till förbättring!         
Erik Rönnblom, Vi Bilägare

Diskutera: Hur skulle du svara på frågan?

Taggar: Bilfrågan

Kommentarer

#1
2019-01-11 07:24

Jag har en känsla av att många stenskott kommer från sten och grus fastkilade i lastbilarnas däck.
Mina stenskott som förorsakat rutbyten och andra åtgärder har kommit från timmerbilar.

#2
2019-01-11 11:59

Gruset som används numera är ju mer likt stenkross. Dessutom orsakas väldigt många stenskott av dubb som lossnar från vinterdäck.

#3
2019-01-11 13:13

Jag har fått byta två rutor för att jag hamnat bakom nyfyllda grusbilar ut på motorvägen. Där jag själv handlar grus har de en "rist" som lastbilarna kör över så att gruset skramlar på plats innan de åker ut i trafiken.

#4
2019-01-11 13:50

Lastbilarnas däck? Även SUV har grövre däck och vanliga "cross-country" modeller med högre markfrigång har större däck med mer "fickor" där stenarna kan frodas för att sedan lösgöras på motorvägen och ge oss stenskott. Lagat två stenskott denna vinter.

#5
2019-01-11 15:46

Styggavargen: Vilka SUV och "crosscountry" modeller levereras med grövre däck?! De jag ägt och nyttjat har alla haft helt vanliga däck med samma mönster som "vanliga" personbilar.
Ditt hat-tåg fortsätter även detta året.....

#6
2019-01-11 15:46

Tänk, där fick du in ditt SUV-hat i ännu en tråd, Vargen, stiligt!!

Många "stenskott" är dubb vill jag påstå. Sandnings-gruset orsakar inte stenskott, men däremot blästring som inte heller är särskilt bra för vare sig ruta eller front.

#7
2019-01-11 16:36

Flygande stenar kommer oftast från vanliga vinterdäck och störst fara finns när bilen accelererar till en högre fart för första gången sen stenen satt sig, dvs oftast på påfarter till motorvägen. Håller alltid bäst avstånd då, har man skarp syn kan man se hur de flyger...

PS: alla mina bilar får alltid stänklappar snarast efter inköp...

#9
2019-01-11 18:46

Nu får det väl ändå vara slut på profilen Styggavargens idioti?
Stäng av den hataren en gång för alla!

#10
2019-01-11 19:29

Finns inte en jädrans lastbil med grus på E4:an som kör med täckt släp.
Fick en spricka i rutan av en lastbil för en månad sen. Som körde just grus utan täckt släp.

#11
2019-01-11 20:15

De senaste åren har jag fått massor av stenskott med byte av rutan som utgång. Nästan alltid på förare sidan, vid glaskanten, på sandad snöslask underlag i dec, Jan och feb. Från bilar som har kört om. Man kan inte få stop på sand och saltglada Vägvärket och man kan inte hålla avstånd från bilar som kör om en, men som en ansvarsfull förare kan man ta det lugnt i snöslask och vänta lite med filbyte när man har kört om i regn och snöslask för att inte försämra sikten på den omkörda bilen och inte riskera att blästra denna bil med väggurs.
Lastbil med grus och otäckt last på motorväg har jag sett bara här i Sverige. Det hjälper inte att ta 50-60 meter avstånd. När gruskorn faller från 2m höjd och virvelvinden tar i den skall man ha 200-300 m avstånd eller mer

#12
2019-01-12 03:08

Därför ska jag köpa suv......bara för att ;o)

#13
2019-01-12 06:42

Antagligen är det beräknat av åkerierna att man sparar kostnad för arbetstid och för presenningar om man struntar i att täcka över lasten, för det blir ändå billigare med eventuell skadeersättning för t ex en förstörd vindruta på en bil. Att göra fel kan alltså löna sig.

#14
2019-01-12 08:45

Varför lägger man sig bakom en lastbil med grus?

#15
2019-01-12 09:20

Gå gärna in på Nokiantyres och jämför avståndet mellan däcklamellerna på personbilsdäck och däck för suvvar/pickupper.
Tillsammans med däckstommens något avvikande utformning har de grövre däcken större förmåga att hålla kvar stenar som fastnat vid lägre fart för att sedan släppa dom vid acceleration. Det hörs ofta hjulhusen bak när stenar släpper från däcket, jag har flera gånger sett ifattkörande personbilar tvärbromsa när mina stenar i däcken börjar släppa. Behovet att köra om pickupper som framförs i laglig hastighet verkar vara oändligt. Bilmärke och modell varierar över åren, för tillfället är det Volvo V90 som kör mest hetsigt!

#16
2019-01-12 15:11

Nokian kan man inte lita på. Fuskar i tester. Att nya tjänstebilar kör om allt och alla är kanske inte så förvånande.

#17
2019-01-13 12:44

GIF
Hur menar du? Att man fuskar med däcklamellernas avstånd?

#18
2019-01-14 09:10

Om kraven blev starkare att täcka lasten, kommer säkert smarta ideer för att snabbt täcka den på grusbilar. Även dessa som kör jord, även om de inte ger stenskott så är det ett otrevligt rykande.
En enkel idé, en monterad "rullgardin" som automatiskt dras över lasten. Samma som ett pooltäcke.
Men oftast sitter stenarna i bakdäcken. Varför är inte dessa täckta? Se hur personbilarna såg ut på 40-50-talet.

#19
.
2019-01-14 21:02

Jag gissar att frågeställaren kört efter en halkbekämparbil

#20
2019-01-14 23:24

Jag tillägger att bara höga kanter på flaket och stängd ”baklucka” är enda som krävs. Det är varken kostsam konstruktion eller tidskrävande, luckan sköter sig mekaniskt/automatiskt. Ungefär lika civiliserad som resten av världen.

Hej!

Vi har förståelse för att du använder adblocker, men hoppas att du kan stänga av den för vår sajt. Annonser är en förutsättning för att vi ska kunna fortsätta att driva sajten.