Nästa artikel
Bilfrågan: Dags för ny övningskylt?
Bilfrågan

Bilfrågan: Dags för ny övningskylt?

Publicerad 24 februari 2012 (uppdaterad 24 februari 2012)
"Är det inte dags att förändra skylten för övningskörning till en modernare skylt som syns bättre?" Vi Bilägare svarar.

Vi Bilägare svarar varje vardag på en läsarfråga om bilar eller trafik.

FRÅGA:
Nu är det dags för min grabb att börja övningsköra med bil. Då tänkte jag på övningsskylten som ska fästas på något sätt på bilen.

Är det inte dags att förändra den till en modernare skylt, som syns bättre både dag- och kvällstid till exempel med små ledlampor och med fluorescerande material? Såvitt jag vet så har väl bara namnet ändrats en gång.

Johnny Mattsson, Knislinge

SVAR:
Skyltarna har mycket riktigt varit oförändrade länge nu. År 1998 ändrades reglerna för de röda skyltarna, ”övningsbil”, på trafikskolebilar och de gröna, ”övningskörning”, på bilar som används vid privat övningskörning.

För att få bättre läsbarhet utan att öka skyltens storlek bestämdes att texten på båda skyltarna skulle vara ”ÖVNINGSKÖR”. Det har diskuterats om det behövs tydligare utmärkning av bilar som används vid övningskörning, men för närvarande finns inga planer på någon förändring.

Det har ansetts tillräckligt att omgivningen får upplysning om vad som pågår. Om utmärkningen mera får karaktär av varning skulle detta kunna få negativa effekter. Övningsbilen skulle då inte bemötas på ett naturligt sätt av medtrafikanterna och eleven skulle inte få tillfälle att lära sig hantera det normala samspelet i trafiken.

Bo Göingberg, Transportstyrelsen

Diskutera: Tycker du att skylten bör förändras?

Ämnen i artikeln

Kommentarer

#1 • Uppdaterat: 2012-02-24 09:37
Hackenbush

Ser man inte den skylten skall man nog inte köra bil.

#2 • Uppdaterat: 2012-02-24 09:50
KaptenOberkommando

Hackenbush: Helt riktigt! Och det antagligen enklaste sättet för 95 procent av alla andra bilister/trafikanter att se skylten är att droppa mobiltelefonen och titta på medtrafikanterna i stället!

För övrigt tycker jag att Bo Göingbergs avslutning var bra. Det får inte bli så att den övningskörande särbehandlas. Möjligen att man skulle kunna tänka sig en mindre, kompletterande skylt som sitter på till exempel framdörrarna.

#3 • Uppdaterat: 2012-02-24 09:55
Hackenbush

Vad skylten förmedlar och skall förmedla är att föraren är ovan vid körning i trafik. Man skall inte särbehandla dessa som kapten säger men man kan ju visa lite hänsyn till dessa förare.

#4 • Uppdaterat: 2012-02-24 13:07
tedsvensson

Den borde åtminstone förändras så att den kan fästas på moderna bilar.
Helt hopplöst. Har man tonade rutor går det inte att sätta den innanför heller.
Tips?

#5 • Uppdaterat: 2012-02-24 15:33
Arbu11

Håller med er alla. Jag övningskör själv just nu (slutstadiet) och tar körkort i sommar. Hur som helst, så om man inte ser en relativt stor grön skylt så ska man ej köra...

Det jag har märkt är att folk faktiskt "särbehandlar" oss övningskörare. Jag håller hastighetsbegränsningarna helt och hållet (annars kan man ju glömma körkortet) och då blir folk tydligen irriterade... Häromdagen var det en SL-buss (Stockholm) som blinkade med helljusen för att jag höll 50 på en 50-väg (bussen skulle förövrigt svänga höger i en korsning 50 meter fram i separat körfält så han skulle ju ändå börja sakta ner)... väldigt intressant...

Sen alla på motorvägen som bara MÅSTE köra om när de ser någon med övningskörningsskylt! :) Ser man en, ja då måste man ju förbi! Jag håller 110 på 110-vägar, och dem kör förbi, men sen så saktar de ner till 90... Mycket intressant!

Och Tedsvensson, det där får man nog tyvärr lösa själv med lite fix och trix! :)

#6 • Uppdaterat: 2012-02-24 17:19
Jordnära

Självklart ska övningskörare särbehandlas. Dom måste ju få lite svängrum att göra fel. Lite utrymme att inte känna sig stressade.
Skylten är förlegad. Svår att få fast och syns bara bakifrån.
Varför inte en magnetisk fyrkant på taket?

#7 • Uppdaterat: 2012-02-24 18:06
Erik T

förstår inte vad problemet med skylten är? Jag använde en sådann när jag skulle ta körkort å tyckte inte de va några problem mer än att man glömde sätta på den ibland, men det är ju knappast skyltens fel...

#8 • Uppdaterat: 2012-02-24 18:10
chrille300

Det finns ju faktiskt magnetiska övningskörningsskyltar som man kan sätta på bakluckan. Har en sån själv och den sitter skit bra.

#9 • Uppdaterat: 2012-02-24 18:23
Erik T

crille: jo det är dessa vi diskuterar..

#a • Uppdaterat: 2012-02-24 20:57
Focus

Magneterna i skylten har svår för att fästa på plast, men det finns ju tejp. När det gäller synlighet finns det s.k. förare som inte ser andra skyltar heller, i synnerhet de som utvisar hastighet.

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.