Bild
Nästa artikel
Bilfrågan: Får jag ha bilen i Norge?

Bilfrågan: Får jag ha bilen i Norge?

Bilfrågan

Får jag ta med mig min svenska Saab och köra den i Norge under tiden jag studerar? Vi Bilägare svarar.

På vardagar svarar Vi Bilägare på läsarfrågor om bilar och trafik. Vill du att vi ska svara på din fråga? Fyll i formuläret eller mejla till bilfragan@vibilagare.se.

Fråga:
Från i höst och två år framåt ska jag gå en utbildning i Norge. Jag måste ha bil för att ta mig till och från högskolan i Kongsberg. Får jag ta med mig min svenska Saab och köra den i Norge under tiden jag studerar, eller måste jag registrera om bilen med allt vad det skulle kosta?

MN

Svar:
Du får köra en svenskregistrerad bil i Norge utan särskilda tillstånd i ett år, men ska du vistas i Norge under två år gäller särskilda regler. Om ditt boende i Norge ska räknas som tillfälligt, ”midlertidig” på norska, får du inte ha uppehållit dig där mer än 365 dagar under de två senaste åren. Bor du där under längre tid måste du efter ett år söka dispens för att få köra bilen. Du ska kunna bevisa att du är skriven i Sverige och att du bara är i Norge ”midlertidig” under högst två år. Blir vistelsen i Norge längre räknas den inte som ”midlertidig” och du måste förtulla eller föra bilen ur landet. 

Frågor om svenska bilar i Norge behandlas av Skatteetaten.

Marianne Sterner, Vi Bilägare

Diskutera: Har du använt din bil utomlands under längre tid?

Taggar: Bilfrågan

Kommentarer

#1
2017-10-13 09:00

Eller så gör du som alla hälften av "utlandsbygg-arbetskraft AB" gör eftersom skatten är för dyr. Registrera den i något öststatsland och kör runt för billiga pengar... Det här är ett stort svart hål i all lagstiftning eftersom inte bilar övervakas hela tiden.

#2
2017-10-13 12:12

Precis milkylainen. Och värre än så, har en vanlig svensson som granne en bit bort som tre år nu kört i en öststatsreggad (Litauen) stor suv som han varken skattar eller besiktigar i Sverige. Ingen jag känner, men jag känner hans granne som ständigt får höra hur dum han är som kör en svenskreggad bil. Bilen är för övrigt också köpt utomlands och bara hemkörd till Sverige utan några avgifter. Verkar ruskigt enkelt!! Frågan är hur dessa gör med försäkringar?

#3
2017-10-13 14:47

Svar: studera aldrig i Norge.

#4
2017-10-13 16:24

Om man inte r sniken kan man flytta till Åland, ta bilen med sig och betala 110 000 kr i skatt plus 2 000 kr för reg och ”brickor”, dvs plåtar. Sedan får du inte sälja bilen, utom till någon inom familjen. Hur länge detta gäller har jag ej kollat. Står inskrivet på regbeviset.

#5
2017-10-13 16:30

Om man inte är sniken kan man flytta till Åland, ta bilen med sig och betala 110 000 kr i skatt plus 2 000 kr för reg och ”brickor”, dvs plåtar. Sedan får du inte sälja bilen, utom till någon inom familjen. Hur länge detta gäller har jag ej kollat. Står inskrivet på regbeviset.

#6
2017-10-13 16:29

Åland!!

#8
2017-10-13 22:18

AudiS4: Det är inte rasism. Det handlar mestadels om Svenskar som egentligen äger bilar som smiter från skatten. Utlandsboende har rätt att vara här med sina bilar under vissa premisser. Men det är inte det som händer. Utan byggfirmorna registrerar bilar i utlandet som de sen har. Många har säsongsarbetande byggare osv.

#9
2017-10-15 11:59

Min kommentar om att de är rasister tas bort, men de rasistiska kommentarerna får vara kvar.

Bra jobbat moderatorer.....

#10
2017-10-25 13:08

Börja gapa rasist så form man nämner en utlänning, vilken folkgrupp/minoritet är exakt utpekad i milkylainens kommentar.. alla som bor i utlandet? Skärpning AudiS4..

Hej!

Vi har förståelse för att du använder adblocker, men hoppas att du kan stänga av den för vår sajt. Annonser är en förutsättning för att vi ska kunna fortsätta att driva sajten.