Bild
Nästa artikel
Bilfrågan

Bilfrågan: Bonus för el?

Publicerad 8 juli 2020 (uppdaterad 2 november 2020)
"Som vanligt en djungel – hur hänger det ihop med subventionen på elbilar?" Vi Bilägare svarar.
 På vardagar svarar Vi Bilägare på läsarfrågor om bilar och trafik. Vill du att vi ska svara på din fråga? Fyll i formuläret eller mejla till bilfragan@vibilagare.se.

Fråga
Jag har i tankarna att köpa en el- eller hybridbil. Men hur hänger det ihop med subventionen på elbilar? Som vanligt en djungel?
Roland Dreifaldt 

Svar:
Javars, helt enkelt är det inte. Enligt Transportstyrelsen gäller att fordon som tas i trafik under 2020 eller senare med utsläpp av koldioxid på upp till 70 g/km anses vara miljöanpassade fordon. De premieras med en bonus på maximalt 60 000 kronor. Helelbilar och vätgasbilar är kvalificerade för den maximala bonusen. Övriga bilars bonus beror på koldioxidutsläppet. Om du till exempel funderar på en hybrid med diesel eller bensinmotor är tipset att gå in på Transportstyrelsens hemsida Bonus Malus. Där kan man enkelt fylla i de uppgifter som gäller för den bil man funderar över. Notera särskilda regler om köparen är ett företag eller om det gäller leasing. Exempelvis laddhybriden Skoda Superb iV har en prislapp på 435 500, släpper ut 36 g CO2/km enligt WLTP och skulle därmed ge en bonus på 34 296 kr – om alla förutsättningar uppfylls: ”När en klimatbonusbil ställs på första gången i vägtrafikregistret inleder Transportstyrelsen bonusärendet direkt, genom att skicka ut en blankett om försäkran. Från den dag då fordonsägaren köpte bilen har ägaren sex månader på sig att skicka in försäkran. Tidigast sex månader efter köpet av den nya bilen prövar Transportstyrelsen om bonus ska betalas ut. Bilen får inte byta ägare i vägtrafikregistret förrän bonusen har betalats ut. Det måste alltså vara samma ägare första gången bilen ställs på i vägtrafikregistret och vid den tidpunkt då bonusen betalas ut, annars blir det ingen bonus.” Den årliga bilskatten ligger för denna bil på 360 kronor – till dess att staten inför kilometerskatt!
Erik Rönnblom, Vi Bilägare

Diskutera: Vad tycker du om svaret?

Ämnen i artikeln

Kommentarer

#1 • 2020-07-08 18:19
Carl Trefalt

Toyotas har haft laddhybrid, sedan Prius kom. Och Toyota har inga sladdar.

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.